Cobaltotronul pentru bolnavii de cancer din patru judeţe s-a defectat

Cobaltotronul pentru bolnavii de cancer din patru judeţe s-a defectat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cobaltotronul de la Spitalul Judeţean Galaţi s-a defectat * Vechiul aparat, primul din dotarea spitalului, nu mai are autorizaţie de funcţionare * Curele de tratament ale seriei de 80 de bolnavi au fost întrerupte * Alte centre refuză să-i primească * Pentru bolnavii de pe listele de aşteptare, boala va avansa inexorabil * Reparaţia trebuie făcută cât mai repede ! *

Până anul trecut, în luna iulie, secţia Radioterapie a Spitalului Clinic de Urgenţă a avut în funcţiune două cobaltotroane (aparate pentru tratamentul cancerului prin iradierea şi distrugerea formaţiunilor tumorale). De câteva zile însă, spre disperarea bolnavilor, medicii secţiei nu mai au cu ce să efectueze curele terapeutice.

Suprasolicitat, cobaltotronul „nou”, marca „Theraton Elite”, achiziţionat în urmă cu cinci ani prin programul de dotare al Ministerului Sănătăţii, s-a defectat.

Situaţia este dezastruoasă, nu numai pentru cei 80 de bolnavi aflaţi în cursul tratamentului, ci şi pentru cele câteva sute de pacienţi ai secţiei Oncologie înscrişi pe lista de aşteptare pentru efectuarea cobaltoterapiei peste câteva săptămâni.

Din păcate, nici vechiul aparat rusesc, aflat în dotarea spitalului din 1979, nu mai poate fi folosit (nici măcar ca rezervă) deoarece anul trecut CNCAN a interzis continuarea utilizării lui.

Luni de zile, cobaltotroanele de la Judeţean i-au deservit nu doar pe bolnavii din Galaţi şi judeţele limitrofe Brăila, Vrancea, Tulcea, ci şi pe cei din Moldova, întrucât era defect aparatul de la Iaşi. În acel context, anul trecut, şeful secţiei Radioterapie, dna dr. Laura Rebegea Paraschiv, ne declara:

„S-a ajuns la efectuarea, în 24 de ore, a 80 de tratamente cu aparatul nou (ba chiar şi 95, la un moment dat) şi 20 cu cel vechi. Lucrăm practic în flux continuu şi sperăm ca aparatele să reziste. Am solicitat introducerea unei ture de noapte, astfel încât pe bolnavii internaţi, mulţi din alte judeţe, să-i tratăm noaptea, iar ziua să le facem radioterapie celor a căror stare permite tratamentul în regim ambulatoriu.

Sunt atât de mulţi bolnavi internaţi, încât îi avem răspândiţi în mai toate secţiile spitalului. Secţia Radioterapie are doar zece paturi, iar Oncologia 30. La Oncologie sunt internaţi câte doi bolnavi în pat. Durata unui tratament curativ este în general cuprinsă între cinci şi şapte săptămâni, răstimp în care bolnavul rămâne internat”.

Aşadar defectarea cobaltotronului utilizat non-stop de atâta timp nu este surprinzătoare.

„Nu s-a depăşit nivelul normal de radioactivitate”

După cum ne-a asigurat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu:

„Defecţiunea nu s-a soldat cu emisii radioactive în spaţiile secţiei, personalul şi pacienţii neavând de suferit. Măsurătorile efectuate de Laboratorul Igiena Radiaţiilor şi de specialiştii CNCAN atestă că nivelul de radioactivitate nu a depăşit nici măcar un sfert din doza maximă admisă.

Problema este însă alta, aceea că aparatul este extrem de necesar în contextul numărului mare de afecţiuni oncologice care necesită tratament radiologic. De aceea, am solicitat Ministerului Sănătăţii alocarea prin transfer bugetar de la capitolul „Aparatură medicală şi piese de schimb”, a sumei de 80.000 de lei, contravaloarea unui kit de reparaţii cu ajutorul căruia firma care asigură întreţinerea cobaltotronului îl poate repune în funcţiune.

La minister am găsit deplină înţelegere, însă tot va trebui aşteptat câteva zile deoarece kitul urmează a fi expediat din Canada. Pentru ca bolnavii să nu aibă de suferit între timp, am luat legătura cu centrele de radioterapie de la Iaşi, Bucureşti şi Constanţa, care însă ne-au refuzat categoric deoarece sunt foarte aglomerate”.

Este un motiv de dezamăgire având în vedere că atunci când s-a defectat cobaltotronul de la Iaşi, conducerea spitalului gălăţean şi medicii secţiei s-au mobilizat şi au reuşit să efectueze şedinţele de radioterapie şi pentru pacienţii centrului de la Iaşi…

Un accelerator de particule, la Galaţi

Dincolo de drama bolnavilor care vor avea de suferit ca urmare a întreruperii sau amânării tratamentului un lucru este cert, că strategia de dotare a spitalelor clinice cu aparatură medicală de înaltă performanţă trebuie să aibă în vedere şi un accelerator de particule (foto) pentru centrul de radioterapie de la Galaţi. Acest tip de aparat permite o creştere a eficienţei tratamentului în special prin precizia iradierii care nu afectează ţesuturile sănătoase.

Cu un cobaltotron şi un accelerator de particule, Radioterapia Spitalului Clinic de Urgenţă ar putea face faţă avalanşei de cazuri de cancer, al căror număr s-a dublat în ultimii cinci ani. Dar până una-alta, trebuie reparat cât mai repede cobaltotronul existent !

Citit 1259 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.