10.000 de cărţi au trecut Prutul, în trei ani

10.000 de cărţi au trecut Prutul, în trei ani
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În preajma Zilei Mondială a Educaţiei - 5 octombrie, încă o mie de cărţi în limba română au ajuns la Liceul Teoretic "Hristo Botev", cu predare în limba rusă, bulgară şi română, din satul Valea Perjei, raionul Taraclia, din Republica Moldova, graţie unui proiect desfăşurat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ), instituţie a Consiliului Judeţean Galaţi.

"Am iniţiat proiectul în anul 2016", îşi aminteşte poeta Florina Zaharia, de la Editura CCDJ, pe atunci manager al Centrului, cea care a însoţit acum transportul atât de aşteptat peste Prut. "N-am văzut vreodată bucurie mai mare, a fost cel mai important cadou pentru aceşti copii", îşi aminteşte poeta. Şi, ca de obicei, alături a fost doamna Anca Corfu, consul general al României la Cahul. Au fost dăruite tot atunci şi cărţi ale Editurii Centrului. CCDJ derulează proiectul în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul.

Prezentă cu cărţi la liceul din Valea Perjei, pentru a marca Ziua Mondială a Educaţiei, echipa gălăţeană, în prezenţa dnei consulul general şi a unor reprezentanţi ai Direcţiei de Învăţământ, au putut sta de vorbă cu copiii.

De asemenea, Centrul Cultural a donat şi Universităţii de Stat "Stefan Petriceicu Haşdeu" din Cahul cărţi din editura proprie.

Florina Zaharia remarca faptul că, la fiecare transport de carte realizat în toţi aceşti ani, de patru ori pe an - de Ziua Cărţii, de Ziua Limbii Române, de Ziua Educaţiei şi de Ziua Naţională a României - diplomata noastră, om de mare generozitate şi energie, a fost prezentă, onorând evenimentul şi uşurând formalităţile de trecere a frontierei.

În total, au trecut Prutul, aducând mare bucurie, în primul rând elevilor şi dascălilor, 10.000 de cărţi noi, manuale sau beletristică, cărţi studiate la orele de Limba română, poveşti etc.

Anul acesta, de Ziua Limbii Române - 31 august, alt transport preţios de cărţi în limba română a ajuns în cinci şcoli din Republica Moldova. Universitatea din Cahul şi nu mai puţin de 50 de şcoli, licee şi grădiniţe de peste Prut au primit până acum darul cărţii. Ultimul transport a oferit cărţi şi Primăriei din Cahul - inclusiv albumul "Cahul, istorie şi tradiţie", editat anul trecut de către CCDJ, bibliotecii şcolare şi grădiniţei din satul Alexandru Ioan Cuza, din raionul Cahul.

"Am ţinut cont întotdeauna de nevoile prietenilor noştri din Republica Moldova şi le-am trimis tot ce au avut nevoie", ne-a mai spus Florina Zaharia.

Şi anul viitor, prin acelaşi proiect, cartea românească va trece Prutul tot de patru ori. CCDJ a organizat şi expoziţii în instituţii din Republica Moldova.

Citit 1661 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2019 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.