De trei luni de zile, unii profesori trăiesc din jumătate de salariu

De trei luni de zile, unii profesori trăiesc din jumătate de salariu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Liceului „Elena Caragiani” şi nici cea a Colegiului „C. Hogaş”, dar nici Primăria nu au găsit deocamdată o soluţie pentru decontarea navetei cadrelor didactice


„Sunt profesor titular în municipiul Tecuci, la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”. Locuiesc în Galaţi şi fac naveta, zilnic, 160 de kilometri, dus-întors, cheltuind lunar, aproximativ 550 de lei. Nu ni s-a mai decontat naveta din luna februarie inclusiv. Am primit la sfârşitul lui aprilie doar 64 de lei, în timp ce noi am trăit trei luni de zile cu jumătate de salariu. Eu câştig 1.000 de lei, din care 500 dau pentru transport. Din surse neoficiale, am înţeles ca domnul primar Daniel Ţuchel nu doreşte decontarea navetei, pentru că nu ar dispune de fonduri. Unii dintre noi avem copii. Cum să-i creştem când venim acasă doar cu jumătate din salariu”, ne scrie un cadru didactic în numele celor 20 de colegi ai săi aflaţi în aceeaşi situaţie.

O situaţie asemănătoare ni s-a semnalat şi de la Colegiul „Calistrat Hogaş”, unde profesorii susţin că nu li s-a mai decontat nimic din ianuarie. 

Anul acesta, pe lângă Legea Educaţiei, care spune negru pe alb că naveta se decontează integral, a apărut Nota 5, din Anexa 5 de la ordonanţa de guvern privind bugetul pe 2014, în care se precizează că aceste cheltuieli de transport se decontează din economiile făcute de directorii unităţilor de învăţământ. Atât ISJ, cât şi sindicatele au recomandat în ianuarie ca primăriile şi directorii de şcoli să ţină cont de Legea Educaţiei şi nu de o notă la o anexă, unde se spune că se poate proceda şi în alt fel, dar nu e obligatoriu să se facă aşa, acolo unde nu se poate.

S-au dus să-şi capete dreptatea în justiţie

La „Elena Caragiani”, oamenii s-au decis să dea în judecată şcoala şi primăria. Unii dintre ei chiar au depus acţiunea la începutul acestei săptămâni.

„Avem situaţii foarte multe în tot judeţul. Nici directorii, nici primarii n-au înţeles că o notă dintr-o anexă a unei ordonanţe de Guvern nu poate bate o Lege a Educaţiei, unde scrie clar că autorităţile locale sunt obligate să deconteze naveta profesorilor. Am început deja să-i dăm în judecată”, spune lidera SIP, Lidia Antoniu.

Dau vina unii pe alţii

Am discutat şi cu directoarea Liceului Tehnologic „Elena Caragiani” (fostul Industrial Tecuci) – Lăcrămioara Botez care ne-a spus că-i înţelege pe profesori că le este greu, dar că nu au avut fonduri. „De la Primărie n-am primit bani special pentru navetă. Economie, ca la alte licee, nu am putut să facem, pentru că am avut de achitat facturi foarte mari la gaze. Am discutat şi cu primarul în fiecare lună. Ultima oară am fost la el acum două săptămâni, dar ne-a spus că va reglementa situaţia la o şedinţă comună cu toţi directorii”, spune managera liceului.

De cealaltă parte, primarul Daniel Ţuchel susţine că directorii nu au făcut solicitare scrisă pentru plata navetei la începutul anului, ca urmare fondurile nu au fost prinse în buget. „Eu pot să dau hotărâre de CL la început de an sau la rectificare de buget. Nu şi acum. Vom încerca să găsim soluţii”, promite, fără prea multă tragere de inimă, edilul Tecuciului, dând apoi vina şi pe ISJ: „Ar fi trebuit ca cei de la Inspectorat să nu ne trimită atâţia profesori din Galaţi la Tecuci”.

E greu de spus la ora actuală când se va rezolva problema navetei cadrelor didactice de la cele două instituţii de învăţământ. Deşi autorităţile susţin că înţeleg că acestora le este foarte greu să supravieţuiască din salariile înjumătăţite, nu întreprind nimic concret ca să schimbe situaţia.

Citit 3143 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Aprilie 2014 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.