INTERVIU/ Dascăli de viaţă - Vali Crăciun: "Profesorul ideal e cel care crede în misiunea sa"

INTERVIU/ Dascăli de viaţă - Vali Crăciun: "Profesorul ideal e cel care crede în misiunea sa"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vali Crăciun e profesoară de limba şi literatura română la CNMK. A absolvit în 1993 Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza”, din Iaşi. În perioada 1993 - 2007 a predat la Grupul Şcolar „Radu Negru”. Are două cărţi publicate şi premii naţionale pentru activitatea sa literară. A înfiinţat, în 2009, revista „Sui Generis” a elevilor de la CNMK, premiată la nivel naţional în repetate rânduri.
- Cum e să fiţi profesoară astăzi? Mai iubesc elevii limba română?
- A fi profesor e o continuă provocare, un exerciţiu spiritual fără de care n-aş avea sentimentul întregirii fiinţei mele. Mă raportez strict la planul interior, la lumea pe care o fac să respire prin literatură, când timpul este suspendat, la inteligenţa copiilor, la Idei. În ciuda a ceea ce se crede despre tinerii de astăzi, îi descopăr mereu sensibili faţă de nou şi faţă de valori, talentaţi, cu mari întrebări, dar şi cu frustrări. Problema nu este în interiorul mediului şcolar, performant, ci în afara lui. Elevii văd că nu educaţia e în relaţie cu recunoaşterea valorii unui om, ci alţi factori, străini de morală şi chiar de normalitatea funcţionării unui sistem social. Ei caută un echilibru ideal într-o lume imperfectă. Şi iubesc limba română, literatura…
- Cât de greu sau cât de uşor este să ajungeţi la inima lor?
- E simplu să ajungi la inima lor dacă eşti sincer, autentic ca individ, întotdeauna egal cu principiile pe care le susţii, capabil să le înţelegi nevoile, să le deschizi o poartă către ceea ce ei caută. Uneori, a ajunge la sufletul copiilor e un dans pe un fir de aţă, alteori dialogul deschis şi încrederea reciprocă vin de la sine. Elevii nu trebuie impresionaţi de cultura noastră, şi nici înspăimântaţi de un sistem de notare draconic. Trebuie să se simtă liberi, apreciaţi pentru ceea ce au distinctiv, să fie valorizaţi. Din tot ce-am spus, dincolo de profesionalism, autenticitatea este esenţială.
- Ce profesori de limba română aţi avut?
- Am avut profesori de o mare distincţie, cu preocupări literare: domnul Nicolae Colceriu, scriitor şi critic literar şi domnul Apostol Gurău, prozator. Cel mai mult am admirat la ei rafinamentul sufletesc, demnitatea, pasiunea pentru cărţi şi filosofia degajată din ele. Întâlnirea cu domnul Colceriu mi-a hotărât destinul…
- Cum ar trebui să fie profesorul ideal?
- Profesorul ideal e cel care crede în misiunea sa, în jertfa şi actul de culturalizare săvârşit. Cum spunea domnul Colceriu, un profesor, când intră în clasă, trebuie să lase la uşă toate problemele personale şi grijile mărunte ale vieţii…
- Când e greu, cum depăşiţi situaţiile dificile? Mă refer la elevi recalcitranţi, lipsiţi de respect…
- Orice elev recalcitrant trebuie câştigat, condus către ceea ce are mai bun în el, ajutat să găsească un acord între temperament şi contextul în care se formează ca individ.
- Care sunt principalele lucruri pe care încercaţi să le transmiteţi elevilor?
- Lucrurile care contează sunt cele de ordin moral şi intelectual: să fie corecţi, să lupte împotriva mediocrităţii  generale şi a tot ce degradează fiinţa umană, să iubească arta, ce-i nobil. Să aibă mereu spiritul tânăr. Îmi doresc să vadă mereu esenţa, să-şi trăiască frumos viaţa…

Citit 8016 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:34

11 comentarii

 • postat de un alt fost elev Radu Negru
  Vineri, 08 Mai 2015 12:57
  89.121.200.***
  De apreciat ca in afara vietii de cadru didactic isi dedica timp si creatiei. Face ceea ce ii place, nu vine doar la serviciu si asteapta sa treaca luna pentru a incasa salariul.

  Majoritatea cred ca o considera mai mult sau mai putin severa, ea nu isi face decat datoria. Daca te duci la un medic, presupun ca toti dintre noi isi doresc o interventie medicala completa si nu doar un tratament superficial. Cum anumite proceduri medicale riguroase implica si ceva durere, asa si doamna profesoara face raul necesar de a modela in bine. ("Fara deci!")

