Două fetiţe abandonate de propria mamă, moarte de foame

Două fetiţe abandonate de propria mamă, moarte de foame
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Caz şocant în plin centrul oraşului. O femeia de 23 de ani şi-a abandonat, într-o cameră infectă, cele două fetiţe pe care le are. Tânăra, care nu poate fi numită mamă, a plecat de mai multe zile de acasă şi doar spiritul de observaţie al unei vecine le-a salvat pe cele două fete. Micuţele, în vârstă de un an, respectiv patru ani, au fost lăsate singure încă de duminică, dar mizeria cruntă din camera în care au fost găsite arată că tânăra de 23 de ani nu s-a ocupat niciodată de curăţenie. Mai mult, mâncarea de pe masă, mucegăită şi plină de viermi, indică faptul că femeia nu s-a preocupat de mult timp de hrana fetelor.

Mihaela Abraşu, mamă şi bunică, a ţinut-o sub observaţie pe mai tânăra ei vecină mai mult timp, încercând să o înveţe de bine. Aşa a reuşit să îşi dea seama că de duminică femeia nu a mai trecut pe acasă. A intrat în panică şi a luat legătura cu tatăl fetelor, care lucrează într-o altă localitate. „Am făcut patrulă pe stradă şi aşa am realizat că nu a mai venit acasă. Am luat legătura cu tatăl fetelor pe internet. Mi-a spus unde este posibil să găsesc o cheie de la casă şi i-am adus la cunoştinţă că o să iau fetele. Am rămas şocată când am văzut în ce mizerie trăiesc. Şi-a abandonat şi fetele, şi tatăl, care este bolnav. Pe masă am găsit mâncare mucegăită, cu viermi. E greu de descris în cuvinte în ce condiţii stăteau copilele. Cea mică avea temperatură 40,7. Am intrat în panică şi am decis să le iau de acolo”, ne-a povestit Mihaela Abraşu.

Imaginea din camera în care au fost găsite fetiţele este greu de descris. Haine murdare aruncate pe jos, o balie cu apă pusă în mijlocul drumului, o masă plină cu mâncare mucegăită şi plină de viermi, toate conturează o imagine din filme de groază. Doar instinctul matern al Mihaelei Abraşu a fost salvarea celor două minore, care acum sunt în grija medicilor de la spitalul de Pediatrie. Alături de ele este şi tatăl lor, venit de urgenţă în oraş. „Lucrez în altă localitate şi vin mai rar acasă. Ultima dată când am venit nu m-a primit în casă, deşi suntem căsătoriţi, dar ţineam legătura cu ea la telefon. Îmi spunea că face curat şi are grijă de fete. Acum am înţeles că are un iubit şi a plecat cu el. Mă bucur că fetele sunt mai bine şi vreau să le iau eu în grijă. Am depus plângere la poliţie împotriva soţiei mele, de care vreau să şi divorţez, şi sper să fie decăzută din drepturi”, ne-a spus Iulian Mitu, tatăl celor două micuţe.

Caz şocant şi pentru medici

Imediat ce a aflat în ce condiţii stau fetele lui, Iulian Mitu a cerut ajutorul celor de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. „L-am sfătuit să meargă la Spitalul de Copii, iar noi am depus o plângere la poliţie. Facem anchetă acum pentru a identifica familia extinsă pentru că tatăl singur nu se va putea ocupa de ele, lucrând într-o altă localitate. Dacă nu vom identifica persoane din familia extinsă, fetele vor fi preluate în sistem. Nu am avut niciodată un astfel de caz de malnutriţie”, ne-a explicat Gabriela Ghermănaşu, asistent social la DGASPC Galaţi.

Micuţele au ajuns la spital, iar medicii au fost şocaţi când le-au văzut, mai ales că cea mică, în vârstă de un an, are doar şase kilograme, iar cea mare, de patru ani, are 11 kilograme. „Fetele au fost aduse într-o stare deplorabilă de igienă, deshidratate, malnutrite şi cu temperatură foarte mare. Au fost internate de urgenţă pe secţia de terapie intensivă, iar acum starea lor s-a ameliorat. Vor rămâne sub observaţie”, ne-a declarat Silvia Constantin Dinescu, medic la Spitalul de Pediatrie.

Nepăsare care traumatizează

Tânăra de 23 de ani a plecat fără să îi pese că în urmă lasă doi copii şi un tată grav bolnav. Fetele sunt acum pe mâini bune, dar tatăl femeii a rămas al nimănui. Noroc că vecinii au suflet mare şi îi mai duc un blid de mâncare. Bărbatul a început să plângă a deznădejde imediat ce a văzut că cineva i-a intrat în curte. Vecinii vor acum să îl ajute şi pe el şi încearcă să îi interneze la un azil, mai ales că sunt conştienţi că tânăra nu se va întoarce prea curând. Acest lucru ne-a fost certificat şi de Iulian Mitu. „Mi-a dat un sms şi mi-a spus să fac ce vreau cu fetele şi că va mai suna ea să întrebe de ele”, ne-a spus tânărul.

Că are sau nu de gând să revină în casa pe care a refuzat să o întreţină, transformând-o astfel într-un adevărat focar de infecţie, gălăţeanca va da socoteală în faţa oamenilor legii. Şi asta pentru că pe numele său au fost depuse plângeri atât din partea asistenţilor sociali, cât şi din partea soţului. „În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”, ne-a declarat cms. şef. Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Indiferent ce pedeapsă va primi tânăra, trauma prin care au trecut cele două fetiţe va fi greu de reparat. Acestea vor primi consiliere psihologică, dar amintirile din casa groazei le vor rămâne probabil veşnic întipărite în minte.

Citit 12022 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 August 2018 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.