Un bacalaureat de Cartea Recordurilor: Marian Petria, alergătorul care uimeşte lumea

Un bacalaureat de Cartea Recordurilor: Marian Petria, alergătorul care uimeşte lumea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi cu greu ţine creionul în mână, a reuşit să ia bacalaureatul, lucru cu care nu se pot lăuda elevi care nu trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a învăţa * Pista de alergare e pentru el locul de unde visele spre o viaţă normală devin cât se poate de reale


A intrat în Cartea Recordurilor, a câştigat medalii peste medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de atletism, a uimit o lume întreagă cu ambiţia sa de a-şi depăşi condiţia, însă cucerirea care l-a făcut să plângă în hohote de fericire a fost obţinerea diplomei de bacalaureat.
Marian Petria a fost diagnosticat imediat după naştere cu sindrom piramido-extrapiramidal, care l-a împiedicat ani de zile să se poată folosi cum trebuie de mâini şi de picioare. Deşi poate vorbi cu greu şi nu-şi poate mişca mâinile, are mintea, sufletul şi voinţa mult mai puternice decât mulţi dintre noi. Şi a mai avut norocul de un înger păzitor, mama sa, Alexandrina Petria – cea care a ars alături de el zi de zi, uitând de propriile nevoi.
„Marian era plecat la Cluj, în cantonament, când s-au dat rezultatele. Am aşteptat pe lângă ziduri ore în şir să se afişeze. Aveam mari emoţii. Când i-am spus la telefon că a luat examenul, a început să plângă şi m-au podidit şi pe mine lacrimile. Cei de la Cluj nu ştiau ce s-a întâmplat de plânge de-i sare tricoul pe el”, ne spune, fericită, mama tânărului.
Şcoala ca o luptă pentru normalitate
Alexandrina s-a chinuit enorm să-l crească pe Marian. Dar a ştiut să-şi înfrâneze pornirile excesiv protectoare, care l-ar fi îndiguit cu un zid, în loc să-i deschidă perspective spre o viaţă normală. „Când era mic se împiedica şi cădea în nas la tot pasul. Dar nu s-a lăsat. Îi plăcea la nebunie să facă mişcare, cu toate că avea mari probleme de sănătate. Aşa că am mers zilnic cu el afară. I-am luat triciclete şi apoi biciclete, l-am încurajat de mic să nu renunţe atunci când îi era greu. A început apoi să alerge de abia mă mai ţineam după el”, îşi aminteşte mama lui.
În febrilitatea lui de a face sport, mama aproape că uitase că are probleme. A mers să-l înscrie la Liceul cu Program Sportiv, dar aici a dat de prima uşă închisă în faţa lor, pe care însă aveau s-o spulbere din temelii, mai târziu. Li s-a spus că nu se pot înscrie copii cu handicap.
Cu mama colegă de bancă la liceu
L-a înscris la Şcoala Nr. 17, iar gimnaziul l-a făcut la domiciliu. La capacitate a luat 8,20, iar media de admitere a fost 8,90. A fost admis la Colegiul „Economic”, pentru primele două clase de liceu, după care s-a transferat la fără frecvenţă, unde a mers la şcoală însoţit de mama sa, care i-a scris cursurile. Chiar dacă nu-şi poate folosi în mod normal mâinile, Marian a învăţat să scrie cu ambele mâini şi cu stiloul sprijinit de bărbie, dar nu are viteză. 

Norocul a venit de la Sporting Club

Cu totul altfel stau lucrurile când ajunge pe pista de alergare. Aici picioarele sale uită de diagnostice şi de steaua potrivnică sub care s-a născut Marian, schimbându-i destinul.
Cam tot pe vremea când fusese admis la liceu, a ajuns, printr-o întâmplare, la Sporting Club Galaţi. „L-am dus la un cros pe faleză, de Ziua scrumbiei. A ieşit pe locul I. Atunci cei de la Sporting Club se pregăteau pentru campionatul naţional de atletism pentru persoanele cu handicap, iar domnul Vasile Cristea nu voia să-l ia pentru că nu ştia dacă face faţă, iar înscrierile se făcuseră de mult. În cele din urmă, la insistenţele lui Marian, l-a luat. Nu i-a părut rău, pentru că s-a întors cu premiul I. Mulţumim familiei Cristea, dacă n-am fi ajuns la Sporting Club, Marian ar fi alergat şi acum pe faleză, fără să participe la competiţiile internaţionale”, spune recunoscătoare femeia.

