INTERVIU/ Dascăli de viaţă - Vali Crăciun: "Profesorul ideal e cel care crede în misiunea sa"

INTERVIU/ Dascăli de viaţă - Vali Crăciun: "Profesorul ideal e cel care crede în misiunea sa"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vali Crăciun e profesoară de limba şi literatura română la CNMK. A absolvit în 1993 Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza”, din Iaşi. În perioada 1993 - 2007 a predat la Grupul Şcolar „Radu Negru”. Are două cărţi publicate şi premii naţionale pentru activitatea sa literară. A înfiinţat, în 2009, revista „Sui Generis” a elevilor de la CNMK, premiată la nivel naţional în repetate rânduri.

- Cum e să fiţi profesoară astăzi? Mai iubesc elevii limba română?

- A fi profesor e o continuă provocare, un exerciţiu spiritual fără de care n-aş avea sentimentul întregirii fiinţei mele. Mă raportez strict la planul interior, la lumea pe care o fac să respire prin literatură, când timpul este suspendat, la inteligenţa copiilor, la Idei. În ciuda a ceea ce se crede despre tinerii de astăzi, îi descopăr mereu sensibili faţă de nou şi faţă de valori, talentaţi, cu mari întrebări, dar şi cu frustrări. Problema nu este în interiorul mediului şcolar, performant, ci în afara lui. Elevii văd că nu educaţia e în relaţie cu recunoaşterea valorii unui om, ci alţi factori, străini de morală şi chiar de normalitatea funcţionării unui sistem social. Ei caută un echilibru ideal într-o lume imperfectă. Şi iubesc limba română, literatura…

- Cât de greu sau cât de uşor este să ajungeţi la inima lor?

- E simplu să ajungi la inima lor dacă eşti sincer, autentic ca individ, întotdeauna egal cu principiile pe care le susţii, capabil să le înţelegi nevoile, să le deschizi o poartă către ceea ce ei caută. Uneori, a ajunge la sufletul copiilor e un dans pe un fir de aţă, alteori dialogul deschis şi încrederea reciprocă vin de la sine. Elevii nu trebuie impresionaţi de cultura noastră, şi nici înspăimântaţi de un sistem de notare draconic. Trebuie să se simtă liberi, apreciaţi pentru ceea ce au distinctiv, să fie valorizaţi. Din tot ce-am spus, dincolo de profesionalism, autenticitatea este esenţială.

- Ce profesori de limba română aţi avut?

- Am avut profesori de o mare distincţie, cu preocupări literare: domnul Nicolae Colceriu, scriitor şi critic literar şi domnul Apostol Gurău, prozator. Cel mai mult am admirat la ei rafinamentul sufletesc, demnitatea, pasiunea pentru cărţi şi filosofia degajată din ele. Întâlnirea cu domnul Colceriu mi-a hotărât destinul…

- Cum ar trebui să fie profesorul ideal?

- Profesorul ideal e cel care crede în misiunea sa, în jertfa şi actul de culturalizare săvârşit. Cum spunea domnul Colceriu, un profesor, când intră în clasă, trebuie să lase la uşă toate problemele personale şi grijile mărunte ale vieţii…

- Când e greu, cum depăşiţi situaţiile dificile? Mă refer la elevi recalcitranţi, lipsiţi de respect…

- Orice elev recalcitrant trebuie câştigat, condus către ceea ce are mai bun în el, ajutat să găsească un acord între temperament şi contextul în care se formează ca individ.

- Care sunt principalele lucruri pe care încercaţi să le transmiteţi elevilor?

- Lucrurile care contează sunt cele de ordin moral şi intelectual: să fie corecţi, să lupte împotriva mediocrităţii  generale şi a tot ce degradează fiinţa umană, să iubească arta, ce-i nobil. Să aibă mereu spiritul tânăr. Îmi doresc să vadă mereu esenţa, să-şi trăiască frumos viaţa…

Citit 8811 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.