„Turnul sinucigaşilor”, de Nick Hornby

„Turnul sinucigaşilor”, de Nick Hornby
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Britanicul Nick Hornby debutează în 1992, cu romanul „Fever Pitch” (Febra stadioanelor), continuă, trei ani mai târziu, cu „Hight Fidelity”, care este ecranizat în anul 2000, cu John Cusak, în rolul principal.

Îi urmează, 1998, „About a Boy” (Totul despre băieţi), care stă, de asemenea, la baza unei producţii cinematografice de succes, avândul-l ca protagonist pe Hught Grant, iar în 2001, „How to Be Good” (Cum să fii bun), recompensat cu W.H. Smith Award for Fiction.

Hornby este autorul unei culegeri de eseuri despre fotbal, precum şi al uneia despre muzică, inspirată din activitatea de critic muzical la revista New Yorker şi de pasiunea pentru cultura pop. În 2005 apare „A Long Way Down” („Turnul sinucigaşilor”), în curs de ecranizare la Hollywood.

La Editura Humanitas au apărut „Totul despre băieţi” (2004) şi „Cum să fii bun” (2005).

Pe scurt

În ajunul Anului Nou, la Londra, patru necunoscuţi se întâlnesc pe acoperişul unei clădiri de stranie notorietate, supranumită „Turnul sinucigaşilor”.

Este vorba despre Martin, o vedetă TV căzută în disgraţie, Jess, o adolescentă rebelă, Maureen, o femeie care îşi îngrijeşte copilul grav bolnav, şi JJ, un rocker american incapabil să-şi facă un nume. Soarta îi aduce împreună în aceleaşi moment şi în acelaşi loc.

Deconcertanta coincidenţă îi uneşte: depănându-şi povestea, decid să-şi amâne sfârşitul până la următoarea sărbătoare care îi împinge pe cei nefericiţi la gesturi extreme, Sf. Valentin. Ce argumente care să infirme logica disperării va găsi fiecare (dacă le va găsi)?

Recomandări avizate

Ciudat, dar poveştile tensionate ale celor patru personaje sunt asezonate cu stilul ireverenţios şi ironic, stil care l-a consacrat pe britanicul Nick Hornby. De altfel, editorii români consideră că “impactul imens al cărţii lui Nick Hornby rezidă în amestecul de emoţie şi umor, de autoderiziune, sinceritate şi seriozitate, care transformă un subiect atât de delicat într-o apologie a micilor bucurii ale vieţii”.

La apariţia volumului, The Washington Post’s Book World vorbea despre autor ca despre un scriitor care “mizează pe emoţie, iar efectul e maxim atunci când vorbeşte despre moarte, arbitrul suprem al literaturii serioase”.

Sesizând, probabil, succesul adaptării cinematografice a subiectului, actorul Johnny Depp se declară cucerit de lectură: “… una dintre cele mai bune scriituri şi unele dintre cele mai interesante personaje pe care am avut plăcerea să le descopăr într-un roman”.

Dacă adăugăm că puteţi să vă achiziţionaţi cartea cu ziarul “Viaţa liberă” de luni, la numai 8,5 lei, atunci nu rămâne decât să vă urăm călătorie plăcută împreună cu cei patru londonezi porniţi în căutarea fericirii lor, căreia îi dau o a doua şansă.

Citit 1726 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.