Galaţiul aruncă banii la gunoi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană este dispusă să ne dea bani să construim, să derulăm proiecte, dar noi nu suntem în stare să îi luăm. Ba, dimpotrivă, parcă suntem dispuşi să dăm bani Uniunii Europene, că şi aşa avem de toate la Galaţi. Avem câini, gropi, străzi surpate, bazine dezafectate, tei tăiaţi şi aşa mai departe.

Consiliul Judeţului a ratat o finanţare de 53 de milioane de euro în exerciţiul comunitar bugetar 2007-2014 pentru un proiect care ne-a fi rezolvat o problemă, gunoiul din judeţ. Ei, în loc să ne rezolvăm o problemă, noi ne creăm o problemă.

Aflată ieri la Galaţi, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela a spus clar: riscăm amenzi, pentru că judeţul nostru nu are încă un sistem integrat de management al deşeurilor. Nu mai departe de începutul lunii, scriam că localităţile din judeţ ba nu au serviciu propriu de salubrizare sau contract de prestări servicii încheiat cu un operator autorizat pentru colectarea deşeurilor, ba nu asigură colectarea separată, transportul şi neutralizarea sau valorificarea deşeurilor, ba că deşeurile sunt aruncate unde vezi cu ochii, pe câmp sau de-a lungul cursurilor de apă.

Nu că la municipiu lucrurile ar merge mai bine. Avem un asemenea sistem finalizat în 2011 şi devenit funcţional în 2012, dar este impropriu spus funcţional. Avem puncte de colectare selectivă, avem un depozit de gunoi după toate normele europene, avem staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, staţie de biogaz şi mai avem şi o instalaţie de făcut compost. Cu toate acestea, municipalitatea abia dacă reuşeşte să recicleze cinci la sută din totalul de gunoi colectat de la populaţie, iar acest cinci la sută este procentul făcut public de Primărie. Potrivit calculelor noastre, cantitatea reciclată ar fi mult mai mică. Motivele sunt bine ştiute, hoţii de PET-uri şi punctele private de colectare din oraş, dar şi faptul că nu toţi gălăţenii folosesc pubelele de colectare separată. Oricum ar fi sau oricine ar fi vinovat, ideea este că sistemul nu funcţionează.

Uniunea Europeană ne obligă să reciclăm 15 la sută din gunoi. Avem şi noi legile noastre, potrivit cărora primăriile trebuie să plătească la Administraţia Fondului pentru Mediu câte 100 de lei pentru fiecare tonă nereciclată până în cuantumul de 15 la sută. Dar, se pare, nimeni nu se grăbeşte să fie în ton cu legea. Merge şi aşa. Preferăm să visăm la tuneluri, la pasarele, să mergem la emisiuni Tv de divertisment, să facem declaraţii haioase.

Din 2020, cantitatea de gunoi ce trebuie valorificată va creşte, dar noi nu suntem în stare nici măcar să atragem fondurile necesare unui sistem care ne-ar ajuta să colectăm separat deşeurile din judeţ, darămite să reciclăm în cuantum de 15, 20 sau 50 la sută. Şi aşa, în loc să luăm bani de la Uniunea Europeană, îngroşăm puşculiţa Uniunii. Gunoiul ne scoate bani din buzunar, dar poate să şi aducă bani. Galaţiul încă nu a învăţat asta.

Citit 1545 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2015 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.