West Nile a ajuns şi la Galaţi

West Nile a ajuns şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În România s-au înregistrat 7 cazuri de infestare cu West Nile, două persoane pierzându-şi viaţa * Populaţia este sfătuită să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari * Este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală *

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat ieri după-amiază, într-o conferinţă de presă, că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infestare cu West Nile, iar două persoane au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate.

Demnitarul a declarat că au fost 80 de persoane testate, din care au fost confirmate cele şapte cazuri de West Nile. De asemenea, sunt în curs de confirmare două cazuri probabile, primele probe fiind pozitive, ceea ce confirmă prezenţa virusului, dar este nevoie de repetarea analizei. Un alt caz este în evaluare clinică.

Aceste cazuri de infecţie sunt din Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu (2), Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulţi cu vârste de peste 30 de ani, cele două decese survenind la persoane de 75 respectiv 79 de ani cu boli cronice preexistente.

Cele două victime au murit pe 19, respectiv 22 august, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Una este din Sectorul 4 din Bucureşti, alta dintr-un sat din judeţul Constanţa.

Victima gălăţeană a virusului  West Nile este din Cavadineşti

„Pacienta în vârstă de 68 de ani este din Cavadineşti. Fusese în prealabil internată la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. S-a suspicionat o meningită şi s-a luat decizia efectuării testelor specifice pentru identificarea eventualei infectări cu West Nile”, a precizat dr. Valentin Boldea (FOTO), din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.

Din câte am înţeles, probele biologice au fost trimise către Institutul Cantacuzino în cursul zilei de vineri.

„Pacienta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, unde se află internată şi în acest moment. Se pare că ar fi în comă. Luni după-amiază a venit de la Institutul Cantacuzino confirmarea că femeia suferă de West Nile”, mai spune dr. Boldea.

Cum se va proceda în perioada imediat următoare? „Din zona respectivă se vor recolta ţânţari pentru teste şi apoi se vor stabili paşii următori. Ultimul caz de infectare cu West Nile s-a înregistrat în judeţ într-o zonă din apropierea Tecuciului în anul 2007”, a mai declarat medicul citat. (Gabriel Kolbay)

Ce este West Nile

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare. Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Virusul West Nile a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese. În Rusia, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd, unde au fost înregistrate 116 cazuri de îmbolnăvire.

Tratament specific pentru West Nile nu există. „Tratament specific pentru West Nile nu există, nu există antibiotic. Tratamentul este simptomatic. Dacă bolnavul este cu febră trebuie antiinflamatorii, antiperetice, dacă e deshidratat e nevoie de perfuzii, dacă are meningită, tratament adecvat”, a mai declarat Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. De asemenea, el a mai spus că nu se aşteaptă la epidemie, ci doar la cazuri sporadice despărţite în spaţiu şi timp.

Citit 1905 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.