Poliţist contrabandist la Frontiera Verde

Poliţist contrabandist la Frontiera Verde
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Omul „legii” Costel Lavric – informator pentru traficanţii gălăţeni de ţigări * Agentul principal era de 10 ani angajatul Frontierei * Al treilea caz de corupţie la Frontieră – în doar trei luni de zile * VEZI VIDEO cu flagrantul organizat de Poliţia de Frontieră şi DIICOT *

Timp de şase luni, poliţiştii de frontieră gălăţeni şi procurorii DIICOT au urmărit transporturi masive de ţigări peste Prut. Încărcat în Dacia papuc GL 05 KML şi „uitate” lângă Brateş, tutunul era luat în primire de o reţea de cinci gălăţeni puşi pe căpătuire.

Lovitura a venit însă cu puţin înainte de organizarea flagrantului de la sfârşitul săptămânii trecute, când oamenii legii au fost puşi faţă în faţă cu trădarea unui coleg, agent la Frontiera Verde, devenit informatorul contrabandiştilor.

Călcâiul lui Ahile

Organizat la sfârşitul săptămânii trecute, flagrantul desfăşurat în estul lacului Brateş i-a prins asupra faptului pe patru gălăţeni care încercau să recupereze Dacia doldora de ţigări – 21.600 de pachete de „Plugarul”, cu timbru moldovenesc.

De asemenea, investigaţiile oamenilor legii au scos la iveală implicarea în activitatea de contrabandă a unui agent de Poliţie de la Frontiera Verde, Sectorul Galaţi.

Urmăriţi din luna aprilie a acestui an, 5 gălăţeni-traficanţi sunt cercetaţi pentru contrabandă şi constituire a unui grup infracţional organizat. În consecinţă, Tribunalului Galaţi a emis deja, pe numele tuturor, mandate de arestare preventivă pentru 29 zile.

Totodată, conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi a dispus cercetarea prealabilă în regim de urgenţă a agentului principal de Poliţie implicat.

Ponturi „profesioniste” pentru contrabandişti

Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al Frontierei Galaţi: „IJPF nu tolerează astfel de acte din partea angajaţilor săi, nepermiţând ca imaginea instituţiei şi a angajaţilor fideli meseriei lor să fie mânjită de astfel de comportamente. În acest sens, în funcţie de rezultatele anchetei, se pot lua cele mai drastice măsuri”.

Agentul principal Costel Lavric s-a angajat la Poliţia de Frontieră Galaţi din anul 2000, ca sergent, el ocupând din 2004 funcţia de agent. În momentul declanşării investigaţiei care îl priveşte în mod direct, Costel Lavric era agent principal la Frontiera Verde, Sectorul Galaţi.

Rolul său în cadrul reţelei de contrabandişti era, conform surselor, acela de informator, el fiind responsabil de „ponturile” privind, de pildă, supravegherea anumitor zone de pe fâşie. Implicarea sa, deşi de dată recentă, nu face ca actul să fie mai puţin grav.

Poliţiştii – oameni şi, mai ales, bugetari

Este, din nefericire, al treilea caz de corupţie înregistrat la Frontiera Galaţi într-un interval de numai trei luni.

Iar realitatea vorbeşte de la sine: dacă până în 2010 cazurile de „mânjire” la Frontieră erau mai rare, „coincidenţa” face ca reducerile salariale cu 25 la sută, tăierea normei de hrană, a bonurilor de masă şi a altor beneficii să îi facă mai mult decât permisivi pe cei care trebuie să vegheze la respectarea legii.

Citit 2461 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.