Ioniţă de la Clejani, vedetă la Semicentenarul oraşului Tg.Bujor
Foto: Marius Negri

Ioniţă de la Clejani, vedetă la Semicentenarul oraşului Tg.Bujor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Anul 2018 este pentru bujoreni unul cu totul special. Nu numai că, la fel ca tot românul, ei vor sărbători Centenarul Marii Uniri, dar vor celebra şi 50 de ani de când localitatea a fost declarată oraş. Nu în ultimul rând, anul acesta se va ajunge şi la a VI-a ediţie a Zilelor Oraşului Târgu-Bujor, manifestare devenită deja motiv de mândrie pe plan local.

Dacă este să răsfoim puţin filele istoriei administraţiei publice locale, vom afla că Tg.Bujor a devenit oraş în 1968, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a Republicii de la acea vreme. Noul statut i-a adus o perioadă de dezvoltare accelerată, una la care bujoreniii se gândesc şi acum cu destulă nostalgie.

"Devenind oraş, foarte multe lucruri s-au schimbat. Populaţia din zonele rurale a început să vină aici, atrasă de faptul că găseau uşor de muncă. La apogeu, în anii ’80, Tg.Bujor avea cam 15.000 de locuitori; toată zona urbană, cu blocuri, a fost făcută în acea perioadă. În plan economic, multe făbricuţe au prins rădăcini aici. Aveam fabrică de mobilă, fabrica de prelucrare a laptelui, pielărie, fabrica de pâine, fabrica de oţet, secţie de făcut covoare manuale pentru export, ateliere pentru piese de schimb, două autobaze mari. Asta pentru a nu mai pune la socoteală baza de colectare a cerealelor, fermele zootehnice şi, desigur, Staţiunea de Cercetare Vitivinicolă.

Din păcate, după Revoluţie, multe dintre aceste unităţi fie au dispărut, fie şi-au redus foarte mult activitatea. După ’95 mai ales, tinerii au început să plece "afară", populaţia a scăzut foarte mult. După datele recensământului din 2012, am rămas cam 6.300, deşi aceste date sunt relative… Din păcate, s-a făcut simţită lipsa unui proiect important care să relanseze Tg.Bujor din punct de vedere economic şi social", ne spune, nu fără oarecare amărăciune, primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.

Paşi spre relansare

Pe de altă parte, nu pesimismul va reuşi să asigure un viitor pentru Tg.Bujor, ci realismul, este de părere primarul oraşului. Iar din acest punct de vedere, actuala administraţie locală şi-a fixat deja o serie de priorităţi. "Cel mai important este să avem o infrastructură publică interesantă pentru tinerii din zonă, pentru a-i motiva să rămână aici. În acest sens, sistemul de educaţie - şcoli, grădiniţe - este prioritate zero şi cred că se şi vede acest lucru. Apoi, la fel de importantă este partea de Sănătate. În acest sens, avem Spitalul de la Tg.Bujor, spital care, graţie unor proiecte derulate de CJ Galaţi, va fi extins şi modernizat. De asemenea, se pare că am intrat pe o direcţie bună şi în ceea ce priveşte finalizarea blocurilor ANL, iar acest lucru ne va permite inclusiv să asigurăm locuinţe de serviciu pentru specialişti şi să facem Tg.Bujor mai atractiv din acest punct de vedere", ne explică primarul.

Desigur, un element-cheie este dezvoltarea mediului economic. "Accesarea de fonduri europene şi nerambursabile este o cale de impulsionare a economiei locale, iar prin discuţiile pe care inclusiv eu le-am avut, am încercat să le aducem în atenţia potenţialilor întreprinzători. Un semn bun este, de exemplu, că pe StartUp Nation, trei tineri din Tg.Bujor au prins nişte proiecte şi vor porni nişte mici afaceri - o brutărie, o fabrică de cuie şi o fabrică de peleţi. Acum, când avem nişte exemple concrete, sperăm că şi alţi bujoreni să-şi ia inima în dinţi şi să pornească afaceri. De asemenea, pe Grupul de Acţiune Locală (GAL) Eremia Grigorescu, sunt depuse câteva proiecte pe agricultură", ne spune primarul din Tg.Bujor. Dincolo de aceste mici afaceri, există şi perspectiva unor investiţii cu participare străină. Un italian doreşte să facă la Tg.Bujor o bază de agrement, iar din Germania a apărut interesul pentru realizarea unei firme de materiale de construcţii. Rămâne de văzut care vor fi socotelile finale şi dacă se vor concretiza aceste investiţii.

Program de sărbătoare

Triplul eveniment - Centenarul, Semicentenarul şi Zilele Oraşului Tg.Bujor - va fi marcat printr-o serie de manifestări, în perioada 1-3 iunie, al căror program a început deja să se contureze, fiind deja alocat un buget de 60.000 lei. Astfel, pe 1 iunie - Ziua Copilului - vor fi o serie de activităţi pentru cei mici, dar şi cei mari îşi vor avea seara partea, cu un spectacol la care vor participa formaţii locale. Cireaşa de pe tort va fi un concert susţinut de Ioniţă de la Clejani! Pe 2 iunie, cei 50 de ani de când Tg.Bujor a devenit oraş vor fi marcaţi printr-un spectacol şi o Gală festivă, la Casa de Cultură din localitate, în cadrul căreia se vor acorda şi o serie de Premii de Excelenţă unor bujoreni care au contribuit în mod deosebit la viaţa comunităţii. Nu în ultimul rând, pe 3 iunie, vor fi o serie de activităţi, precum cele cu caracter sportiv, dedicate în special tinerilor.

"Mai avem un proiect depus la Ministerul Culturii, prin care în cadrul marcării Centenarului, ne-am dori să aducem la Tg.Bujor o serie de ansambluri cultural-artistice din R.Moldova. Rămâne însă de văzut dacă proiectul va fi aprobat. Noi ne străduim să avem un program cât mai cuprinzător şi interesant pentru toată lumea", a precizat primarul Gâdei. Oricum, oricare va fi programul final, cert este că la Tg.Bujor va fi sărbătoare mare. Una cum numai la Centenar sau Semicentenar se poate întâlni!

Citit 5626 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.