  Va multumesc pentru amintiri si efortul dumneavoastra de a realiza ce sunt eu azi!
  Desi profesia mea nu are nici o legatura cu limba si literatura romana sau alta arta, experienta avuta m-a transformat.

  Imi pare rau ca abia acum am gasit acest articol.
  0
  0
  Raportează
 • postat de .
  Marți, 17 Septembrie 2013 17:34
  89.137.225.***
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihaela
  Marți, 17 Septembrie 2013 17:33
  89.137.225.***
  De curand am inceput sa o caut si eu pe acesta doamna profesoara, care chiar cred ca este un om special, un dascal devotat cu trup si suflet. A reusit sa starneasca in mine prin poeziile sale niste emotii pe care nu le-am mai trait de mult. http://www.youtube.com/watch?v=MIwZVA_yLZI , cand a inceput sa vorbeasca la sfarsit, aveam ochii in lacrimi de la emotiile pe care mi le transmitea. Cu adevarat un om special!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Andreea
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 01:23
  89.137.225.***
  Relaţia profesor-elev este extrem de delicată când sunt distanţe mari între idealuri. Nu toţi elevii se visează specialişti, savanţi, spirite înalte, conştiinţe morale...Dacă am respecta valorile, poate că istoria societăţii noastre ar fi alta, nu ne-am mai împotmoli în vulgaritate, blazare şi mediocritate. Suntem penibili, pentru că aceste lucruri nici nu ne mai provoacă o stare de revoltă...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Sredna Gora
  Joi, 05 Septembrie 2013 19:26
  5.13.238.***
  Ce-ati zice sa includeti in aceasta minunatie de serie, "Dascali de viata", profesoriicare au obtinut performante la Olimpiadele scolare ? Ei nu sunt oare dascali de viata ? Cred ca v-ati imbogati "colectia" de oameni valorosi mult mai mult, pentru ca acesti profesori sunt exceptionali in ceea ce priveste materia lor, dar sunt si modele pentru elevii pregatiti. Cand o sa apara oare numele unor profesori ca dnul Batranetu Petre, dna Burghiu Gina, dnul Moisa, etc care pregatesc an de an copiii care vin cu premii la nivel national si, mai nou, international ?
  1
  0
  Raportează
 • postat de M.G.
  Vineri, 30 August 2013 00:04
  5.13.198.***
  Copilul meu este elevul doamnei profesor Crăciun . Nu am cunoscut-o decat prin intermediul caietelor de notite pe care le are fiica mea . Realmente un dascăl special !
  0
  4
  Raportează
 • postat de Simona
  Joi, 29 August 2013 13:41
  5.13.134.***
  Profesoara sufletului meu, persoana care m-a inspirat in timpul liceului! Intr-adevar o profesoara ideala!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Edi
  Joi, 29 August 2013 01:09
  5.13.207.***
  Imi face deosebita placere sa o am pe doamna Craciun ca profesoara.Recunosc, initial nu mi-a placut stilul sau de predare, fiind obisnuit cu scoala generala, dar timp de un an, m-am acomodat si am inteles adevaratul motiv pentru care ne preda in acest stil, pentru a ne descurca atat la BAC, cat si in viata, pentru a evita incultura ce in zilele noastre se gaseste la fiecare colt de strada. Multumim pentru tot ce faceti pentru noi.

  Edi, 10C
  3
  5
  Raportează
 • postat de pt. supravietuitor didactic
  Miercuri, 28 August 2013 18:37
  109.166.134.***
  In sfarsit pune cineva punctul pe i; e o meserie ca oricare alta si o continua cursa de automotivare ca sa putem supravietui;sa nu ne acoperim de forme fara fond
  2
  5
  Raportează
 • postat de supravietuitor didactic
  Miercuri, 28 August 2013 18:24
  5.13.156.***
  Mai terminati cu sloganurile astea care indobitocesc cadrele didactice.Profesia de cadru didactic este ca ori si care profesie.Iti trebuie talent si aplecare spre aceasta. In rest suntem retribuiti ca vai de noi, nu avem prea multe satisfactii ,exceptie facand cei care fac pregatire, ceilalti muritori de foame.
  5
  4
  Raportează
 • postat de fost elev de la ,,Radu Negru,,
  Miercuri, 28 August 2013 10:20
  5.13.234.***
  cahhhh....antipatica profesoara....urata mi-a fost si urata imi ramane.....
  5
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.