De marţi se opreşte apa caldă în tot Galaţiul. 200.000 de gălăţeni se întorc în epoca duşului la lighean

De marţi se opreşte apa caldă în tot Galaţiul. 200.000 de gălăţeni se întorc în epoca duşului la lighean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni ar putea fi ultima zi în care Galaţiul va beneficia de apă caldă * Romgaz a somat Electrocentrale să plătească o datorie, iar Electrocentrale a somat Apaterm * Dacă nu se vor face plăţile, Romgaz nu va mai livra Electrocentrale gaze naturale, Electrocentrale nu va mai distribui Apaterm agent termic, iar Apaterm nu le va mai da gălăţenilor apă caldă


Gălăţenii care nu au centrale termice proprii ar putea să mai primească apă caldă doar până luni. Cel puţin aşa susţine conducerea Electrocentrale, care a anunţat că va întrerupe furnizarea de energie termică începând cu data de 28 mai, ora 0.00. Motivul invocat este faptul că, la rândul ei, societatea Electrocentrale, nu va mai primi gaze naturale de la Romgaz, din cauza unei datorii de 56,5 milioane de lei.

În vreme ce Primăria susţine că Apaterm a făcut mai multe plăţi către Electrocentrale, conducerea Electrocentrale spune că datoria pe care o are faţă de Romgaz este aproximativ echivalentă cu datoria pe care o are Apaterm faţă de Electrocentrale. Disputa dintre cele două instituţii pe tema datoriilor este una mai veche, însă, ca de fiecare dată, victimele sunt cetăţenii, cei care ar trebui să beneficieze de apă caldă. Partea bună este că suntem la început de vară şi gălăţenii nu vor fi nevoiţi să şi îngheţe în apartamente din cauza unor dispute instituţionale.

Reacţie în lanţ

Conducerea Electrocentrale a fost informată miercuri de faptul că Romgaz va sista livrarea de gaze naturale dacă nu se achită o datorie de peste 50 de milioane de lei. "Dacă până la data de 27.05.2013 SC Electrocentrale Galaţi SA nu face plăţi de minim 56,5 milioane de lei, în aşa fel încât să se încadreze cu sumele datorate în limita valorii garanţiei, în conformitate cu prevederile contractuale se vor sista în totalitate livrările de gaze naturale către această societate, începând cu data de 28.05, ora 6 a.m.", se arată într-o adresă a Romgaz.

La rându-i, Electrocentrale a făcut acelaşi demers mai departe, către principalul beneficiar, Apaterm SA. "Menţionăm că, dacă nu vă achitaţi în totalitate facturile scadente, SC Electrocentrale Galaţi SA va fi nevoită să sisteze livrarea energiei termice începând cu data de 28.05.2013 ora 0,00, în conformitate cu prevederile art. 3 litera c din Anexa nr. 7 a contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2010 încheiat între SC Electrocentrale Galaţi şi SC Apaterm SA în baza contractului-cadru aprobat prin ordinul ANRE nr. 50/2009, acesta constituindu-se în preaviz pentru întreruperea livrărilor de energie termică", se arată într-o adresă a SC Electrocentrale către SC Apaterm.

Primăria susţine că Apaterm a făcut plăţi către Electrocentrale

Primăria Galaţi a reacţionat în momentul în care a primit acest preaviz din partea Electrocentrale, transmiţând o informaţie de presă care cuprinde o detaliere a plăţilor efectuate în ultima perioadă de Apaterm către Electrocentrale. "Primăria Municipiului Galați precizează că în perioada 16-22 mai 2013, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galați SA patru plăți, după cum urmează: 16 mai - 235.405 lei, 17 mai - 260.000 lei, 20 mai - 300.000 lei și 21 mai - 100.000 lei. De altfel, de la începutul anului, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galați plăți în sumă totală de 33.218.636 lei, după cum urmează: în luna ianuarie - 6.668.372 lei, în luna februarie - 8.554.389,45 lei, în luna martie - 9.775.711,62 lei și în luna aprilie - 8.220.164,41 lei. Pe parcursul lunii mai, Apaterm a achitat Electrocentrale Galați suma totală de 5.326.581 lei. Precizăm că Apaterm nu are abilitatea legală de a determina Electrocentrale Galati SA să facă plăți către propriii furnizori", se arată în comunicatul semnat de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Electrocentrale spune că are de dat cam cât are de primit

Conducerea Electrocentrale susţine, totuşi, că are de primit de la Apaterm banii pe care trebuie să îi dea mai departe către Romgaz. "Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt simple. Am primit o somaţie din partea furnizorului, aşa că am transmis şi noi, la rândul nostru, o somaţie către Apaterm. Suma pe care o avem de plătit Romgaz este aproximativ echivalentă cu suma pe care o are de plătit Apaterm către noi. Dacă nouă ni se întrerupe livrarea de gaz întrerupem şi noi livrarea de agent termic", a declarat telefonic directorul SC Electrocentrale, Tudor Petre.

 

Citit 5164 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2013 09:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.