UPDATE Dacian Cioloș a fost desemnat candidat la funcția de prim-ministru

UPDATE Dacian Cioloș a fost desemnat candidat la funcția de prim-ministru
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

UPDATE. La finalul consultărilor, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seară pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier.

”Am avut azi consultări cu partidele după moțiunea de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate: pandemia, creșterea prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă. Acestea sunt chestiunile importante pentru români. Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri. Eu am reținut o propunere pe care o voi pune în practică. Am decis să desemnez pentru poziția de candidat de premier pe Dacian Cioloș”, a precizat șeful statului.


UPDATE. Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, a declarat că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să-i ceară demisia lui Florin Cîţu din funcţia de premier interimar.

"Iohannis, la ora 18,00, dacă este într-adevăr preşedintele acestei ţări, trebuie să nominalizeze un premier care să formeze Guvernul, nu acceptăm nicio altă soluţie. Klaus Iohannis trebuie să-şi ia în serios rolul de mediator. Prima oară să plece Cîţu din Palatul Victoria, că iar mai alocă de la Fondul de Rezervă nişte zeci de milioane", a afirmat Simion, după consultările de la Palatul Cotroceni. El a adăugat că delegaţia AUR a avansat o propunere a unui guvern de specialişti.

Consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, s-au încheiat după întrevederile șefului statului cu reprezentanții UDMR, dar și cu cei ai minorităților naționale, altele decât cea maghiară.


Consultările politice de la Cotroceni, în plină desfășurare * Preşedintele Klaus Iohannis a avut programate, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după moțiunea de cenzură de săptămâna trecută, soldată cu demiterea Cabinetului Florin Cîțu.

Primii invitați la negocieri au fost liberalii, începând cu ora 12,00, iar, ulterior, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu au avansat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis o propunere de premier. "Astăzi, la consultările de la Cotroceni, PNL a prezentat mandatul pe care l-am spus foarte clar că, în acest moment, nu avem o majoritate şi atunci nu am avansat o propunere premier. I-am spus domnului preşedinte că săptămâna trecută în Parlamentul României s-a conturat şi s-a votat şi este clar o majoritate între USR, AUR şi PSD. Este o majoritate votată, nu pe declaraţii, pe alte lucruri şi aceea este majoritatea la care ne uităm cu toţii", a afirmat Cîţu, la sediul central al PNL. El a dat asigurări că Guvernul îşi va face în continuare datoria și a menționat că "PNL are o decizie BEx foarte clară, care spune că, dacă USR votează moţiunea împotriva PNL, nu putem să mergem la guvernare cu USR. În acelaşi timp, PNL este responsabil. Atunci când vom avea majoritate, vom da şi premierul şi vom merge mai departe".

La rândul lor social-democrații, au transmis preşedintelui Klaus Iohannis că fără o majoritate consistentă în Parlament "nu se poate vorbi de un guvern minoritar", a afirmat liderul partidului, Marcel Ciolacu, care a adăugat că din punctul de vedere al social-democraţilor "se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate". El a punctat că România se află într-o criză socială, economică şi într-o criză sanitară profundă. "Fără o majoritate consistentă, România nu poate să depăşească această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona în acest moment o majoritate pentru un guvern stabil", a afirmat Ciolacu.

În ceea ce privește USR, această formațiune politică i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea "foarte serioasă" de premier şi un program de măsuri, iar şeful statului a spus că va analiza "foarte serios" această propunere, a declarat preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dacian Cioloş. "Suntem gata să ne asumăm acest rol. Domnul preşedintele ne-a confirmat ceea ce a rezultat şi din concluziile prezentate de celelalte partide care au participat la consultări până acum că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate. I-am spus că noi avem această propunere foarte fermă şi foarte serioasă. Domnul preşedinte a spus că va analiza această propunere foarte serios. (...) De acum înainte mingea e în terenul domnului preşedinte", a afirmat Cioloş, după consultările de la Cotroceni.

Citit 1700 ori Ultima modificare Luni, 18 Octombrie 2021 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.