Vot moldovenesc la Galaţi

Vot moldovenesc la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cetăţenii moldoveni şi-au exprimat părerea cu privire la alegerea preşedintelui * Prea puţini basarabeni sunt înregistraţi oficial la Galaţi! * Unii au venit din judeţul vecin pentru a vota *

Ieri dimineaţă, la secţia de votare nr. 365 din Galaţi, amenajată în sediul Universităţii „Dunărea de Jos”, nu era mare înghesuială, dimpotrivă. În prima oră de la deschiderea urnelor (7.00) nu s-a prezentat nimeni. Apoi, încet, încet, a crescut numărul cetăţenilor moldoveni care şi-au exprimat opţiunea în legătură cu modul în care va fi ales, pe viitor, preşedintele Republicii Moldova.

Şi totuşi, o problemă – sau, mai bine spus, o deficienţă – a existat: în timp ce pe listele electorale permanente erau înscrişi doar 41 de cetăţeni moldoveni, în realitate numărul acestora este mult mai mare – numai cel al studenţilor basarabeni care învaţă la Galaţi este de aproximativ 600!

Asta, ca să nu-i mai punem la socoteală pe cetăţenii moldoveni angajaţi la Galaţi, sau pe cei care şi-au deschis aici o afacere în domeniul comercial…

Cu toate acestea, numărul celor înscrişi pe listele permanente nu i-a încurcat deloc pe cei veniţi să voteze; deja, după orele prânzului, numărul celor care votaseră era de 100!

Preşedinta secţiei de votare nr.  365 Galaţi, Lilia Rusu (FOTO 2), a explicat motivul pentru care pe listele electorale  permanente sunt înscrişi aşa puţini cetăţeni moldoveni:

„Pe listele de bază sunt înscrise 41 de persoane, iar această situaţie ţine de evidenţa consulară… Noi ştim că la Galaţi sunt circa 600 de studenţi. Este drept, ei sunt în vacanţă, însă noi suntem pregătiţi pentru toţi, avem buletine suficiente, un număr de 1.500”.

„Motivul pentru care sunt aşa de puţini înscrişi pe listele permanente ţine, cum v-am spus, de situaţia cu evidenţa consulară. Orice persoană cu cetăţenia moldovenească este obligată să depună o cerere la evidenţa consulară, lucru greu de făcut, căci sediul este la Bucureşti şi un astfel de drum implică şi cheltuieli”.

Cu alte cuvinte, costă să devii cetăţean moldovean luat în evidenţă în România!

Determinare şi argumentaţie

Şi totuşi, înscrişi sau nu pe listele permanente, cetăţenii moldoveni cărora le-a păsat au venit la vot. De pildă, Pavel Croitoru (FOTO 3), un tânăr care are dublă cetăţenie (cea românească obţinută în 2008), a venit cu încă trei prieteni chiar de la Brăila, pentru a vota:

„Am vorbit cu cei pe care îi ştiam să mergem să votăm. Pentru mine este foarte important votul de astăzi… prin schimbarea modalităţii de alegere a preşedintelui, sper ca situaţia Republicii Moldova să se schimbe în bine…Am făcut studiile în România şi de câte ori mă duceam în Moldova, parcă mă duceam într-o ţară străină… Vreau să mă simt ca acasă când mă duc în ţara mea”.

Trăind în România de trei ani şi jumătate, Ion (FOTO 4), de 27 de ani, a fost mult mai direct în a explica de ce a votat: „Am votat pentru a scăpa de comunişti, de blestemul dat de ruşi… Dacă v-aţi duce în Moldova să vedeţi câţi ruşi sunt, n-aţi vrea să trăiţi acolo”.

Şi Ştefan Martin (FOTO 5), în vârstă de  81 de ani, a căutat în mod special secţia de vot de la Galaţi şi spune că, dacă nu ar fi putut vota aici, ar fi trecut graniţa în Republica Moldova:

„Am văzut la televizor că se votează la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Galaţi… Dacă nu era secţie la Galaţi, mă duceam la Giurgiuleşti să votez! Votul de astăzi este pentru a se afla părerea poporului dacă preşedintele să fie ales ca până acum sau prin votul oamenilor… Eu cred că ar trebui votat prin voinţa populară, nu prin voinţa Parlamentului, unde sunt anumite partide… Că ştiţi, şi aici a fost o problemă cu cei 322…”.

Ştefan Martin, căsătorit cu o gălăţeancă şi venit să trăiască la Galaţi în urmă cu 8 ani, are trei copii, din care unul trăieşte în Republica Moldova, unul în SUA şi fata… în România.

„Desigur că Republica Moldova trebuie să îşi păstreze relaţiile cu Rusia, mai ales cele comerciale, căci există o bună piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti. Dar eu cred că votul de astăzi va fi un pas mai aproape către Europa, nu către Rusia”, a mai spus Ştefan Martin.

De altfel, şi alţi cetăţeni moldoveni au dat dovadă de determinare în a vota: o familie compusă din patru persoane, toate cu drept de vot, care a vrut să îşi exercite acest drept cu buletinele de România, nu a putut acest lucru, neavând documentele necesare.

Potrivit celor relatate de preşedinta secţiei de votare, Lilia Rusu, cei patru membri au mers acasă şi s-au reîntors după 20 de minute cu paşapoartele de cetăţean al Republicii Moldova şi au votat!

O poveste pe care am putea să o reţinem şi noi, românii, care, poate că prea uşor uităm de importanţa dreptului de a vota.

Citit 796 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.