* Organizare ca pe malul... Dunării * Cine poate indicatoare-şi pune * Politica struţului în şanţul reabilitării * Şantier nemţesc cu metehne româneşti * Din haos s-a-ntrupat progresul? *
Lucrările de modernizarea a străzilor Oţelarilor şi Stadionului au creat haos încartierul Dunărea. Autorităţile nu au dat indicaţii de circulaţie celor cu treabă în zonă sau riveranilor. Singurii îndrumaţi au fost camionagii din alte oraşe, ineficient de vreme ce poliţia locală trebuie să-i îndrume permanent.
Traficul uşor şi riveranii sunt puşi la plată
De pe Stadionului ori Victor Vâlcovici până în marginea dinspre Brăila a oraşului, faci maxim cinci minute. Revenirea în punctul de plecare presupune însă un ocol de cel puţin trei kilometri, pe strada Brăilei, pe la Inelul de Rocadă, strada Cloşca, apoi Saturn (pe la Uzina de Apă) până la capătul dinspre Liceul Sportiv al străzii Stadionului.
Vina o poartă indicatorul "Sens interzis" care a fost păstrat pe strada Vâlcovici, porţiunea de la Turnul TV până la strada către Oficiul de Poştal 13.
Sensuri unice la mica înţelegere
Unii şoferi se descurcă înţelegându-se cu poliţia locală care stă permanent în intersecţia din spatele oficiului de poştă penru a nu mai permite şoferilor să o ia pe sens interzis. Dacă eşti riveran străzii Victor Vâlcovici sau Stadionului, agenţii sunt înţelegători. Totuşi nimeni nu poate spune ce se întâmplă dacă, din neatenţie sau poate chiar din exces de zel, o maşină care circulă regulamentar nu se "înţelege" cu cea intrată pe contrasens. Practic, cei "lăsaţi" să intre sunt pe riscul lor.
Pe de altă parte, fiind blocată în capătul dinspre Stadiounului, pe strada Laminatoriştilor, a apărut atât un indicator de "drum înfundat", cât şi unul de "sens interzis", dinspre Costache Conachi. Probabil că nu întâmplător, pe stradă aflându-se Secţia 3 de poliţie, indicatorul este suplimentat de precizarea "cu excepţia riveranilor".
Îngrămădeală şi sfaturi binevoitoare
Străzile sufocate de trafic sunt Victor Vâlcovici, Costache Conachi, (între Oţelarilor şi Brăilei), unde traficul este un calvar. Pe Brailei însăşi se circulă bară la bară între Costache Conachi şi Stadionului, cu toate că semafoarele au fost puse pe intermitent.
Poliţiştii îi sfătuiesc pe riveranii străzilor din preajma Turnului TV şi Liceului Sportiv să facă cerere la Primărie pentru o suplimentare de excepţie la sensul unic, aşa cum ei, poliţiştii, şi-au pus pe strada cu Secţia 3...
Trafic infernal şi indicatoare haotice în cartierul Dunărea
Litera legii şi fuga de răspundere a autorităţilor
Ordinul 411/200 e clar: consructorul trebuie să facă un plan detaliat de management al traficului, şi să-l supună avizului administratorului drumului (municipalitatea) şi acordului poliţiei.
Primăria are purtătorul de cuvânt în concediu şi nimeni desemnat să-i preia atribuţiunile.
Poliţia susţine că planul nu se află la ei, ci la Primărie, deşi legea prevede clar că acesta se depune inclusiv la poliţie.
Noi nu am reuşit să obţinem măcar un răspuns dacă acest plan există, darămite o copie a lui.
Cine răspunde, cine plăteşte
Constructorul este un consorţiu: lider Max Bögl, sucursală a unui constructor german, partener Tancrad. Ambii sunt disponibili să ne informeze, dar abia de luni. Până atunci, cum spunea Cristina Enache, 58, o şoferiţă perplexă că trebuie să ocolească 3 km când mai avea 100 de metri până acasă "Trebuie găsită o soluţie, nu să ne plimbe pe timpul şi benzina noastră!"
Un muncitor dintr-un service de pe Stadionului ne-a strigat că "ne lasă ăştia fără slujbă!". Cosntructorul, probabil în stil nemţesc (!) a blocat cu exces de zel şi valuri de pământ (!!!) inclusiv accesul spre punctele afectate minim de lucrări, dar şi spre locuinţe care ar putea avea nevoie, la o adică, de ambulanţă, pompieri etc.
Cetăţeni în pragul apoplexiei, mici afaceri în pragul falimentului şi o rezolvare punctuală pe strada cu Secţia 3
Dincolo de iniţiativa lăudabilă a edililor în a moderniza oraşul, locuitorii au şi ei dreptul la un minim de costuri suplimentare din buzunarele proprii. Deci răspunsuri prompte şi măsuri eficiente ar fi binevenite.
Până atunci, iată mai jos o hartă a cartierului şi, de la verde la roşu, prin galben şi portocaliu, condiţiile de trafic, de la cursiv la "bară la bară". Negre sunt porţiunile pe care nu se poate circula.