Profesorul Iulian Bârsan, noul rector al Universităţii "Dunărea de Jos"

Profesorul Iulian Bârsan, noul rector al Universităţii "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu 50,6 la sută din voturi, inginerul Iulian Bârsan a devenit al optulea rector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi * Voturile albe şi cele nule ar fi putut să ducă alegerile în turul al doilea * „După cât am suferit în ultimele săptămâni citind în ziar ce s-a scris despre mine, ce o să urmeze e nimica toată”, a declarat Iulian Bârsan *

Habemus rectorem. Şi asta încă din primul tur de scrutin. Profesorul Iulian Bârsan a câştigat, aseară, alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Scorul a fost foarte strâns, Iulian Bârsan reuşind să adune 289 de voturi dintr-un total de 571 de voturi valabil exprimate, adică jumătate plus 3,5 voturi. În procente, asta înseamnă 50,6 la sută. Interesant este că, din cei 578 de electori prezenţi la vot, doi au dat vot alb, iar alţi cinci şi-au anulat votul. Dacă cei şapte ar fi votat cu oricare dintre ceilalţi trei candidaţi, Iulian Bârsan ar fi obţinut exact 50 la sută din voturi, ceea ce ar fi însemnat că urma turul al doilea de scrutin. Pe locul al doilea s-a situat prof. Mirela Praisler, cu 104 voturi, adică 18,2 la sută din numărul total al sufragiilor valabil exprimate. Al treilea a fost profesorul Lucian Georgescu, cu 100 de voturi, adică un procent de 17,5 la sută, iar al patrulea profesorul Nicolae Ioana, cu 78 de voturi, adică 13,7 la sută.

„Mai întâi să mă liniştesc”

Iulian Bârsan a câştigat „la mustaţă” şi nu chiar. Pe de o parte, a obţinut voturile a jumătate plus 3,5 dintre electori, adică foarte puţin peste limită, însă pe de altă parte a câştigat încă din primul tur, lucru la care puţini se aşteptau. Întrebat, telefonic, imediat după anunţarea rezultatelor, dacă este bucuros că a câştigat alegerile sau îngrijorat că urmează patru ani grei de mandat, profesorul Iulian Bârsan a răspuns ironic unor comentatorii de pe site-ul www.viata-libera.ro. „După cât am suferit în ultimele săptămâni citind în ziar ce s-a scris despre mine, ce o să urmeze e nimica toată. Am aflat multe lucruri despre mine în această perioadă, lucruri pe care nici eu nu le ştiam. Deocamdată o să mă liniştesc, am timp mâine şi în zilele următoare să mulţumesc şi celor care m-au votat, şi celor care nu m-au votat, şi celor care m-au înjurat”, a declarat noul rector al Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. ing. Iulian Bârsan.

Modelul universitar gălăţean

Aşadar, niciuna dintre premierele posibile la Universitatea „Dunărea de Jos” nu a căpătat consistenţă. Nu avem nici primul rector femeie, nici primul rector din afara zonei inginereşti. În schimb, avem un exerciţiu democratic demn de urmat. O cifră deloc de neglijat la alegerile de miercuri este aceea a prezenţei la urne. Este vorba despre un procent impresionant de 82 la sută de votanţi, ceea ce poate constitui un adevărat îndemn pentru anul electoral 2012. Lumea academică gălăţeană a dat semnalul de deşteptare a votanţilor şi de revigorare a sistemului electoral. Practic, acest procent însemnat poate fi interpretat ca un îndemn din partea intelectualităţii ca populaţia să se prezinte la vot, indiferent de natura alegerilor, indiferent de funcţiile pentru care se votează. Dincolo de orgolii, dispute, confruntări, important este că alegerea rectorului Universităţii „Dunărea de Jos” a fost un exerciţiu democratic corect, câştigat, în primă instanţă, de o persoană, de o echipă, iar apoi, să sperăm, de întreaga comunitate academică gălăţeană. Şi nu numai.

Citit 8833 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2012 22:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.