Instrucţiuni de folosire a… legii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toţi angajaţii din Primărie care sunt şi pensionari, dar şi toate societăţile comerciale subordonate CL au primit înştiinţări cu privire la OUG 230, care interzice pensionarilor să mai realizeze venituri de la bugetul de stat, a spus, ieri, primarul Dumitru Nicolae. Fiecare societate locală în parte va decide, ulterior, ce se va întâmpla cu angajaţii săi pensionari de la momentul aplicării OUG 230. „Problema care, după mine ar necesita puţine discuţii ar fi cea a însoţitorilor persoanelor cu handicap. Sunt 188 de persoane care cumulează şi alte venituri şi aici e o problemă; dacă vor renunţa la indemnizaţia de însoţitor, persoanele cu handicap vor primi câte o indemnizaţie fixă, 450 de lei, ceea ce înseamnă cam 60 la sută din suma pe care o primea însoţitorul”, a declarat primarul Dumitru Nicolae. 

Şefa Serviciului Personal, Daniela Uzuneanu, ne-a precizat că în total, în municipiul Galaţi există circa 900 de persoane cu handicap care au dreptul la însoţitor. Dintre acestea, 188 se află în situaţia prevăzută de OUG 230, adică sunt şi pensionari. „Persoana cu handicap grav poate beneficia de asistent personal sau de indemnizaţie. Dacă însoţitorul nu mai poate beneficia de salariu, că nu vrea să renunţe la pensie, persoana cu handicap poate să opteze şi va primi o indemnizaţie, în sumă fixă, de 450 de lei. Acea indemnizaţie o va da persoanei care are grijă de ea. Indemnizaţia este mai mică, pentru că salariul unui însoţitor era 630 lei brut la care se adăuga sporul de vechime, se scădeau celelalte dări la stat şi era undeva la 500 de lei”. 

Daniela Uzuneanu spune că în cazul în care un însoţitor ar opta să îşi continue activitatea, în baza unei convenţii civile, aceasta s-ar încheia între acea persoană şi cea pe care o îngrijeşte, nu cu Primăria. „Însă nu cred că bolnavul va putea să dea însoţitorului, în baza convenţiei, mai mult de 450 de lei. Primăria nu e parte în convenţia civilă”. 

Şi totuşi, legea protecţiei persoanelor cu handicap este centrată pe protecţia acestei persoane, se spune peste tot. Însă ce se întâmplă în cazul în care o persoană cu handicap şi fără discernământ ar trebui să încheie convenţie civilă cu însoţitorul? Iar ca lucrurile să fie şi mai încurcate, în unele cazuri, tutorele este chiar îngrijitorul, caz în care acesta ar trebui să îşi încheie şieşi convenţie civilă?! „Toţi însoţitorii vor fi înştiinţaţi de noi, în scris. Oricum, nu vom suspenda şi indemnizaţia bolnavului şi contractul de muncă al asistentului personal în acelaşi timp”, a asigurat Daniela Uzuneanu.  

Teatrele au 22 de angajaţi-pensionari  

Cum la Primărie nici acum nu este o situaţie clară a numărului de pensionari bugetari din societăţile subordonate, am încercat să aflăm singuri care este situaţia. La Teatrul Dramatic sunt şase persoane asupra cărora se aplică prevederile OUG 230. Din acestea, trei sunt actori – Vlad Vasiliu (care este şi directorul teatrului), Grig Dristaru şi Gheorghe V. Gheorghe, iar ceilalţi trei sunt un maşinist, un tapiţer şi un croitor. 

„Nu am primit nicio înştiinţare din partea Primăriei. Probabil că actorii vor opta pentru salariu, iar dintre ceilalţi trei, doar unul a spus că va rămâne în teatru, ceilalţi doi pleacă la pensie”, a spus Vlad Vasiliu. Potrivit acestuia, pensia unui actor se ridică la 800-900 de lei, iar salariul maxim din teatru poate fi de 1.100 de lei. „Însă trebuie să protestez faţă de această discriminare; se spune că actorii pot lucra la teatre private, însă la noi, în Galaţi, aşa ceva nu există”, a mai spus Vlad Vasiliu. 

La Teatrul Muzical "Nae Leonard" sunt 16 persoane aflate în această situaţie, din care 11 sunt artişti, iar cinci, fac parte din personalul auxiliar (electricieni, tapiţer, plasator, arhivar). „Nu am fost informaţi de Primărie, ne-am informat noi. Am stat de vorbă cu dânşii, opt din ei şi-au exprimat deja decizia de a rămâne cu pensia, restul rămâne să decidă, până la punerea în aplicare a ordonanţei. Cei care vor opta să lucreze în continuare vor fi plătiţi conform Legii 8, a drepturilor de autor. Dacă vorbim de un solist bun, poate obţine un venit lunar şi de 10.000 de lei. Nu asta e tragedia, mai ales că o astfel de triere trebuia făcută, că nu poţi rezista ca Tutankamon, pe scenă; problema va fi cu posturile ce vor rămâne neacoperite şi care vor fi blocate”, ne-a explicat directorul teatrului, Florin Melinte. 

La Teatrul de Păpuşi „Gulliver” nu am reuşit să aflăm care este situaţia, telefonul directorului Stelian Stancu fiind închis; Florin Nisioiu ne-a spus însă că aici nu lucrează niciun pensionar (!?). 

Mulţi foşti poliţişti

La societatea locală de distribuţie a agentului termic, Apaterm, sunt în prezent 11 pensionari angajaţi. Potrivit declaraţiilor directorului George Cubasa, opt dintre aceştia sunt foşti poliţişti, disponibilizaţi, care lucrează la societate ca administratori de sechestru. Dacă vor decide să lucreze în continuare, vor trebui să înapoieze şi plăţile compensatorii primite. „Oricum, nu îmi fac încă probleme. Cred că pe 15 ordonanţa va fi declarată neconstituţională, sau, dacă nu, Guvernul va emite alte ordonanţe care să reintroducă legislaţia privind convenţiile civile. Eu, oricum, am mare încredere în Guvern, în vicepremierul care este acum şi ministru al Administraţiei”, a mai spus George Cubasa. 

La SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi lucrează alţi opt pensionari, ne-a transmis directorul Eugen Zaharia, iar la SC Construcţii şi Reparaţii sunt cinci pensionari, din care unul este inginer şef, restul – şoferi, mecanici, zidari. La jumătatea lunii martie, când va ieşi la pensie, directorul actual al SC Construcţii şi Reparaţii, Vasile Darabană, nu se va uita în urmă: „să lăsăm şi tinerii, deşi meşterii adevăraţi au cam plecat la muncă în străinătate”. 

Şi la Poliţia Comunitară sunt 20 de pensionari în această situaţie, a declarat şeful Cristian Gîscă, completând că o decizie va fi luată „probabil după data de 15”. În majoritatea cazurilor, poliţiştii vor opta pentru pensie, pentru că, în caz contrar, mulţi ar fi în situaţia de a returna statului plăţile compensatorii primite. 

Sunt şi societăţi subordonate local care nu deţin nici măcar un pensionar angajat: Zona Liberă, Apă Canal, Ecosal. Nici despre situaţia de la Transurb nu avem încă date.

Citit 2066 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.