Nu este o glumă! Prin curtea unei ŞCOLI din Galaţi va trece o STRADĂ!

Nu este o glumă! Prin curtea unei ŞCOLI din Galaţi va trece o STRADĂ!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul local a decis să construiască o stradă care să treacă prin curtea unităţii de învăţământ * Deşi profesorii visau la o sală de sport, terenul respectiv era folosit pentru grădini de zarzavat


La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au acceptat propunerea Primăriei de a croi drum prin curtea Şcolii Generale nr. 22. Astfel, aleşii au hotărât preluarea terenului în suprafaţă de 1.738 mp, situat pe strada Zidarilor nr. 5 din administrarea Şcolii Gimnaziale Nr. 22 în administrarea municipalităţii şi schimbarea destinaţiei acestuia din teren aferent curţii şcolii în cale de acces. Pentru ca hotărârea să fie pusă în practică va fi nevoie nu doar de avizul de legalitate al prefectului judeţului Galaţi, ci şi de avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În raportul de specialitate al hotărârii votate de aleşi se arată că Primăria municipiului Galaţi a demarat mai multe proiecte de infrastructură cu scopul de a îmbunătăţi calitatea traficului din municipiul Galaţi. Iar zona din Micro 19 excelează la capitolul trafic înghesuit.

 „Pentru a fluidiza traficul din cartierul Micro 19, se impune amenajarea de locuri de parcare şi căi de acces, dar şi lărgirea celor existente. Urmare a analizei situaţiei din teren, respectiv zona cuprinsă între străzile Lăcătuşilor, Zidarilor, Bloc N5 şi Bloc M, a rezultat necesitatea racordării căilor de acces într-un inel de trafic. Pentru a realiza acest lucru se impune amenajarea unei căi de acces care să facă legătura din strada Zidarilor prin spatele magazinului Carrefour, care se poate face numai pe terenul aflat în administrarea Şcolii Gimnaziale nr. 22”, explică autorităţile.

Grădini de zarzavat de dinainte de Revoluţie

Cum cei 1.738 de mp reprezintă totuşi teren suficient ca să ridici trei case şi să-ţi mai rămână şi de curte, am mers la faţa locului pentru a vedea în ce mod afectează această decizie spaţiul atât de necesar elevilor în curtea unei şcoli. Spre surprinderea noastră, locul pe care îl vrea Primăria pentru şosea nu este folosit de elevi de zeci de ani, de dinainte de Revoluţie. Atunci a venit ordin de la Partidul Comunist ca terenul respectiv să fie transformat în grădini de zarzavat, unde oamenii şcolii să-şi etaleze calităţile şi originile sănătoase de ţărani. Nu este singura unitate de învăţământ unde s-au înfiinţat astfel de loturi agricole, dar se pare că este singura unde ele s-au păstrat încă. De la directorul-adjunct Ionel Patriche am aflat că unii dintre profesorii care le au în grijă nici nu mai lucrează în şcoală, fiind deja pensionari.

Sala de sport - un vis mai apropiat sau mai îndepărtat?

Vestea că li se va lua atâta teren din curtea şcolii a căzut, acum şase luni, ca un trăsnet asupra cadrelor didactice. Cum decizia trebuia aprobată în Consiliul de administraţie, profesorii s-au gândit iniţial să refuze, pentru că astfel, credeau ei, nu mai aveau şanse să construiască sala de sport la care elevii, părinţii şi profesorii visau de multă vreme, dar rămâneau la acest stadiu pentru că, de fiecare dată, li se spunea că nu sunt bani.

„Au venit reprezentanţii Primăriei cu planurile şi ne-au arătat ce vor să facă. E vorba să ne ia doar jumătate din spaţiul alocat grădinilor. De asemenea, vor demola garajele care sunt lângă şcoală. În final, ne rămân în jur de 2.200 de mp, loc suficient şi pentru teren de sport şi pentru sală, dar şi pentru un spaţiu de joacă pentru copiii de grădiniţă. Cei de la Primărie ne-au promis că, deşi pentru anul acesta nu sunt fonduri, ne vor avea în vedere cu prioritate, pentru bugetul anului viitor”, spune directoarea Valentina Tudorache.  

Chiar era necesară strada?

Dacă stai de vorbă cu oamenii din zonă, afli că poate nici nu era necesară construirea străzii respective, întrucât putea fi lărgită o altă străduţă deja existentă, care trece prin faţa Grădiniţei „Step by step”. „Cred că e o stradă cu dedicaţie pentru cei de la Carrefour. Ca să poată veni maşinile lor să descarce marfă mai uşor”, spune un locuitor al cartierului.  

Rămâne de văzut dacă modernizarea propusă de Primărie chiar merită să „mănânce” din curtea şcolii, dar şi dacă aleşii se ţin de promisiune să „despăgubească” elevii şi profesorii cu sala de sport şi terenul, atât de necesare.

Citeşte şi despre demolarea garajelor

 

Citit 4224 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iunie 2014 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.