Licitaţie suspendată la Grădina Botanică: Sumă umflată pentru sistemul de securitate

Licitaţie suspendată la Grădina Botanică: Sumă umflată pentru sistemul de securitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul a fost supraevaluat la 319.000 lei, dublu faţă de valoarea reală, susţin două firme de profil, care au obiectat oficial


Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a scos la licitaţie pe SEAP, în 15 noiembrie, atribuirea contractului de lucrări pentru realizarea unui sistem de securitate pentru Grădina Botanică. La scurt timp, respectiv pe 22 noiembrie, directorul Complexului decide să suspende licitaţia din cauza unei contestaţii. Lucrarea, în valoare de aproape 319.000 lei şi proiectată de S.C. HELlOS SECURITY S.R.L., ar trebui să asigure, potrivit caietului de sarcini, supravegherea video în timp real a persoanelor sau evenimentelor din cadrul Grădinii, iar „pentru realizarea sistemului tehnic de securitate sunt necesare lucrări de construcţii, săpături de şanţuri, de betonare, montare stâlpi de susţinere a echipamentelor de supraveghere video, instalarea infrastructurii de cabluri”. Directoarea Complexului Muzeal, Camelia Moroianu, a subliniat că nevoia unui sistem de supraveghere este majoră, mai ales că personalul este foarte puţin. „Este un sistem cu 70 de camere, de supraveghere în timp real a persoanelor sau a evenimentelor. Din câte am înţeles, este vorba de nişte camere video deosebite, care au o rotaţie foarte mare. Avem nevoie de un astfel de sistem de supraveghere, tocmai ca să evităm tot felul de incidente. Nu avem decât cinci oameni de pază pe zi, iar acest sistem ar suplini lipsa personalului. Chiar în primăvară, de Ziua Europei, unul dintre vizitatori a aruncat probabil o ţigară şi s-a declanşat un mic foc în grădină”, a declarat directorul. Sistemul de supraveghere ar cuprinde, printre altele, camere video performante, server de înregistrare şi stocare, staţie de monitorizare şi prelucrare video.

Contract supraevaluat

Licitaţia trebuia încheiată pe 29 noiembrie, la ora 10,00, dar din cauza contestaţiei ea a fost suspendată. Obiecţiile au fost înregistrate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în 16 noiembrie, adică la o zi după publicarea pe SEAP, de către S.C. ANROBMAR SRL şi S.C UNI GUARD SECURITY SRL, principala motivaţie fiind aceea că s-a făcut o supraevaluare a contractului. Potrivit celor două firme, valoarea aproximativă a lucrărilor ar fi de 150.000 lei fără TVA. Faptul că autoritatea contractantă a estimat valoarea contractului la 318.984,86 lei permite autorităţii contractante să solicite ca media de afaceri globală pe ultimii 3 ani trebuie să fie cel puţin egală cu 600.000 lei. Astfel printre primele nemulţumiri ale firmelor contestatoare ar fi că, „prin valoarea mult supraevaluată a lucrărilor autoritatea contractanta îngrădeşte in mod flagrant accesul operatorilor economici la procedură”. Camelia Moroianu, întrebată dacă nu cumva suma i se pare prea mare, aceasta a răspuns: „Nu ştiu dacă suma pentru realizarea sistemului e mică sau nu, este suma la care a ajuns proiectantul”. Totodată, cele două firme solicită eliminarea din caietul de sarcini cerinţa obligatorie a experienţei similare în lucrări de construcţii în spaţiu cu patrimoniu viu.

Citit 2426 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2012 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.