„Cel mai greu an”

Pentru Marian şi Alexandrina Petria anul acesta a fost unul foarte greu. S-a calificat la jocurile Paralimpice din Dubai şi a avut de învăţat şi pentru bacalaureat. „A fost greu. Trei zile pe săptămână aveam antrenament de câte două ori pe zi şi trei zile câte o singură şedinţă, după care vineri, sâmbătă şi duminică mergeam la cursuri la liceu. Însă a meritat. Dintre cei 40 de absolvenţi de la fără frecvenţă, doar patru au luat bacalaureatul, iar Marian e printre ei”, spune veselă femeia. De altfel, succesul copilului îl resimte ca fiind şi al ei, mai ales că tezele la bacalaureat i le-a scris ea, după dictarea candidatului, supravegheată de o comisie formată din câte doi profesori, venită special la domiciliu.
La Jocurile Paralimpice de la Dubai, Marian s-a clasat al cincilea la proba de 400 de metri, dar s-a şi accidentat la cea de 800 de metri. „I s-a umflat atât de tare tendonul de la picior, încât i-a pus piciorul în ghips timp de o săptămână. L-am cărat în spate la toaletă, dar pentru el trăiesc”, spune mama, oftând. De altfel, nu este prima dată când Marian Petria participă la competiţii internaţionale.
El a participat şi anul trecut la Jocurile Paralimpice de la Londra, unde a câştigat o medalie de bronz la 200 de metri. De asemenea, alături de alţi doi gălăţeni şi de alţi câţiva români, a intrat în 2009 în Cartea Recordurilor, participând la cea mai lungă ştafetă – 3.096 de kilometri! Nu mai vorbim de faptul că în ultimii ani a luat aurul la toate competiţiile naţionale.

„Antrenoarea e ca o mamă” 

Pentru că este o persoană specială, cu inima mare şi cu multă voinţă, Marian adună în jurul său oameni speciali. Pentru competiţiile internaţionale s-a pregătit cu o profesoară de la Liceul cu Program Sportiv – Marilena Chiţu. Cum mama sa nu a putut să-l însoţească până în Dubai, antrenoarea a trebuit să preia rolul acesteia: „Să-i dea Dumnezeu sănătate. Un om nemaipomenit. Şi-a asumat să aibă grijă de Marian în tot acest timp, ea l-a hrănit, ea l-a spălat. A fost ca o mamă pentru el. Îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru noi”, spune Alexandrina Petria.
Profesor în lupta cu destinul

Anul acesta Marian nu a dat la facultate. Pentru el e un efort prea mare. A preferat să se pregătească pentru alte concursuri şi selecţii la competiţii internaţionale. În primăvară este aşteptat iar în Dubai, iar de la 1 septembrie va relua antrenamentul.
Pentru că e plecat la Mangalia, la recuperare după accident, am reuşit să vorbesc cu el pe internet (pe computer se descurcă să scrie) şi mi-a spus că şi-ar dori să urmeze cursurile unei facultăţi de educaţie fizică, ca să-i poată ajuta pe copiii cu dizabilităţi să practice sport şi să-şi depăşească astfel condiţia. Îi urăm succes, pentru că a demonstrat până acum că visele sale devin realitate.

