Schela şi Fundeni primesc eco-fonduri!

Schela şi Fundeni primesc eco-fonduri!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Guvernul şi Consiliul Judeţului cofinanţează lucrările la platforme de gunoi *

2.425 de euro investeşte Primăria Schela într-un proiect de depoluare cu nitraţi, am aflat de la primarul comunei, Iacov Berceanu. În parteneriat cu comuna Fundeni, se vor construi, în fiecare dintre cele două localităţi, platforme ecologice pentru depunerea gunoiului de grajd şi cel menajer.

„La sfârşitul anului, vom fi numărul unu în ţară în rezolvarea problemei gunoiului de grajd în comună. Rezolvăm şi problema deşeurilor”, ne-a spus primarul Berceanu.

Comuna a mai câştigat de altfel şi un proiect cu apa potabilă şi unul pentru pentru realizarea unui centru de resurse comunitare, care se va şi deschide la începutul lunii iulie.  

Schela este o comună de oameni gospodari, cu multe animale, însă creşterea animalelor duce la adunarea în cantităţi mari a gunoiului de grajd, a cărui descompunere duce la formarea de azot, care poate polua pânza freatică. Gropile clasice vor trebui închise, din dispoziţia UE.

Câteva dintre comunele judeţului au astfel de probleme şi le-a venit în ajutor proiectul guvernamental „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, desfăşurat între 2008 şi 2013 pe baza unui împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi prin fonduri nerambursabile Fondul Global de Mediu. România primeşte 50 milioane de euro, iar cele două comune, peste 650.000 euro.

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a aprobat constituirea unui parteneriat între el şi cele două comune „vulnerabile la poluarea cu nitraţi”, cofinanţând lucrările cu 29.300 euro, adică cu cinci la sută din cei 657.000 euro care vor fi investiţi  în total în proiect.

Comunele vor plăti câte 2.425 euro – un sfert din fondurile pentru achiziţionarea de euro-pubele pentru gunoiul menajer. Anul acesta, CJ trebuie să plătească o tranşă de 14.650 euro pentru proiect.

Explicaţie foto: Comuna Schela se umple de panouri europene – „diplome” la proiectele câştigate

Citit 779 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.