„Garda Cuza” şi două lecţii de istorie

„Garda Cuza” şi două lecţii de istorie
Cu mic, cu mare, ne-am "soldăţit" la Şcoala Nr. 22 (Foto: A. Crudu)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Din nou, „Garda lui Cuza” – unica astfel de gardă de paradă istorică din toată ţara! – a „descălecat” în şcoli, pentru a „preda” o Istorie gălăţeană din acele vremuri de începuturi moderne! Două şcoli cu elevi minunaţi, care nu s-au codit să îmbrace atractivele uniforme, deşi mai greu de îndurat sub căldura din curţile şcolii, ba chiar au reuşit, pentru prima oară în viaţa lor, în care serviciul militar nu e obligatoriu, câteva mişcări de prezentare a armei. Colegii, dar şi cadrele didactice din aceste şcoli, au fost fermecați şi au ţinut să fotografieze şi să tot fotografieze, iar la sfârşit, să intre şi ei în cadru lângă „militari”. 

La Şcoala Nr. 17, fapt uimitor şi plăcut, o îngrijitoare i-a salutat cu bucurie pe actorii „oaspeţi”, fără să îi recunoască pe elevii şcolii în uniformele care îţi luau pur şi simplu ochii! Spectatori au fost copii micuţi şi adolescenţi. L-am întâlnit  acolo şi pe sculptorul Adrian Videanu, profesorul lor de desen, implicat în reconstituiri istorice. S-a dovedit entuziasmată şi directoarea instituţiei, prof. Georgiana Lorena Năstase. Firesc, doamna este chiar profesor de Istorie! Recent, am montat acolo, cu elevii şcolii, o piesă a mea despre eroismul şi sacrificiile gălățenilor în Primul Război Mondial, când oraşul a fost decorat de către Franţa şi Italia!

În aceeaşi zi frumoasă de 26 mai, înainte de evoluţia de la Şcoala Nr. 17, la Şcoala Gimnazială Nr. 22, elevi şi profesori au fost de asemenea martori la prezentarea minuţioasă, de către col. (r) Aurelian Niculescu, de la Asociaţia Frontiera Gălăţeană, a uniformelor tip Cuza, dar şi de mai târziu, de la pălăria cu pană tip bersaglieri italian, cu pană de cocoş la pălărie, la casca din piele de tip prusac sau echipament francez. A fost mereu printre copii şi alături de noi, fotografiind cu drag, şi prof. Valentina Tudorache, directorul şcolii!

Ambele şcoli, unde profesorii au vorbit despre istoria „domnului Unirii”, sunt în Micro 19, cartier care... nici  nu exista pe vremea pârcălabului.

Evenimentul, o pledoarie pentru cunoaşterea Istoriei, dar şi pentru pace,  se datorează proiectului "Mândru că sunt român”, cu fonduri atrase de Asociaţia Danubiana, notabil  lucru, prin câştigarea finanţării printr-un concurs iniţiat de Primărie! Până acum, s-au organizat parade stradale şi în şcolile gălăţene, în parteneriat cu Primăria Galaţi. Voluntari de la Danubiana – preşedinta Asociaţiei, dna Antoaneta Crudu, şi vicepreşedintele Marius Crudu, au avut alături, în uniforme, elevii celor două şcoli  şi doi membri ai Filialei Galaţi ai Asociaţiei Culturale Tomis, „comandaţi” de vicepreşedinte,  col. (r) Adrian Tăbăcaru, precum şi preşedintele Asociaţiei ecvestre şi de arcaşi Kavalkada. Admirabil faptul că la Galaţi asociaţiile de voluntari îşi dau mâna, în favoarea comunităţii lor!

        

EXPLICAŢII FOTO:

1. Copiii foarte mici de la Şcoala Nr. 17 au privit fermecaţi (Foto: V. Cilincă)

2. O amintire emoţionantă: teatru istoric cu actori elevi, la Şcoala Nr. 17, în mai 2018

Citit 1374 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Iunie 2022 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.