Începând de luni, la Galaţi, la Serviciul Public Comunitar de Eliberare şi Evidenţa Paşapoartelor se pot primi cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice.
Cu această ocazie, la Galaţi, s-au aflat directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestor de poliţie Vasile Aurel Sime, şi directorul general adjunct, comisar şef de poliţie Corina Moraru.
„Aşteptăm cu interes să vedem cum vor fi primite paşapoartele şi sper să nu avem probleme de ordin de interpretare cu cifră satanică. Paşaportul electronic românesc nu cuprinde succesiunea de cifre 666”, a declarat chestorul de politie Vasile Aurel Sime (foto 3).
Acesta a mai precizat că paşaportului electronic este o obligaţie asumată de România, în faţa UE şi că, până în prezent, doar două state europene nu au implementat acest proiect – Bulgaria şi Cipru.
Totuşi, a mai precizat chestorul Vasile Aurel Sime, România este prima ţară din UE care a implementat, concomitent, cele două elemente biometrice de identificare electronică - imaginea facială şi cea digitală.
Din cei peste 30 de cetăţeni care stăteau ieri la rând la paşapoarte, niciunul nu a optat pentru cel biometric. Motivele invocate de oamenii care au ales paşaportul temporar sunt taxele mai mici, dar, în principal, timpul de eliberare a actului. Paşaportul temporar poate fi eliberat în maxim 3 zile, în timp ce paşaportul biometric se poate elibera în maxim 30 de zile lucrătoare.
„Nu ştiam de această schimbare… e învălămăşeală, nu sunt mulţumită. Am nevoie de paşaport peste trei zile, nu pot aştepta 30 de zile, e inadmisibil aşa ceva! Să stai la coadă, cu copil… nu se poate!”, ne-a spus o tânără mămică, nemulţumită.
Foto 1: Unul din elementele de siguranţă ale noului act este amprenta digitală