Eminescu, la aniversare

Eminescu, la aniversare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Puţin ger, niscaiva fulgi de nea, cetină de brad din plin şi, ca de fiecare dată, flori, copii şi versul când dulce, când aspru al poeziei eminesciene *

Aşa a fost şi anul acesta omagierea Poetului la Galaţi, în parcul din centrul oraşului. Într-o zi, de altfel, plină de manifestări găzduite de şcoli şi de biblioteca judeţeană, a avut loc şi prima ediţie a unui spectacol dedicat aniversării naşterii lui Mihai Eminescu.

După 160 de ani

În faţa unei audienţe parcă, totuşi, mai săracă decât de obicei, ieri dimineaţă, oficialităţile locale şi-au rostit cuvântările, întrecându-se în a-l numi în fel şi chip pe Mihai Eminescu, tocmai ca să nu se repete în formulări.

Primarul Dumitru Nicolae, consilieri locali, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor de cultură, scriitori, actori, fiecare a avut mesajul său către urmaşii poetului.

Cel care a mişcat audienţa, nu numai prin cuvinte, dar şi prin glasul tremurând din cauza vârstei şi, poate, a emoţiei, a fost scriitorul Neculai Staicu-Buciumeni.

„Suntem nişte epigoni, noi, toţi cei care ne adunăm aici la statuie. Pentru că nimeni până acum nu l-a putut şi nu-l va putea egala”, a spus acesta.

Copiii care s-au aflat ieri în parc mai aveau de învăţat până să realizeze ce e un epigon, aşa că singura lor grijă a fost să nu se împiedice când au pus florile lângă statuie sau când au recitat în faţa gălăţenilor.

Înfofoliţi bine, elevii de ciclul primar de la Şcoala Nr. 42 „Sfinţii Împăraţi” şi preşcolarii de la grădiniţele Nr. 19 şi „Nanny” au recitat sau au cântat cu acompaniament.

De anul viitor, un întreg festival

Anunţată şi la omagierea de la Statuie ca o manifestare ce se vrea a deveni tradiţie, prima ediţie a spectacolul „Eminescu, mon amour” s-a desfăşurat la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, în miezul zilei.

Spectacolul a fost o colaborare reuşită între instituţia-gazdă, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, Uniunea Scriitorilor din România (USR), filiala Galaţi-Brăila, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

„De anul viitor, pe 15 ianuarie vom organiza, în parteneriat cu Biblioteca „V.A. Urechia”, un Festival naţional dedicat lui Mihai Eminescu. Vom acorda anual o medalie şi distincţii pentru contribuţii la cunoaşterea operei marelui poet naţional”, a anunţat preşedintele filialei Galaţi-Brăila a USR, Corneliu Antoniu.

„Intenţia noastră este aceea a-i responsabiliza pe cei care conduc oraşul faţă de înaintaşii noştri, dar şi faţă de creatorii de astăzi. Dacă se vor închide porţile Combinatului, atunci ar trebui să deschidem porţile culturii”, spune scriitorul.

Lumânările discrete de pe scenă şi imaginile dintr-un documentar despre viaţa şi opera Poetului, proiectate continuu, au creat, ieri, un cadru excelent pentru recitalurile scriitorilor gălăţeni şi pentru intermezzo-urile muzicale ale artiştilor de la „Muzical” şi ale corului Seminarului Teologic.

Spectatorii au fost, în marea lor majoritate, elevi de diferite vârste, care, spre bucuria profesorilor de română, l-au receptat şi altfel pe poetul studiat în manuale.

Citit 1043 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.