De marţi se opreşte apa caldă în tot Galaţiul. 200.000 de gălăţeni se întorc în epoca duşului la lighean

De marţi se opreşte apa caldă în tot Galaţiul. 200.000 de gălăţeni se întorc în epoca duşului la lighean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni ar putea fi ultima zi în care Galaţiul va beneficia de apă caldă * Romgaz a somat Electrocentrale să plătească o datorie, iar Electrocentrale a somat Apaterm * Dacă nu se vor face plăţile, Romgaz nu va mai livra Electrocentrale gaze naturale, Electrocentrale nu va mai distribui Apaterm agent termic, iar Apaterm nu le va mai da gălăţenilor apă caldă


Gălăţenii care nu au centrale termice proprii ar putea să mai primească apă caldă doar până luni. Cel puţin aşa susţine conducerea Electrocentrale, care a anunţat că va întrerupe furnizarea de energie termică începând cu data de 28 mai, ora 0.00. Motivul invocat este faptul că, la rândul ei, societatea Electrocentrale, nu va mai primi gaze naturale de la Romgaz, din cauza unei datorii de 56,5 milioane de lei.
În vreme ce Primăria susţine că Apaterm a făcut mai multe plăţi către Electrocentrale, conducerea Electrocentrale spune că datoria pe care o are faţă de Romgaz este aproximativ echivalentă cu datoria pe care o are Apaterm faţă de Electrocentrale. Disputa dintre cele două instituţii pe tema datoriilor este una mai veche, însă, ca de fiecare dată, victimele sunt cetăţenii, cei care ar trebui să beneficieze de apă caldă. Partea bună este că suntem la început de vară şi gălăţenii nu vor fi nevoiţi să şi îngheţe în apartamente din cauza unor dispute instituţionale.

Reacţie în lanţ

Conducerea Electrocentrale a fost informată miercuri de faptul că Romgaz va sista livrarea de gaze naturale dacă nu se achită o datorie de peste 50 de milioane de lei. "Dacă până la data de 27.05.2013 SC Electrocentrale Galaţi SA nu face plăţi de minim 56,5 milioane de lei, în aşa fel încât să se încadreze cu sumele datorate în limita valorii garanţiei, în conformitate cu prevederile contractuale se vor sista în totalitate livrările de gaze naturale către această societate, începând cu data de 28.05, ora 6 a.m.", se arată într-o adresă a Romgaz.
La rându-i, Electrocentrale a făcut acelaşi demers mai departe, către principalul beneficiar, Apaterm SA. "Menţionăm că, dacă nu vă achitaţi în totalitate facturile scadente, SC Electrocentrale Galaţi SA va fi nevoită să sisteze livrarea energiei termice începând cu data de 28.05.2013 ora 0,00, în conformitate cu prevederile art. 3 litera c din Anexa nr. 7 a contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2010 încheiat între SC Electrocentrale Galaţi şi SC Apaterm SA în baza contractului-cadru aprobat prin ordinul ANRE nr. 50/2009, acesta constituindu-se în preaviz pentru întreruperea livrărilor de energie termică", se arată într-o adresă a SC Electrocentrale către SC Apaterm.

Primăria susţine că Apaterm a făcut plăţi către Electrocentrale

Primăria Galaţi a reacţionat în momentul în care a primit acest preaviz din partea Electrocentrale, transmiţând o informaţie de presă care cuprinde o detaliere a plăţilor efectuate în ultima perioadă de Apaterm către Electrocentrale. "Primăria Municipiului Galați precizează că în perioada 16-22 mai 2013, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galați SA patru plăți, după cum urmează: 16 mai - 235.405 lei, 17 mai - 260.000 lei, 20 mai - 300.000 lei și 21 mai - 100.000 lei. De altfel, de la începutul anului, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galați plăți în sumă totală de 33.218.636 lei, după cum urmează: în luna ianuarie - 6.668.372 lei, în luna februarie - 8.554.389,45 lei, în luna martie - 9.775.711,62 lei și în luna aprilie - 8.220.164,41 lei. Pe parcursul lunii mai, Apaterm a achitat Electrocentrale Galați suma totală de 5.326.581 lei. Precizăm că Apaterm nu are abilitatea legală de a determina Electrocentrale Galati SA să facă plăți către propriii furnizori", se arată în comunicatul semnat de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Electrocentrale spune că are de dat cam cât are de primit

