Polițiștii care priveau impasibili cum o fată sângera lângă ei, nepedepsiţi

Polițiștii care priveau impasibili cum o fată sângera lângă ei, nepedepsiţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O serie de imagini video apărute, în vara lui 2019, pe rețelele de socializare, scandalizau opinia publică din România. În imagini se putea vedea cum o fată plină de sânge pe picioare și care încă sângera stătea în apropierea unei mașini de poliție în care erau doi agenți, o femeie și un bărbat, care asistau aparent indiferenți la suferința copilei. La doi ani de la incident, cei doi agenți de poliție au scăpat fără nicio sancțiune, penală sau de alt fel.

Pe 3 august 2019, un material video publicat pe Facebook arăta o fată plină de sânge pe picioare, care stătea, într-o vădită stare de șoc, în dreptul unei mașini cu girofar în care erau doi polițiști. Cei doi agenți de poliție, angajați ai Secției 1 din municipiul Galați, refuzau să coboare din mașină, în ciuda insistențelor oamenilor aflați pe trotuar. Atitudinea impasibilă a polițiștilor a fost repede sancționată de persoanele care au văzut materialul. În zilele următoare s-a aflat că fata avea 14 ani și că locuia într-un centru de plasament din Galați. Ancheta a scos la iveală că rănile minorei fuseseră provocate în timpul unui act sexual cu un băiat de 15 ani, pe care fata l-a numit ”prietenul” ei. Mai mult, raportul medico-legal arăta că viața fetei a fost pusă în pericol.

Incidentul a arătat, din nou, slaba pregătire a unora dintre angajații Poliției Române. În loc să o ducă de urgență pe fată la spital, polițiștii au preferat să se retragă, indiferenți sau ei înșiși speriați, în mașină, în așteptarea unei ambulanțe. Cele câteva minute pierdute astfel ar fi putut da o turnură tragică întregului eveniment. Acest lucru nu s-a întâmplat, din fericire, dar rămân, în continuare, semnele de întrebare privind capacitatea de a empatiza și competența unora dintre cei angajați să aibă grijă de siguranța noastră.

Dosar penal clasat

Dincolo de toată bâlbâiala autorităților, un ONG a fost cel care a denunțat atitudinea revoltătoare a polițiștilor. Astfel, pe 6 august 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a fost sesizat printr-un denunț făcut de Asociația Consiliului Tinerilor Instituționalizați, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu de către cei doi agenți de poliție. Mai mult, pe 7 august, un nou denunț venit din partea societății civile ducea la deschiderea de către procurori a unui dosar cu privire la vătămările suferite de victimă şi cu privire la activitatea celor doi agenţi de poliţie care au fost sesizaţi de public cu privire la aceste vătămări.

După anunțul începerii urmăririi penale, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Galați a decis suspendarea cercetării disciplinare pe care o dispusese față de cei doi polițiști, ”până la data soluționării definitive a cauzei”, așa cum prevede Statutul Polițistului.

Doar că, la mai bine de doi ani de la începerea anchetelor penale, procurorii de pe lângă Judecătoria Galați au clasat recent dosarul în care cei doi agenți de poliție erau cercetați pentru abuz în serviciu și pentru neacordarea de ajutor unei persoane aflate în dificultate. Decizia a fost luată după ce procurorii au stabilit faptul că ”nu se întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor vizate”.

În prezent, polițiștii nu mai pot fi sancționați nici măcar disciplinar, de superiorii lor. Potrivit surselor noastre, dacă în decurs de un an Parchetul nu a soluționat cauza, cercetarea administrativă cu caracter disciplinar se prescrie. Acest lucru s-a întâmplat deja, având în vedere că procurorii au avut nevoie nu de un an, ci de doi, pentru a ajunge la concluzia de clasare a dosarului.

CITEȘTE ȘI: Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol. Preşedintele CJ îi cere demisia adjunctului Protecţiei Copilului

Citit 1282 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.