Târgul meşteşugarilor

Târgul meşteşugarilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De astăzi şi până miercuri, standurile cu obiecte tradiţionale sunt expuse pe esplanada de la Potcoava de Aur *

Deja cunoscuţi gălăţenilor,  meşterii populari au poposit din nou în oraşul nostru. Aduşi de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului, meşteşugarii tradiţionali şi-au montat standurile pe esplanada de la Potcoava. Restul sunt simpli comercianţi, deci atenţie pe ce nimicuri daţi banii!

Vizitaţi, dar nu uitaţi să cumpăraţi

De altfel, în deschiderea „Târgului meşterilor populari”, directoarea interimară a Centrului Cultural, Aurelia Bogatu-Matei, şi meşterul popular Paul Buţa i-au invitat pe gălăţeni să nu ocolească standurile meşteşugarilor tradiţionali, şi să nu uite să cumpere câte ceva de pe standuri.

„Meşterii populari se împuţinează, pentru că tinerii îmbrăţişează din ce în ce mai rar aceste meşteşuguri. Aşa că, vizitând şi cumpărând, îi susţineţi pe aceşti meşteri”, le-a transmis Paul Buţa sutelor de gălăţenii care vor vizita standurile din oraş.

Provizii pentru şase zile

Meşterii tradiţionali veniţi din diferite zone ale ţării şi-au făcut provizii pentru şase zile pline. Pe standuri vă aşteaptă oale de sarmale, ceramică de Horezu, obiecte de podoabă, ustensile de bucătărie, din lemn, bineînţeles, cusături, împletituri şi multe altele, cam ce ştiţi că găseaţi de obicei la acest târg.

În plus, vă  puteţi delecta cu pastramă şi cu brânzeturi preparate după metode tradiţionale, ultimele ambalate în coajă de brad, sau vă puteţi îndulci cu turtă dulce şi colac secuiesc, şi de ce nu? cu licorile păstrate în sticle mici.

Toate acestea în acordurile Fanfarei „Valurile Dunării” şi pe ritmurile de joc ale Ansamblului „Doina Covurluiului”.

Modern sau tradiţional?

Ieri, doamnele aflate în căutare mai degrabă de ceva modern şi clasic se opreau negreşit la tarabele cu podoabe, iar bărbaţii care ştiu ce înseamnă o iarnă grea negociau cu nea Costică, venit tocmai de la Colibaşi, Republica Moldova, preţul unei căciuli de astrahan sau al unui cojocel.

Alături, unui gălăţean îi făcea cu ochiul un imens cazan de ţuică, care costa nici mai mult, nici mai puţin decât 7.500 de lei.

„E important să fie făcut din cupru alimentar şi nu din cel industrial, dar ai cum să verifici? După mine, însă, e prea scump! Oricum se găsesc mai ieftine în zona Iveştiului şi a Lieştiului, făcute tot în ţigănime”, ne-a spus Pavel Apostu (50 de ani).

Încă de la deschidere, gălăţenii roiau în jurul meşterilor. Astăzi şi mâine, când meşterii aşteaptă să vândă grosul de pe tarabe şi, evident, marfa cea mai bună, înghesuiala va fi, cu siguranţă, în toi.

Citit 1786 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.