Universitatea „Dunărea de Jos” va avea un nou rector - Viorel Mînzu nu mai poate candida

Universitatea „Dunărea de Jos” va avea un nou rector - Viorel Mînzu nu mai poate candida
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi conduce Universitatea de numai cinci ani, faţă de opt cât ar  avea dreptul, actualul rector nu mai poate candida pentru că un  nou mandat ar duce la depăşirea cu un an a perioadei maxime prevăzute de lege

Pe 13 decembrie (cu doar o săptămână înainte de începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcţia de rector), Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a trimis universităţilor  din ţară câteva precizări privind organizarea şi derularea alegerilor, semnate de secretarul de stat Cătălin Ovidiu Baba.

Potrivit acestora, „o persoană nu poate fi rector dacă anii cumulaţi de conducere în calitate de rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, indiferent de întreruperi, însumează între 4 şi 8 ani (un mandat întreg şi o fracţiune dintr-un al doilea mandat). Într-o astfel de situaţie, o nouă candidatură pentru funcţia de rector ar presupune, potrivit art.213, alin.(7) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, un nou mandat de patru ani, ceea ce contrazice durata maximă prevăzută, de opt ani. („Durata mandatului de rector este de 4 ani, mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare, o persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora”)”.
Viorel Mînzu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi, se află în al cincilea an în această funcţie. Primul an, cel în afara mandatului său complet, vine din faptul că precedentul rector, Alexandru Epureanu, şi-a dat demisia şi s-au făcut alegeri pentru un an, până la încheierea mandatului acestuia.

Deşi anterior primirii recentelor precizări de la Minister  Viorel Mînzu îşi exprimase dorinţa de a candida pentru încă un mandat, pus în faţa noii situaţii, domnia sa ne-a declarat: „Constat că nu îndeplinesc condiţiile unei noi candidaturi şi, de aceea, anunţ oficial că nu voi mai candida. Îi invit pe colegii care nu doreau să candideze, ca semn al susţinerii mele, să ţină cont de  noua situaţie”.

Întrebat ce va face după încheierea actualului mandat, Viorel Mînzu spune: „Lucrurile sunt foarte simple, mă voi întoarce la catedră, la Departamentul de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. Nu voi fi nici prorector, nici decan, nu voi candida la nicio altă funcţie, mă voi duce să mă ocup de doctoranzii pe care îi am sub conducere şi îmi voi relua activitatea de cercetător care în ultimii ani a suferit puţin. Cu alte cuvinte, voi reveni la statutul meu normal”.

Pe 25 ianuarie 2012 noul rector va fi ales de către toate cadrele didactice titulare din universitate (circa 650 de persoane), plus studenţii din consiliile profesorale şi senat (80 de persoane). Candidaturile pentru funcţia de rector se depun între 20 decembrie şi 10 ianuarie. Decanii vor fi  selectaţi, ulterior, printr-un concurs organizat de rector.

Actualmente rector, viitor preşedinte al Senat
Ieri după-amiază, la Universitatea „Dunărea de Jos” a avut loc şedinţa de dizolvare a vechiului senat şi de constituire a noului senat universitar, ce are 80 de membri, dintre care 60 sunt cadre didactice şi 20 sunt studenţi. Totodată, a fost ales şi preşedintele noului senat. Au fost două candidaturi – cele ale lui Viorel Mînzu (actualul rector) şi Petru Alexe (decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor). În urma votului noului senat (din care au fost prezenţi 74 de membri), preşedinte a fost ales Viorel Mînzu, cu 38 de voturi, Petru Alexe având 36 de voturi.

Citit 7152 ori Ultima modificare Vineri, 16 Decembrie 2011 00:08

3 comentarii

 • postat de Eu!
  Marți, 20 Decembrie 2011 10:52
  Da' bine ca scapa Universitatea de porcul asta de Minzu ca numai bete in roate a pus invatamantului universitar galatean. Daca nu ar mai fi nimic in conducerea Universitatii si ar ramane si fara catedra atunci dreptatea s-ar face pe deplin. Este un ... nepriceput (ca sa fiu indulgent cu inteligenta acestui personaj). Atata delasare din partea conducerii si degradare nu a avut parte Universitatea de al infiintare si pana in zilele actuale. Rusine domnule Minzu!!!! Sa va fie rusine de cat ati profitat de pe urma invatamantului universitar fara sa dati nimic bun in schimb! Rusine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Sâmbătă, 17 Decembrie 2011 13:42
  Daca si la Universitate se implica politicul atunci suntem terminati!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jale
  Vineri, 16 Decembrie 2011 02:15
  Pai,sa multumim celor care au condus Universitatea Dunarea de jos in ultimul timp,pentru ca au dus-o, tot in jos,undeva pe locul 15,in tara ,aflandu-se ,in urma unor unitati scolare universitare, din orase care in 89 nu aveau centre universitare. Banuti ,luati frumusei (unii si peste 5000 euro pe luna),ca vorba aia, faceti cercetare pe bani europeni,adica ai nostrii,ai fraierilor de contribuabili,vile si masini bengoase aveti ,numai de categoria lux(daca vine Sarkozy,care are un amarat de Peugeot,in dotare,sa vada ce parcati in curtea universitatii,s-ar putea sa moara de oftica),nu se ia nici un fel de spaga la nici un examen,in schimb,stigati "jos guvernul" care incearca sa faca ceva,fortati de UE ,bineinteles,cu aceste fabrici de diplome, din aceasta tara,care nu are clasata nici o universitate, clasata in primele 500 din lume.Asa ca "foaie verde de urzici,noi avem salarii mari" si "da-i inaite mai flacau,ca o s-o ducem si mai bine".
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.