Academicianul Teodor Dima, Doctor Honoris Causa la Universitatea „Dunărea de Jos”

Academicianul Teodor Dima, Doctor Honoris Causa la Universitatea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” au fost prezenţi trei oaspeţi de onoare, toţi trei academicieni: Teodor Dima, Alexandru Surdu şi Alexandru Boboc. Primul - pentru a primi titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos”, iar ceilalţi doi pentru a susţine laudatio, alături de prorectorul Anca Gâţă, profesorii Victor Voicu şi Ivan Ivlampie, şi de preotul Lucian Petroaia, reprezentantul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Prof.univ.dr. în filosofie Teodor Dima, director al Institutului de Cercetări Economice si Sociale "Gh. Zane" al Academiei Române, Filiala Iaşi (din 1995),membru al Catedrei de Logică şi Filosofie Sistematică „Petre Botezatu”, în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie, este o personalitate remarcabilă, „unul dintre filosofii autentici români ai zilelor noastre, inventatorul disciplinei filosofice Logica gândirii creative, un logician de profesie”, după cum l-a numit acad.Alexandru Surdu.

Acad. Teodor Dima susţine ideea că „omul este o fiinţă culturală, înzestrat cu capacitatea şi dorinţa de a lua atitudine deliberată în faţa lumii pentru a-i atribui semnificaţie, pentru a-i da sens. Omul este în acelaşi timp şi autor şi actor, şi spectator, toate aceste determinaţii făcând din om o fiinţă culturală în stare să creeze, să explice şi să înţeleagă pentru a interpreta şi a evalua ceea ce este şi ceea ce el face. Deci înţelegerea însoţeşte mereu şi pretutindeni explicaţia; ea o provoacă, îi controlează demersurile şi îi validează concluziile, atunci când intră în conjuncţie cu criterii obiective ale validării”.

Bobârnacul dat de Zeiţa Fortuna destinului Brăilean după locul naşterii, acad.Teodor Dima a povestit cum „zeiţa Fortuna dă câte un bobârnac destinului. În 1962, când am absolvit facultatea, primisem repartiţie la Institutul Politehnic din Galaţi, ca asistent,  însă cu o zi înainte să ajung am aflat că postul s-a desfiinţat şi astfel ministerul a schimbat repartiţia şi m-a trimis la Iaşi”. Peste ani, însă, domnia sa a sprijinit înfiinţarea Catedrei de Filosofie în cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din oraşul nostru, unde a fost şi profesor.

Distinsul oaspete a mărturisit că, ori de câte ori timpul afectat  studiului şi scrisului i-a fost amputat, bucuriile de a fi încununat cu lauri i-au fost estompate: „Trebuie să fim mai atenţi cu timpul nostru”, ne atenţionează academicianul.

La întrebarea „ce contează cu adevărat în această viaţă”, Teodor Dima sintetizează astfel: „Contează în primul rând naşterea, locul şi modul în care se naşte fiecare. Apoi contează dezvoltarea sănătoasă şi dezvoltarea intelectului, a raţiunii şi a sentimentelor. Fără sentimente raţiunea este prea rece şi poate crea monştri. Contează colectivul în care te formezi, anturajul şi voinţa. Sunt oameni cu structuri intelectuale deosebite dar la care voinţa a fost prea slabă şi nu au putut să se manifeste aşa cum ar fi trebuit. Şi contează, bineînţeles, cine sunt cei care conduc colectivele în care se află fiecare”. 

Citit 4898 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2013 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.