Corpul de Control al Ministrului Educației a găsit nereguli la Galați. Scandalul de la Universitatea „Dunărea de Jos” continuă

Corpul de Control al Ministrului Educației a găsit nereguli la Galați. Scandalul de la Universitatea „Dunărea de Jos” continuă
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Saga alegerilor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați continuă. După ce rectorul instituției a susținut o conferință de presă miercuri, 31 ianuarie, acuzând-o pe Ligia Deca, ministrul Educației, de abuz și imixtiune politică în activitatea unei instituții cu autonomie universitară, în urma ordinului care invalidează rezultatul alegerilor, contracandidatul său, prof. univ. dr. ing Cătălin Fetecău, și-a făcut public propriul punct de vedere. Între timp, „Viața liberă” a studiat raportul Corpului de Control al ministrului și a primit și un răspuns direct de la Ministerul Educației privind acest caz. Menționând că nu ne erijăm în judecători ai situației, lăsând instanța să se pronunțe, dacă se va ajunge până acolo, am făcut eforturi susținute în a lămuri lucrurile, pentru cititorii noștri. Un lucru este clar: indiferent de care parte este dreptatea, imaginea instituției de învățământ superior și a Galațiului are de suferit din cauza acestei situații. 

Raportul Corpului de Control, datat 22 ianuarie 2024, așa cum menționase rectorul Puiu Lucian Georgescu, a prezentat concluziile în urma verificărilor neregulilor sesizate în petiția nr. 14.124 din 15 decembrie 2023. În ceea ce privește „vicierea alegerilor prin participarea unor persoane fără calitate”, comisia a concluzionat că nu se poate pronunța referitor la dreptul de a fi menționat pe lista persoanelor cu drept de vot a lui Dinu Ostavciuc, cadru didactic la Facultatea Transfrontalieră, fiindcă până la momentul controlului nu se primise un răspuns de la Consiliul de Etică și Management Universitar la adresa nr. 41/06.12.2022, prin care Direcția Control solicita clarificarea situației privind modul de organizare și derulare a concursului la care acesta a participat.

Citește și Rectorul Universității „Dunărea de Jos” îl acuză pe ministrul Educației de abuz și îi cere demisia

În ceea ce privește „înființarea unor secții de votare în mod nejustificat”, analizând situația, documentele și deciziile care au dus la înființarea celor trei secții de votare, Galați, Brăila și Chișinău, comisia a concluzionat că, pentru respectarea OME 6227/2023, care spune că „Senatul stabilește numărul birourilor secțiilor de votare”, „trebuia să existe o hotărâre a Senatului universitar de sine stătătoare care să stabilească numărul birourilor secțiilor de votare și nu cuprinderea numărului acestora în metodologia de alegeri”, dispoziția fiind prevăzută în mod expres în art. 28 din respectivul act normativ. 

În ceea ce privește „modalitatea de repartizare a persoanelor care fac parte din lista celor care au votat la Chișinău, criteriile care au fost avute în vedere pentru stabilirea acestor liste și justificarea reală”, constatările comisiei sunt că lista conține 21 de cadre didactice și patru studenți. În urma analizei programelor de studii și a orarelor aferente cadrelor didactice titulare pentru semestrul I al anului 2023/2024, au fost identificate nouă cadre didactice titulare din cele 21. În adresa cu nr. 3520/21.12.2023 - Lista votanților din secția de votare nr. 3 Chișinău sunt menționate șapte persoane fără activitate didactică în Chișinău, la care se adaugă cele patru persoane venite de la Galați (doi observatori ai candidaților, decanul Facultății, dna Gina Aurora Necula, și dna Andreea Moroșanu). Tot pe această listă apare și dna Alexandra Barbăneagră, al cărei nume nu figurează pe lista de vot existentă pe site-ul universității, potrivit comisiei. În concluzie, numărul persoanelor care s-au deplasat pentru a vota la Chișinău - 11 - este mai mare decât numărul persoanelor care au activitate didactică acolo - adică șapte. 

