Un gălăţean, participant la INTERNAŢIONALA de astronomie, deşi e ABIA clasa a VIII-a

Un gălăţean, participant la INTERNAŢIONALA de astronomie, deşi e ABIA clasa a VIII-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevul de la CNVA s-a calificat la trei olimpiade naţionale


Pasiunea. Acesta este cuvântul care ar descrie cel mai bine tot ceea ce face Cosmin Andrei, elevul care, deşi abia este în clasa a VIII-a, s-a calificat la faza internaţională a Olimpiadei de Astronomie. În timp ce majoritatea colegilor de generaţie nu s-au gândit să facă şi altceva în afara de învăţatul pentru evaluarea naţională, Cosmin, elev la CNVA, s-a calificat la trei olimpiade naţionale: chimie, fizică şi astronomie. Pentru că toate se desfăşurau cam în acelaşi timp, a fost nevoit să meargă doar la naţionalele de chimie şi astronomie, de la care s-a întors cu câte o menţiune. La astronomie, s-a numărat printre cei zece elevi calificaţi în lotul lărgit, pentru ca, în final, să rămână printre cei trei juniori care vor reprezenta România la faza internaţională care va avea loc la toamnă, în Kîrgîzstan.

Pe lângă toate aceste performanţe, Cosmin a mai reuşit să termine şi anul şcolar cu 10,00 pe linie.

Pofta vine participând la competiţii

Cosmin spune că îi plac chimia, fizica şi astronomia, dar că nu vrea să rămână la cunoştinţe pur teoretice, ci pe viitor va vrea să aplice în practică tot ceea ce învaţă acum cu sârg. Nu ştie încă ce meserie îşi va alege, dar e conştient că atâta vreme cât va face ce-i place, va fi printre cei mai buni. Un lucru e sigur, va face tot posibilul ca măcar o singură dată să iasă în spaţiul cosmic. Recent a primit de la învăţătoarea sa primul desen realizat în prima zi din clasa I. Nici nu-şi mai amintea de el şi a fost surprins să constate că scrisese o propoziţie: „Vreau să fiu astronaut!”.

La el pasiunea pentru o anumită disciplină se „aprinde” pe măsură ce descoperă că este capabil să obţină locuri fruntaşe la competiţii: „În clasa a VI-a, la olimpiada de fizică am luat cea mai mare notă din clasă. Acest lucru m-a motivat să învăţ cât mai mult, pentru că am văzut că pot. Chimie m-am apucat să învăţ temeinic, pentru că am nevoie de această disciplină, tot pentru unele capitole din fizică. Doamna profesoară Daniela Domnişoru mi-a dat materiale şi m-a învăţat să fiu autodidact. Astronomia am descoperit-o la Şcoala de vară de la Muzeul de Ştiinţele Naturii cu domnul Ovidiu Tercu, cu care am fost apoi şi la o tabără de observaţii astronomice în munţii Măcin. Am fost şi la cursurile opţionale susţinute de doamna profesoară de la Şcoala Nr. 5, Lucia Popa. Îmi place foarte mult, am şi un telescop acasă, dar nu visam că mă voi califica la faza internaţională, mai ales că anul acesta este prima dată când particip la olimpiadele naţionale. M-am apucat să învăţ serios la astronomie cu câteva zile înainte de faza judeţeană. Apoi m-am ambiţionat să fiu cât mai bun pe zi ce trece şi se pare că am şi reuşit”, povesteşte Cosmin cu însufleţire.

Pianist şi sportiv

În puţinul timp liber care-i rămâne îi place să cânte la pian şi să mai joace, acum ocazional, badminton. Pian a făcut de la clasa I, la îndemnul părinţilor. Rebel din fire, nu i-a prea plăcut să cânte din compozitorii clasici şi orele de pian au fost o corvoadă, până când a descoperit muzica modernă. A şi compus o melodie, pe care a prezentat-o în cadrul unui concurs „Virtuozii” la Brăila. „Am câştigat o menţiune, în condiţiile în care toţi concurenţii au participat cu piese din repertoriile consacrate”, îşi aminteşte el cu mândrie. Badminton a jucat până în clasa a VII-a, anul acesta a renunţat să mai meargă la antrenamente, pentru că a avut ambiţii mari legate de olimpiadele la care a participat, dar şi pentru examenele pe care le are de susţinut zilele acestea pentru admiterea la liceu. Îi dorim din toată inima succes şi suntem siguri că vom mai auzi şi vom mai scrie despre reuşitele sale.

Citeşte şi despre eleva calificată la faza internaţională a olimpiadei de lingvistică

Citit 2780 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iunie 2014 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.