La începutul acestei săptămâni, marți, 29 august, candidații la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat au aflat rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galați, Adrian Silivestru, ne-a declarat că procentajul de promovare după rezolvarea contestațiilor a depășit 34%.
Pentru cei care au obţinut medie de promovare, rezultatul a fost, evident, motiv de bucurie, mai ales că foarte multe facultăți din țară organizează noi sesiuni de admitere, pentru a-şi completa, până la începutul noului an universitar, în octombrie, locurile rămase neocupate după prima sesiune.
Cei care, din păcate, nu au reușit nici de această dată să promoveze examenul maturității se pot înscrie în sesiunile următoare, când, la cerere, le pot fi recunoscute rezultatele obţinute la evaluările şi probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5.00. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.
"A fost o provocare pentru noi"
Noutatea acestei sesiuni de examene a fost, însă, faptul că, pentru prima dată, tezele au fost corectate digitalizat. Pentru a vedea cum s-au descurcat profesorii evaluatori din Galați în fața ecranelor cu lucrări, i-am solicitat părerea unuia dintre aceștia.
"A fost o provocare pentru noi. Teoretic, aveam idee despre metodă de la cursurile de evaluatori, unde ni se spusese câte ceva despre asta. Practic, din fericire, totul a mers bine. Sistemul informatic a fost bine pus la punct, platforma a funcționat fără probleme. Ai un cod cu care te loghezi pe platformă și îți vin aleatoriu teze, fără să ştii de unde sunt. Știi sigur doar că nu sunt din județul tău. Este mult mai simplu, pentru că nu mai ai borderou, totul este digitalizat. La final, platforma îți generează automat un document cu numărul de teze pe care le-ai corectat", ne-a declarat o profesoară de limba română din Galați.
La rândul său, profesorul Silivestru ne-a spus că la Galați nu a fost semnalată nicio problemă în ceea ce privește corectarea digitalizată. "Scannerele au funcționat foarte bine, platforma îi este de ajutor profesorului evaluator. Dacă până acum exista și o potențială marjă de eroare umană, din cauza volumului mare de lucru al fiecărui evaluator în parte, acum acest lucru a fost eliminat. Nu mai există problema transportului tezelor către centrele de corectare, iar profesorul evaluator corectează individual, fără să știe cu cine este pereche", ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISJ Galați.