Campanie VL „Operaţiunea GHIOZDANUL”: Cât costă să-ţi dai copilul la grădiniţă

Campanie VL „Operaţiunea GHIOZDANUL”: Cât costă să-ţi dai copilul la grădiniţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă peste două săptămâni fetiţa sau băieţelul dumneavoastră merge pentru prima dată la grădiniţă, atunci acesta este, cu siguranţă, evenimentul anului din familia dumneavoastră! Prima zi de grădiniţă, cu emoţiile sau năzdrăvăniile celui mic, nu va fi uitată prea curând. Înainte de întâlnirea cu educatoarea, vă invităm să aflaţi ce cheltuieli vă aşteaptă de acum înainte.

Rechizite pentru preşcolari 

Înainte de începerea grădiniţei sau chiar în prima zi a anului şcolar, veţi afla de la educatoare ce rechizite îi sunt necesare micuţului. Cerinţele pot varia foarte mult, în funcţie de grădiniţă şi de educatoare. Dacă pe lista primită nu aveţi jocuri sau cărţi, puteţi achiziţiona totul cu minim 50 de lei. Produsele de firmă vă costă mai mult, chiar şi un abţibild cu personajul preferat al copilului, lipit pe un simplu creion, atrăgând un preţ de zece ori mai mare faţă de un produs banal! La grupele mai mari materialele necesare sunt mai diversificate, astfel încât costurile minime pot ajunge la 150 de lei. La undele grădiniţe rechizitele sunt achiziţionate, contra cost, chiar de educatoare, pentru ca preşcolarii să aibă toţi aceleaşi tipuri de materiale. „E mai bine aşa, ne scutesc pe noi de efort şi, în plus, copiii nu se vor uita mereu la rechizitele celorlalţi, pentru că vor fi toate la fel”, spune mama unei fetiţe aflate la o astfel de educatoare.

Program prelungit sau grădiniţă particulară

Pe lângă cheltuiala cu rechizitele, dacă aţi ales o grădiniţă de stat cu program prelungit, mai scoateţi din buzunar în jur de 10 lei pe zi, contravaloarea meselor şi a gustării. Cu alte cuvinte, în jur de 200 de lei lunar. În cazul unor grădiniţe particulare, taxa lunară acoperă şi rechizitele. Pentru programul scurt la grădiniţa privată, plătiţi în jur de 500 de lei pe lună, dar nu daţi mai puţin de 800-900 de lei pentru programul prelungit, unde intră şi costul meselor sau alte activităţi opţionale.

Cheltuieli suplimentare

Pe parcursul anului apar şi alte cheltuieli, mai mult sau mai puţin planificate. De comun acord cu educatoarele, comitetul de părinţi poate strânge bani pentru amenajarea clasei sau pentru diferitele manifestări la care participă cei mici. „În primul an de grădiniţă, la prima şedinţă cu părinţii, s-a hotărât să se strângă o sumă fixă de fiecare copil – câte 250 de lei, pentru tot anul, din care s-au cumpărat rechizite, jocuri, câteva scaune, mochete, dar s-a asigurat şi bradul de Crăciun pentru serbarea care urma în iarnă”, ne-a spus o altă mămică.

Alte costuri pot apărea în preajma serbărilor, de Crăciun, 8 Martie, sfârşit de an şcolar, când trebuie confecţionate sau închiriate costume pentru micii artişti. Cunoscând ofertele, unele educatoare vin din timp în întâmpinarea dumneavoastră şi vă pot propune varianta cea mai ieftină pentru costumaţii, care nu e, în niciun caz, închirierea. La cerere, contra cost, veţi primi câte un set de fotografii sau înregistrarea video a serbării.

Cursurile opţionale săptămânale (pictură, dansuri, şah, limba engleză) înseamnă informaţii în plus pentru copii, dar şi alţi bani cheltuiţi de adulţi, în jur de 20 de lei pe curs. Să nu uităm de investiţia în hăinuţe şi încălţăminte cu care orice puşti se laudă în faţa celorlaţi copii!

La final, tragem linie şi vedem că, odată cu prima zi de grădiniţă, începe un lung şir de investiţii în educaţia mezinilor familiei. Investiţii pe care nu le veţi încheia, probabil, decât în ultima zi de liceu. Sau nici măcar atunci!

Sfaturi ca să nu cheltuiţi prea mult pe rechizite

 

Dacă rechizitele nu vor fi luate la comun de către educatoare, înainte să începeţi cumpărăturile e important să mergeţi în mai multe magazine, pentru a compara preţurile. Poate ar fi mai bine să nu luaţi tot necesarul în primele zile din septembrie, pentru că adevăratele promoţii încep abia după „valul” de la începutul anului şcolar. Nu ignoraţi buticurile de cartier şi piaţa, pentru că uneori acolo găsiţi produse pentru toate buzunarele. Nu uitaţi nici de internet, magazine online având preţuri mai mici. Atenţie, însă! Produsele mai ieftine sunt, în general, şi cele de proastă calitate, aşa că s-ar putea ca, în final, să cheltuiţi mai mult ca să le înlocuiţi mai des!

Citit 3682 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2013 10:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.