Citit 3826 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2013 17:37

10 comentarii

 • postat de Akebono din 21
  Joi, 13 Martie 2014 23:34
  84.123.68.***
  Felicitari Marian! Este de admirat ceea ce faci,continua tot asa,esti un campion! Felicitarile mele pentru familia ta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de angelica
  Sâmbătă, 10 August 2013 12:24
  78.96.254.***
  Felicitari Marian, tie ,si mamei tale pt.eforturile supra omenesti ,pe care le faceti .NUMAI DUMNEZEU stie ce scop are cu fiecare in aceasta viata.Dar pentru alti orgoliile si frustarile ,nu accepta realitatea.SA nu te afecteze nimeni si nimic NICIODATA .esti un copil f. special cu chip de inger. Te pupa,VASILICA. .Si lupta.........fara sa te afecteze parerile celor fara suflet.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasile
  Miercuri, 07 August 2013 19:27
  5.13.151.***
  Mmmm...asa se face la noi in Romania....ce nu ne convine...stergem,nu?!
  Se pare ca informatiile date de mine au cam dat de gandit si ca prin minune au fost si sterse.
  Lasa ca prostimea...merge pe mana ziaristilor...a fabulatiilor..
  Felicitari,ce pot sa zic.
  Mai bine, s-ar sterge articolul,decat comantariile mele.
  0
  1
  Raportează
 • postat de sorin
  Miercuri, 07 August 2013 15:32
  89.122.189.***
  pentru cultura dvs domnule vasile eu chiar locuiesc cu marian in bloc. i-l cunosc de mic copil. tot ce s-a scris este foarte adevarat. asa ca va rog sa nu vorbiti in nestiinta de cauza. felicitari marian.
  0
  0
  Raportează
 • postat de VASILE2
  Miercuri, 07 August 2013 14:54
  5.12.180.***
  Ce pot spune este ca acest articol este o mare bucata de minciuna cum doar noi romanii stim sa ne laudam unii pe altii dar fara rezultate...
  0
  0
  Raportează
 • postat de VASILE
  Miercuri, 07 August 2013 14:37
  79.116.109.***
  Ar cam trebui verificate si revizuite informatiile,pentru ca nu sunt chiar adevarate.E clar ca va place sa infloriti...sau ca vi se acorda informatii gresite.
  Minciuni...minciuni...minciuni...Romania!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Doina
  Miercuri, 07 August 2013 14:00
  109.166.129.***
  Il felicit din toata inima pe Marian;reprezinta pentru mine o validare a unor principii profesionale pe care ma straduiesc sa le aplic si sa le fac aplicate de foarte multi ani,reprezinta si o suma de amintiri frumoase, pentru ca i-am fost profesoara in gimnaziu si lui si surorii sale; insa cea care a facut toate acestea reale este DOAMNA Petria-o luptatoare si o mama care merita cu adevarat sa intre in Cartea Recordurilor.Felicitari,Doamna,pentru copiii dumneavoastra,sanatate si viata lunga,sa va bucurati alaturi de ei.Cu mult respect,prof.Tomoila
  0
  1
  Raportează
 • postat de CAMELIA
  Miercuri, 07 August 2013 09:56
  86.127.215.***
  FELICITARI MARIAN!
  SUNT FOSTA TA DIRIGINTA DIN GIMNAZIU SI SUNT FOARTE MANDRA DE TINE SI DE FAMILIA TA!
  ESTI UN EXEMPLU PENTRU NOI TOTI.PENTRU MINE PERSONAL ESTI UN MIRACOL!CAMELIA DIMA
  0
  2
  Raportează
 • postat de profesor
  Miercuri, 07 August 2013 09:40
  89.122.189.***
  Foarte impresionant, mi-au dat lacrimile...felicitari si multa putere de munca! Sanatate si mult succes in viata! Iar pentru mama "jos palaria"!
  0
  1
  Raportează
 • postat de slujbas
  Miercuri, 07 August 2013 08:36
  92.80.154.***
  Felicitari lui Marian si mamei. Sa aveti puterea sa mergeti mai departe. Poate bunul Dumnezeu va face o minune intr-o zi si ai sa poti scrie. Succes in noile competitii.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.