În acest an, Consiliul Local Galaţi a alocat, prin hotărâre, suma de 45.000 de lei, bani cu care ar fi trebuit să se organizeze timp de 3 zile manifestările dedicate Festivalului Scrumbiei, sărbătorit, de 9 ani încoace, în duminica Floriilor.
De ce or fi găsit de cuviinţă aleşii locali să organizeze un festival pe parcursul a trei zile, mai ales acum, într-un an de criză financiară şi la ediţia a IX-a (nici măcar una jubiliară), ne-am tot întrebat, fără ca cineva din administraţie să dea şi răspunsul.
Răspuns pe care l-am aflat ieri: pentru că… oricum distracţia este programată doar pentru o zi, nu pentru trei!
Un festival, în premieră, pentru 3 zile…
Ca să nu credeţi că este vreo invenţie rău voitoare, vă prezentăm acum câteva pasaje din hotărârea Consiliului Local Galaţi, prin care s-au alocat cei 45.000 de lei pentru festival.
„Manifestarea ajunge anul acesta la a IX-a ediţie, fiind o manifestare populară de mare amploare şi reprezintă o premieră în ceea ce priveşte extinderea la 3 zile a duratei festivalului”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii CL.
În raport se mai scrie, explicit, „anul acesta, Festivalul va fi organizat în perioada 26 – 28 martie, iar pe parcursul acestor zile vor avea loc o serie de manifestări: concurs de pescuit, concursuri sportive, expoziţii culinare de produse din peşte, expoziţie de plase şi unelte pescăreşti, de caricatură, concerte în aer liber”.
Desigur, ca în cazul oricărui lucru bine făcut, în mod responsabil, în aceeaşi hotărâre este desemnat cel care se va ocupa de organizarea manifestărilor: „în Contractul de Management al d-lui Florin Melinte, Directorul Teatrului Muzical «Nae Leonard», aprobat prin HCL nr. 434/18.08.2009, este prevăzută organizarea Festivalului Scrumbiei, conform Anexei 1b”.
În realitate însă, festivalul nu va dura trei zile, ci… o zi. Iar faţă de alţi ani, programul nu diferă cu nimic. Cel puţin, aşa se înţelege din programul care ne-a parvenit (abia!) ieri, de la Primărie, care, la rândul ei, l-a primit de la directorul Florin Melinte.
Ca întotdeauna, există o explicaţie…
Crezând că decizia CL este literă de lege şi numai o scăpare a organizatorului a făcut să nu găsim şi programul celorlalte două zile de distracţie, l-am sunat pe Florin Melinte.
„Programul este doar pentru duminică…”, ne-a explicat, directorul, precizând că nu a avut nicio reacţie negativă din partea Primăriei după transmiterea programului pentru o singură zi.
Totuşi, hotărârea CL vorbeşte de 3 zile… „Nu mi-a spus nimeni nimic despre asta, iar în contractul meu de management care spune să organizez Festivalul Scrumbiei, nu scrie nicăieri că acest festival ţine trei zile… (NR: Noi am scris şi în ziar după şedinţa CL).
De altfel, întotdeauna tradiţia a fost ca gălăţenii să iasă la aer curat, pe Faleză, doar în Duminica Floriilor”.
Florin Melinte a adăugat că nici banii (45.000 de lei) nu ar fi fost suficienţi pentru distracţie pe 3 zile, plus că „pentru asta, ar fi însemnat închiderea Falezei timp de 3 zile, deci vă daţi seama ce nebunie ar fi fost cu traficul…”.
Ne-a mai spus că unica explicaţie prin care CL ar fi putut să aprobe festivalul ca desfăşurându-se pe 3 zile ar fi ca târgul meşterilor populari „să aibă cadrul legal”.
Există bănuiala că acest târg chiar s-ar deschide vineri, adică astăzi, însă Melinte nu era sigur, pentru că „nu eu mă ocup de asta, ci Centrul Cultural”.
Purtătoarea de cuvânt a Centrului Cultural, Aurelia Bogatu, ne-a declarat că nu va fi nicio deschidere oficială, centrul având doar responsabilitatea de a recomanda meşterii populari participanţi la târg.
Fiecare scrumbie, pe limba ei
Am încercat să aflăm şi care este părerea consilierilor locali care au decis organizarea festivalului pentru 3 zile, acum când programul pentru o singură zi îi pune în situaţia de a părea complet neserioşi în ochii gălăţenilor:
„Fiecare scrumbie pre limba ei piere…”, a fost reacţia consilierului local PD-L Petru Alexe, membru al comisiei de învăţământ, sănătate, activităţi ştiinţifice, agrement.
„Nu am cunoştinţă de acest lucru, însă, glumind, pot spune că domnul Melinte dă dovadă de o înaltă eficienţă, dacă reuşeşte să facă într-o zi ce trebuia făcut în trei…Acum, lăsând gluma la o parte, vom vedea ce va ieşi şi vom acţiona în consecinţă mai departe”, a declarat Petru Alexe.
Faptul că programul nu respectă decizia Consiliului Local demonstrează că legislativul gălăţean nu are nici un cuvânt de spus. Că programul nu era definitivat nici măcar joi denotă un amatorism greu de mimat, mai ales pentru cineva care se ocupă de ani de zile cu organizarea.
Iar faptul că nimeni din administraţia locală nu pare deranjat de toate acestea, arată cât de mult interes li se acordă cetăţenilor… Noroc că electoratul uită repede, iar alegerile sunt abia peste doi ani.