Elevă de la Pedagogic, matematiciană, calificată la faza INTERNAŢIONALĂ a Olimpiadei de lingvistică

Elevă de la Pedagogic, matematiciană, calificată la faza INTERNAŢIONALĂ a Olimpiadei de lingvistică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Ioana Bouroş de la Colegiul Naţional „C. Negri” s-a calificat anul acesta la trei olimpiade naţionale şi la faza internaţională de la lingvistică


Despre Ioana Bouroş ziarul nostru a tot scris datorită numeroaselor premii pe care le-a obţinut încă din clasa a V-a la matematică la diferite concursuri şi olimpiade. Anul acesta a reuşit o performanţă neobişnuită pentru un elev de la profil real. S-a calificat la faza internaţională a Olimpiadei de lingvistică ce se va desfăşura în vară, la Beijing, în China. Profesoara de limba şi literatura română care a pregătit-o pentru această olimpiadă, Cristina Ciobanu, susţine, însă, că toţi cei clasaţi pe primele locuri la acest concurs sunt de la profil real, deoarece subiectele care se dau spre rezolvare concurenţilor presupun gândire logică, mult antrenament şi exerciţiu, cam ca la matematică. De altfel, profesoara susţine că performanţa elevei sale n-ar fi fost obţinută dacă aceasta nu ar fi avut la activ nenumăratele ore de pregătire la matematică pe care le-a făcut cu profesorul şi dirigintele său, Mitică Dudău.

Cum traduci din taiwaneză în chineză, fără să cunoşti limbile

Ioana Bouroş îmi arată unul dintre subiectele pe care le-a avut de rezolvat la naţionala de lingvistică unde s-a clasat pe locul al IV-lea, ea fiind cea mai mică din lotul care va reprezenta România la Beijing.

Câteva propoziţii în taiwaneză sunt traduse în chineză. Concurentului i se cere să traducă alte propoziţii din taiwaneză în chineză care au cuvinte pe care le conţin seriile de propoziţii prezentate iniţial. „Au fost exerciţii şi cu limbile babiloniene şi sumeriene. Nu ni se cere să ştim chineză sau taiwaneză, ci să încercăm să facem corespondenţe logice între cuvinte, corespondenţe pe care trebuie să le explicăm, apoi. Se pot folosi exerciţii care au orice sistem de semne, nu numai lingvistice. Şi din muzică sau genetică”, ne lămureşte olimpica.

Profesoara Cristina Ciobanu susţine că astfel de cunoştinţe nu se predau elevilor la şcoală şi nici măcar filologilor în facultate: „Am învăţat şi eu odată cu Ioana. Este a doua ediţie a Olimpiadei de lingvistică la care participă România. Cerinţele sunt foarte grele. Trebuie să ai mult exerciţiu, pentru că, altfel, nu te poţi încadra în timp”, susţine cadrul didactic.

Trei calificări la olimpiadele naţionale, dintr-un foc

Pe lângă faptul că a fost selectată pentru faza naţională la lingvistică, Ioana Bouroş s-a calificat anul acesta şi la naţionalele de matematică şi chimie. Din nefericire, pentru că ambele concursuri se desfăşurau în aceeaşi perioadă, Ioana a fost nevoită să renunţe la chimie. La Olimpiada de matematică a reuşit să câştige o medalie de argint. Fiind în clasa a X-a, Ioana nu s-a decis deocamdată ce va face în viitor. „Mi-ar place să fac o facultate de matematică sau chimie-biologie, undeva în Europa. Nu m-am decis încă”, spune tânăra.

Profesoara ei susţine că indiferent ce va alege, Ioana îşi va urma cu seriozitate, responsabilitate şi devotament visul: „E un copil care învaţă la toate disciplinele, după cum spun ceilalţi profesori. Nu există să vină la şcoală să spună că n-a citit toată bibliografia la română, deşi ea în perioada respectivă se pregăteşte pentru naţionala de matematică”, susţine Cristina Ciobanu.

Citeşte şi despre: Cosmina Albulescu, calificată la internaţionala de geografie, pentru a doua oară

 

Citit 5691 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.