Conducerea Electrocentrale susţine, totuşi, că are de primit de la Apaterm banii pe care trebuie să îi dea mai departe către Romgaz. "Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt simple. Am primit o somaţie din partea furnizorului, aşa că am transmis şi noi, la rândul nostru, o somaţie către Apaterm. Suma pe care o avem de plătit Romgaz este aproximativ echivalentă cu suma pe care o are de plătit Apaterm către noi. Dacă nouă ni se întrerupe livrarea de gaz întrerupem şi noi livrarea de agent termic", a declarat telefonic directorul SC Electrocentrale, Tudor Petre.

 

Citit 4980 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2013 09:22

11 comentarii

 • postat de from Namoloasa City
  Luni, 27 Mai 2013 09:23
  o sa constatam cu totii ca -cel putin o perioada- ca la propriu ne-a ajuns namolul la nari...inca putin si va trece! sa avem speranta...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Osanu
  Vineri, 24 Mai 2013 17:14
  Sa vezi de acum putoare in autobuze , si asa erau unii nespalati ,dar acum o sa fie si mai nasol.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetățean european
  Vineri, 24 Mai 2013 14:58
  Era și timpul...
  Chiar mă întrebam de ce nu se mai produce fapta... Mă gândeam că ne-or fi uitat domnii care au centrală proprie și personală.
  Bravo, domnilor!
  Felicitări, minunați edili ai orașului nostru!
  Mulțumim vouă, stimați conducători ai urbei!
  Și pentru că ne gândim la domniile voastre, nu putem decât să vă urăm să vă fie la fel de bine de cum ne este nouă!
  La cât mai multe zile fără apă caldă!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ,,dementu
  Vineri, 24 Mai 2013 14:47
  Mare om mare caracter acest george ,,curtarescu".
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 24 Mai 2013 11:32
  Bai dementilor e mai rentabil centralele de aparatament pt ca nu mai depinzi de vecinu curtarescu care nare chef sa isi plateasca datoriile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 24 Mai 2013 11:04
  "Poate ar fi fost mai eficient sa se fi pus centrale de bloc decit de apartament" postat de Bidoane ??

  HA HA HA !!!

  tu nu intelegi ca orice forma comuna de costuri inseamna faliment ?!?!??

  La blocurile de la Siret, cartierul Dimitrie Cantemir sunt centrale de bloc, si ?!?!???
  INCHIS GAZUL COMPLET DE CATRE GdfSuez PENTRU DATORII !!

  0 apa calda !


  Ce tot visezi centrale de bloc ?
  Singura solutie in Romania este centrala PROPRIE de apartament.
  Restul sunt vise (cosmaruri mai bine zis)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bidoane cu apa de ploaie pe acoperisul blocului, mi se pare o solutie eficienta fara costuri mari
  Vineri, 24 Mai 2013 10:35
  Poate ar fi fost mai eficient sa se fi pus centrale de bloc decit de apartament, dar ca sa intrerupi apa calda in fiecare vara pt. ca idiotii de la apa-canal nu sunt in stare sa gaseasca niciodata solutii, sa faca proiecte, nu stiu frate, sa faca ceva incompetentii astia.....sa se duca naibii cu societatea lor de incapabili. Daca in sec. XXI inca se mai discuta despre intreruperea apei calde, inseamna ca ne intoarcem in epoca primitiva. Suntem si vom fi inca mult timp de-acum incolo, sclavii U.E, asta meritam. Cei ce au renuntat definitiv la plaiurile mioritice ro sunt de invidiat, aici nu mai poti trai nici macar decent Nu cred ca mai exista ceva care sa functioneze in Ro in afara de coruptie, hotie si incompetenta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 24 Mai 2013 08:48
  toate lucrurile COMUNiste ajung la faliment !