La această secție nu a existat un observator din partea Ministerului Educației, aceștia fiind alocați secțiilor de votare din Galați și Brăila. 

Înregistrare eronată într-un proces-verbal și nerespectarea termenului pentru validarea rezultatului alegerilor în Senat

În ceea ce privește „nelegalitățile în procesul de votare”, comisia a constatat, printre altele, că s-a făcut o eroare în completarea procesului-verbal de la secția de votare nr. 3 de la Chișinău, în sensul că patru buletine de vot anulate ca neutilizate au fost menționate la două categorii „număr voturi nule” și ”număr buletine de vot neîntrebuințate și anulate”, rezultând eronat 28 de votanți la secția respectivă, în loc de 24, eroare care s-a transferat și în procesul-verbal final privind consemnarea rezultatului alegerilor. În timpul controlului, voturile au fost renumărate, neconstatându-se lipsa fizică a vreunui buletin de vot, diferența de patru voturi datorându-se situației menționate mai sus.

În ceea ce privește validarea în Senat a rezultatelor alegerilor, comisia confirmă că nu s-a respectat termenul de 24 de ore de la comunicarea acestora, nerespectându-se metodologia de alegeri.

Evident, spațiul nu ne permite redarea completă a raportului, care poate fi însă consultat pe site-ul nostru, sub forma a două atașamente de documente PDF, la finalul articolului. În urma acestuia, Ministerul Educației emite ordinul prin care nu îl confirmă în funcție pe prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu și dispune ca Senatul să finalizeze, în termen de trei luni, procedura de intrare în legalitate conform raportului de control DJG Nr.81/DCR/22.01.2024, cu reluarea alegerilor pentru funcția de rector. 

Ministerul Educației: Conducerea Universității „Dunărea de Jos” Galați este asigurată de rectorul în funcție și de Senatul universitar aflat în mandat

În urma conferinței de presă susținute de rectorul UDJG, am contactat Ministerul Educației, pentru a obține lămuriri privind acuzele aduse ministrului Ligia Deca. Răspunsul, primit după 24 de ore de la solicitare, a fost laconic și, practic, nu a lămurit nimic, spunând doar ceea ce deja se știa, și anume că s-a efectuat un control, în urma unei sesizări primite la Ministerul Educației (ME) privind încălcarea prevederilor legale în procesul de desfășurare a alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați și că, „în baza raportului întocmit de Corpul de Control, conducerea Ministerului Educației a luat decizia, concretizată prin ordin de ministru, de a nu-l confirma în funcția de rector pe domnul prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu”, dispunând și organizarea de noi alegeri. 

În ceea ce privește întrebarea noastră referitor la un posibil blocaj al activității UDJG după data de 20 februarie, răspunsul a fost că „în prezent, conducerea Universității «Dunărea de Jos» Galați este asigurată de rectorul în funcție și de Senatul universitar aflat în mandat, astfel că activitatea la nivelul instituției în cauză nu este perturbată”.

Evident, am revenit, în seara zilei de 1 februarie 2024, către Ministerul Educației cu o nouă solicitare de clarificare, precizând că opinia publică este interesată ce se va întâmpla după 20 februarie, dacă se intenționează numirea unui interimat şi în ce condiții, pentru ca activitatea celor 1.500 de angajați şi desfăşurarea cursurilor să nu fie afectate. Răspunsul pe care l-am primit este că, „în acest moment, situația este cea comunicată în mesajul anterior. În măsura în care vor apărea noutăți și în funcție de evoluția situației, Ministerul Educației va comunica în consecință”.

Citit 6841 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2024 17:26

1 comentariu

  • postat de Dani
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 06:42
    93.122.250.***
    Nu am crezut că o să văd o așa mizerie la Universitate intre două cadre
    6
    58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.