Fabrica de flori a oraşului

Fabrica de flori a oraşului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sera municipiului Galaţi a fost inaugurată ieri *

Florile pe care le veţi vedea plantate, în acest an, pe spaţiile verzi din oraş sunt exclusiv „producţie proprie” a municipalităţii.

Este vorba despre sera de flori a Serviciului Administrarea Domeniului Public, aflată în incinta fostei unităţi militare de pe Radu Negru colţ cu Traian (alături de sediul Poliţiei Comunitare).

Cu o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi, sera de flori reprezintă o investiţie în valoare totală de 1,46 milioane lei.

Asta, şi pentru că sera este dotată performant, cu instalaţie „inteligentă” de încălzire, udare şi păstrare a nivelului de umiditate din aer (aparatură ce funcţionează cu gaze naturale şi energie electrică).

În plus, acoperişul serei este retractabil (pe anumite porţiuni), pentru a permite pătrunderea aerului şi a luminii solare nefiltrate – atunci când este cazul.

Aici şi-au dormit somnul de iarnă între 1.700.000  şi două milioane de fire de flori, din tot felul de specii: tufănele, micşunele, miozotis, petunii, muşcate, ochiul boului, gura leului şi să nu uităm cei opt palmieri „gălăţenizaţi” de anul trecut.

În mijlocul miilor de panseluţe violet sau portocalii, a muşcatelor roşii, roz sau albe, ori a leandrilor stufoşi înfloriţi şi ei, primarul Dumitru Nicolae (FOTO 2), viceprimarul Nicuşor Ciumacenco şi directoarea economică, Doina Stamate, au inaugurat, ieri, sera de flori.     

„A trebuit să dăm mai multă căldură pentru palmieri, însă au suportat bine iarna. Să ştiţi că am vorbit cu un coleg de la Constanţa care mi-a spus că acolo au învelit palmierii în rogojină, cu paie şi s-au depreciat… Ai noştri se prezintă bine”, ne-a declarat şefa serei, inginera Georgeta Bobaru-Perj,

inspector de specialitate SADP.

Tot dumneaei ne-a spus şi câte fire de flori sunt în seră (în jur de două milioane), câţi oameni au lucrat la creşterea lor (numai 8 muncitori!), câte ghivece cu muşcate vor fi agăţate în acest an pe stâlpii din oraş (cam 2.000!).

De altfel, muşcata este una din plantele care a „prins” bine la Galaţi; primele ghivece au fost instalate pe stâlpii de electricitate din oraş, de pe Faleza Superioară, în timpul primului mandat al primarului Dumitru Nicolae, după o vizită efectuată în localitatea înfrăţită cu Galaţiul, Pessac (Franţa).

„Unele dintre ghivece încă mai au muşcate din Pessac”, ne-a confirmat, ieri, primarul Dumitru Nicolae, mândru de milioanele de flori din seră. „În afară de cele 2.000 de muşcate la ghiveci mai avem încă 2.000 de răsaduri”, a confirmat şi inginera Georgeta Bobaru-Perj, care spune că, dacă spaţiile verzi din Galaţi vor deveni neîncăpătoare pentru producţia serei, şi asociaţiile de proprietari vor beneficia de flori, contra cost.

„Însă, deocamdată, să ne amenajăm spaţiile verzi de pe domeniul public”, a punctat primarul.

„Investiţia la această seră a început în toamna anului trecut şi reprezintă o ambiţie a mea şi a gălăţenilor iubitori de frumos… Galaţiul a mai avut o seră a primăriei pe la 1800…, înfiinţată o dată cu Grădina Publică”.

„În istoria recentă, am avut sere de flori, însă, după ce s-a vândut Citadina, acest proiect a dispărut. Acum avem o seră şi proiectul nu se opreşte aici”, a declarat primarul Dumitru Nicolae, precizând că „vom amenaja şi o pepinieră pentru gard viu, arbuşti şi arbori”.

„Până în acest an, când luăm florile din sera proprie, alocam în jur de 200.000 de lei pentru achiziţionarea de flori”, a mai spus primarul.

Atât edilul cât şi inginera Georgeta Bobaru-Perj şi-au exprimat speranţa că gălăţenii vor aprecia cum trebuie efortul administraţiei şi nu vor distruge florile plantate pe spaţiile verzi.

Citit 1582 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.