Altă ciorbă de peşte. Adică ciorbă de peşte de criză. Ciorba. Sau peştele. Cum doriţi.
Noi, membrii Societăţii Jurnaliştilor „Dunărea de Jos”, vă informăm pe această cale că, în perioadă de criză, ciorba la ceaun iese mai gustoasă decât în alte perioade, fapt confirmat din mai mult de… două surse – membrii juriului celei de-a treia ediţii a Campionatului de Gătit în Aer Liber, desfăşurat în weekendul care tocmai a trecut în Parcul Izvor, din Capitală.
Pe plaiurile însorite de la poalele politicii dâmboviţene – adicătelea de prin Parcul Izvor, aşezat în coasta Palatului Parlamentului – de vineri şi până duminică s-a mâncat şi s-a bucătărit de ai fi zis că dau turcii. Cu blugi şi rulmenţi, ce credeaţi?, că dacă era vorba să dea iama ca pe vremea răzăşilor, organizatorii evenimentului, adică ACEEA (Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ - preşedinte Radu Zărnescu), ar fi otrăvit fântânile şi ar fi pustiit ogoarele, nu ar fi distribuit zeci de bidoane cu apă plată care au constituit baza sutelor de feluri de mâncare gătită în ceaune şi pe grătare în centrul Bucureştiului!
Alături de sutele de participanţi din ţară şi din străinătate, ne-am aflat şi noi, Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos”, care nu am făcut de ruşine nici de această dată cele trei judeţe pe care le reprezentăm – Galaţi, Brăila şi Tulcea – câştigând, pentru al treilea an consecutiv, premii.
Nu mai este nicio ştire că am preparat tradiţionala ciorbă de peşte cu care am dat clasă tuturor: şi juriului şi celorlalţi concurenţi şi bucureştenilor, care s-au învârtit pe lângă ceaun ore întregi în aşteptarea împărţirii porţiilor.
Desigur, asta nu s-a întâmplat decât după ce a trecut juriul pe la noi, care a gustat cu văzul, mirosul şi gustul preparatul nostru pescăresc, prezentat aşa cum şade bine: ciorba în strachină de lut, cu lingură de lemn şi alături - crapul fiert cu mujdei cu roşii, mămăliga de rigoare de lângă care se arată ardeiul iute.
După degustarea ciorbei, a peştelui cu mujdei şi a rachiului de Şiviţa – aport adus de maestrul Paul Buţa – juriul a decretat: Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” primeşte „Premiul Special al Juriului pentru cea mai Originală Ciorbă Pescărească”, iar din partea organizatorilor, premiul „Reţeta Etapei”.
Ce se mai găteşte, ce se mai găseşte
Ca nişte adevăraţi jurnalişti, nu am mers la Bucureşti doar să vă facem dumneavoastră poftă de ciorbă de peşte, ci şi pentru a trage cu ochiul la ce mai bucătăresc alţii de prin alte colţuri ale ţării şi ale lumii. Aşa am aflat câteva ponturi pe care le oferim cu drag bucătăreselor de la Galaţi.
În primul rând, încercaţi să folosiţi vase din lut; mâncarea preparată în ele (izolate bine, pe la „încheieturi”, cu aluat) capătă un gust nemaipomenit. Asta învăţătură a la turca bre a fost, adică ce am văzut la bucătarii din Turcia.
O altă învăţătură: dacă aveţi grătar, coaceţi legumele (cartofi scobiţi în care se aruncă puţin caşcaval ras, ardei gras, sau gogoşari roşii) în foaie de aluminiu, iar carnea (de porc, pui sau peşte, cum vă place) ungeţi-o bine înainte cu ulei şi aruncaţi-o pe grătar abia după ce a stat „de vorbă” măcar 30 de minute cu ierburi aromate şi sosuri „înţepătoare” pe bază de lămâie, vin, piper sau usturoi.
Explicaţii:
Foto 1-2: Standul echipei jurnaliştilor gălăţeni, care au primit premiul „Reţeta Etapei”
Foto 3: Miel la proţap, o producţie… poliţienească
Foto 4: Mâncarea gătită în recipiente de lut – o reţetă turcească