Haute cuture cârpit manual

Haute cuture cârpit manual
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ne îmbrăcăm scump, dar nu ştim exact cât face *

De câte ori nu ne-am cumpărat ce ne-a arătat vânzătoarea că are mai nou, mai frumos şi mai organic? Şi de câte ori nu am văzut că bumbăcelul atât de lăudat de doamna cea amabilă scoate mai multe scântei decât un aparat de sudură? Şi tot ne este lene să ne aruncăm un ochi pe eticheta salvatoare.

„Da, doamnă, e de bumbac! Precis”

Comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi au verificat respectarea legii la vânzarea hainelor, la 50 de operatori economici. Surprinzător ’au ba, la toţi comercianţii au fost constatate abateri de la legislaţie. Lipseau, de pildă, principalele caracteristici tehnice - dimensiuni, culoare, model - la fuste, blugi de damă şi de bărbaţi, tricouri.

Comercianţii uitau să treacă adresa poştală a sediului social al importatorului – fapt constatat în special la hainele de provenienţă Turcia (fusta de damă Fusion, costum de damă Perletti, rochii de damă Appleline).

Nici compoziţia fibroasă nu apărea înscrisă, la produse precum giacă Jusiom, fusta Capelli, pantaloni de damă Sestetic.

Legea etichetei

Nu uitaţi: consumatorii trebuie informaţi prin cinci simbolurilor grafice imprimate pe o eticheta rezistentă la umiditate, cu privire la spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşini cu tambur rotativ.

Lipsa etichetei umidotermice a fost constatată la 10 la sută din produsele textile controlate. Unele haine aveau doar 4 simboluri de întreţinere, iar altele  supralicitau cu 6.

Comisarii au dat amenzi în valoare de 43.200 lei, oprind temporar de la  vânzare haine în valoare totală de 57.000 lei.

Nu plecaţi fără probă!

Gălăţeni, cumpăraţi produse textile numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează factură, bon fiscal, chitanţă fiscală.

Verificaţi-le cu atenţie pe cele cu numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse – mai mult ca sigur sunt contrafăcute.

Probaţi hainele înainte de cumpărare şi nu uitaţi să verificaţi existenţa instrucţiunilor de întreţinere. Instrucţiunile trebuie să apară pe o etichetă textilă, rezistentă la apă şi căldură, cusută în interiorul produsului.

Verificaţi dacă sunt indicate compoziţia şi procentul componentelor fibroase conţinute de produs.

Citit 1467 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.