  pentru ca apa calda este la comun (cu apometrele a fost o incercare de a rezolva problema - dar datorita furturilor si idioteniei la romani - a ajuns o gluma proasta - cine declara corect plateste procent de "pierderi" a se citi FURTURI mai mare) a ajuns sa fie falimentara si este FOARTE BINE !

  Cine doreste caldura si apa calda solutia este UNA SINGURA - cea proprie - PLATESTI AI, NU PLATESTI NU AI !
  Si in plus si foarte important AI ATAT DE MULT CAT DE MULT PLATESTI !

  Pentru ca incalzirea apei necesita energie multa (cat va ia sa fierbeti un litru de apa cu un resou electric de exemplu ?? cel putin 1KW putere trebuie sa aiba minim, vreo 2KW trebuie in mod normal) si acest lucru costa cel mai mult la intretinerea unui apartament / case.

  Incalzirea apei pentru apa calda menajera cel mai ieftin se face (teoretic) pe baza de lemne (dar nu poti avea soba, hota, etc, pana se aprinde..etc) si pe (practic, real) baza de gaz.

  Incazirea prin curent electric se face la preturi de 3 - 4 ori mai mari a aceluiasi litru de apa de la o temperatura de 15*C pana la 100*C, si pentru ca este mai ieftin cu gaz, atunci in loc de boiler electric convine sa o faci cu gaz.
  Dar daca incalzesti cu gaz, sa nu recurgi la incalzirea pe aragaz pentru ca NU EXISTA UN CONFORT atunci o faci prin centrala de apartament pe gaz (care are si un randament mai mare).

  Cu alte cuvinte, cand vine vorba de incalzirea apei calde menajere cea mai buna solutie posibila cost - confort o reprezinta CENTRALA DE APARTAMENT PE GAZ.
  Si in plus rezolvi si problema incalzirii locuintei.
  Si in plus, cat timp ai apa rece si platesti facturile, ai apa calda tot timpul !!! nu mai depinzi de vecinul care nu a platit, de reparatiile Apaterm, etc
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Vineri, 24 Mai 2013 08:14
  Nu va mai vaicariti atata, ca s-a dat unda verde pentru preluarea Electrocentrale de catre Primarie si va fi opulenta si festin. Rauri de apa clocotita vor inunda targul nostru prafuit.
  Oras amarat, ineficient administrat, la granita UE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de De ce l-am impuscat pe Ceauescu???
  Vineri, 24 Mai 2013 06:44
  De ce l-am impuscat pe Ceausescu??? Unde sa plecam? Nimeni NU ne doreste. Accepta musulmani .......nu ca as avea ceva cu aceata religie....... dar imi pun si eu intrebari.........de ce pe noi romanii....... nimeni nu doreste?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nu era mai bine ca pe timpul lui Ceaușescu? Cu program apă caldă tată !!!
  Vineri, 24 Mai 2013 00:21
  Dă-o naibi de apă caldă. Cine are nevoie să-și pună centrală, boiler electric sau pe aragaz oala la încălzit. Este prea scumpă, este fudulie să ai apă caldă, așa că mai bine ca pe timpul lui Ceaușescu, cu program seara două ore sau Sâmbătă și Duminică apă caldă la discreție.. Cine este mai tânăr să decupleze, să debranșeze, sigilare, închidere și valea din România, aici nu-i de trai, este pușcărie mioritic-națională. Mai bine băgați INSOLVENȚA și să lăsăm pe alții să-și facă treaba.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.