Începe era paşapoartelor biometrice

Începe era paşapoartelor biometrice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de luni, şi la Galaţi se vor putea colecta cereri pentru eliberarea paşaportului biometric, judeţul nostru fiind astfel cel de-al patrulea (după Ilfov, Argeş şi Giurgiu) în care se implementează această procedură. Anunţul a fost făcut ieri de Cosmin Păun, subprefectul judeţului Galaţi, şi Aurelian Păduraru, comisar şef al Serviciului Public Comunitar de Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor.

Tot de luni, orice gălăţean care vrea să îşi facă paşaport are de ales între a-şi procura un paşaport temporar (cu valabilitatea de 1 an) şi un paşaport biometric (cu valabilitatea de 5 ani). Eliberarea unui paşaport biometric se face în termen de maxim 30 de zile lucrătoare, iar pentru cazurile în care cetăţeanul are nevoie de paşaport imediat, acestuia i se poate elibera un paşaport temporar, care are valabilitatea de doar un an de zile.  

„În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, a început  să producă primele paşapoarte electronice la 31 decembrie 2008. Sistemul este implementat treptat în ţară, iar la Galaţi, primele documente şi imagini pentru emiterea paşaportului electronic simplu (biometric) urmează a fi preluate luni, 28 septembrie 2009”, a anunţat subprefectul Cosmin Păun.

Noul tip de paşaport aduce ca element de noutate mediul electronic de stocare (cip), cu o capacitate de 72 kb. Cipul include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data naşterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, cetăţenia.

De asemenea, acesta va conţine imaginea facială şi amprentele de la degetele mari ale ambelor mâini (cu excepţia minorilor cu vârsta sub şase ani şi a persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă).

Pentru aceste măsurători, la Galaţi va sosi un modul special, luni, urmând ca marţi, acelaşi lucru să se întâmple şi la Brăila. În aceste puncte, solicitanţilor li se vor lua datele personale, care vor fi apoi transmise la Bucureşti, verificate, tipărite, trimise înapoi la Galaţi şi abia apoi vor ajunge în mâna cetăţeanului.    

În mod normal, până acum, la Serviciul de Paşapoarte se înregistrau, zilnic, în jur de 100 de cereri, însă în august, s-a ajuns chiar la 361 de cereri pe zi. Rămâne de văzut câte cereri se vor înregistra pentru eliberarea noilor paşapoarte, ştiută fiind şi opoziţia anumitor organizaţii care pretind că sistemul biometric este doar un prim pas către controlul minţii oamenilor – părere neîmpărtăşită, însă, de nicio autoritate laică sau bisericească.       

Avantaje şi dezavantaje

Ca avantaje ale noilor paşapoarte biometrice, trebuie precizate elementele de securitate. Faţă de vechile paşapoarte, care aveau 38 de elemente de siguranţă, cele biometrice vor conţine 50 de elemente de siguranţă.

Piesa de rezistenţă a paşaportului biometric este cip-ul, inclus într-o pagină de policarbonat (de plastic) care asigură protecţia şi securitatea acestuia, garantând totodată autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea datelor.

Ca dezavantaje însă, putem vorbi de preţuri, dar şi de raportul preţ-valabilitate. Până acum, paşapoartele aveau valabilitate de până la 10 ani. Cele biometrice au valabilitate de doar 5 ani, iar în cazul paşaportului pentru minorii sub 6 ani, valabilitatea este de 3 ani. Cât priveşte paşaportul temporar, acesta este valabil doar un an de zile.

Referitor la preţ, comisarul şef Aurelian Păduraru a precizat că “preţul unui paşaport biometric este de 234 de lei, taxă care se achită deocamdată, la CEC, la care se adaugă 32 de lei, taxa consulară, care se poate achita de Trezorerie, dar şi la ghişeul de la Serviciul Paşaporate. Pentru paşaportul temporar, se achită o taxă de urgenţă de 100 de lei şi taxa de 64,2 lei, plătibilă la CEC”.

Pentru un paşaport cu valabilitate de maxim 10 ani, plăteai puţin peste 150 de lei, cu tot cu taxa de urgenţă (care îţi dădea posibilitatea să obţii paşaportul şi în trei ore). De acum înainte, pentru un paşaport cu cea mai mare valabilitate, de 5 ani, adică un paşaport biometric, trebuie să scoţi din buzunar 266 de lei, iar actul îl obţii în maixim 30 de zile lucrătoare!

Mai mult, în cazul paşaportului biometric nu există posibilitatea eliberării la urgenţă, în schimb, pentru eliberarea paşaportului temporar musai trebuie să achiţi taxa de urgenţă de 100 de lei. Până acum, pentru depunerea cererii de eliberare a unui paşaport, datele erau prelucrate în termen de trei minute, iar pentru datele biometrice, se vor consuma cam 10-15 minute, a estimat şeful Serviciului de Paşapoarte.  

Toţi cei care vor dori de acum înainte eliberarea unui paşaport (temporar sau biometric) trebuie să se deplaseze până la sediul serviciului, de pe Domnească, deoarece punctele de colectare a cererilor, folosite până acum (trei la Galaţi şi unul la Tecuci) vor fi folosite exclusiv pentru eliberarea de cărţi de identitate, a mai spus Aurelian Păduraru.

Explicaţia este simplă: doar la Galaţi va funcţiona modulul special adus de la Bucureşti, unde se pot lua amprentele solicitantului şi se pot face măsurătorile biometrice ale feţei.

“Ideea e că există un regulament al CE şi dipoziţii UE în sensul că cetăţenii statelor respective trebuie să aibă paşaporte biometrice. Că e mai greu sau mai uşor, nu putem face comentarii la nivel oficial. Ne conformăm dispoziţiilor. Indirect, această impunere de folosire a paşapoartelor biometrice vine din partea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile din Statele Unite, prin ideea de a facilita accesul cetăţenilor SUA fără vize. Pentru aşa ceva, printre alte condiţii, SUA au impus şi folosirea acestor paşaporte biometrice, cu cip, iar acest aspect a fost preluat la Bruxelles şi transmis ca obligaţie la nivelul tuturor statele europene”, a explicat comisarul şef Aurelian Păduraru.

În care se poate circula cu buletinul, spunem noi...

Citit 1477 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.