Un pas către un oraş civilizat/ ECOSAL vrea să producă ENERGIE DIN GUNOAIE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Un pas către un oraş civilizat/ ECOSAL vrea să producă ENERGIE DIN GUNOAIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Biogazul provenit de la vechea groapă de gunoi şi captat de staţia creată prin ISPA ar putea fi transformat în electricitate sau în combustibil * Ecosalul aşteaptă rezultatele unui studiu de fezabilitate pentru a hotărî cum ar putea fi folosit gazul produs prin descompunerea gunoiului menajer


Dacă, în acest moment, biogazul provenit din descompunerea deşeurilor menajere de la vechea groapă de gunoi este ars degeaba, situaţia s-ar putea schimba în curând. Serviciul Public de Salubritate Ecosal, care administrează depozitul de deşeuri construit prin ISPA, dar monitorizează şi vechea groapă de gunoi laolaltă cu staţia de biogaz creată prin acelaşi proiect european, aşteaptă rezultatele unui studiu de fezabilitate, care va stabili o soluţie pentru modul în care gazul va putea fi folosit. Studiul de fezabilitate, realizat de Primărie, ar putea fi finalizat chiar în această lună, deci, într-un viitor nu foarte îndepărtat, vechea groapă de gunoi va fi folositoare.

Apă-Canal şi-a arătat interesul pentru biogaz

Potrivit şefei depozitului de deşeuri de la Tirighina, Mirela Furtună, până acum, dintre instituţiile din oraş, doar Apă Canal şi-a arătat interesul pentru biogazul captat de către Ecosal prin staţie.

„Au fost finanţate prin ISPA doar colectarea şi arderea. Primăria face un studiu de fezabilitate pentru a vedea dacă biogazul poate fi transformat de noi în energie ori dacă poate fi transportat la staţia de epurare Apă Canal, pentru că ar avea nevoie de biogaz pentru uscarea nămolului. Biogazul produs de ei nu este suficient şi, ca să nu mai ia gaze din reţea, ar dori îl folosească pe acesta. Dar investiţia ar fi, se pare, destul de mare pentru a fi asigurat transportul până acolo”, ne-a explicat şefa din cadrul Ecosal.

 

 

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, confirmă că lumea nu se prea înghesuie în acest moment pentru a investi în transformarea biogazului captat în energie, în schimb, odată ce studiul de fezabilitate va fi finalizat, speră ca lucrurile să se schimbe.

„Sper că după acest moment să putem avea cu cine vorbi. În opinia mea, cred că o alternativă viabilă, în funcţie şi de cantităţile de gaz pe care le putem capta, ar fi transformarea gazului în energie electrică şi folosirea ei pentru nevoile proprii ale Ecosalului. Sau, ar mai fi o variantă, lichefierea acestui gaz şi folosirea lui drept combustibil pentru maşinile de gunoi. Să vedem ce cifre vor identifica acest studiu şi în funcţie de asta vom lua o decizie”, ne-a declarat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Ars degeaba, până la găsirea unei soluţii

Potrivit Mirelei Furtună, până când concentraţia metanului provenit din descompunerea deşeurilor de la vechea groapă de gunoi nu se stabilizează şi până când se găseşte soluţia pentru a fi utilizat, acesta este ars, fără a fi folosit la nimic.

„Concentraţia de metan trebuie să ajungă la o valoarea de 50 sau 60 la sută pentru a putea fi reutilizat. În general, dacă lăsăm staţia oprită vreo două zile, metanul ajunge peste 60 la sută, dar dacă merge continuu sursa de gaz se elimină”, ne-a mai spus aceasta.

Cum este captat

Aşa cum ne-a explicat responsabila depozitului de deşeuri, Mirela Furtună, pentru a putea fi captat biogazul, au fost forate puţuri în masa de gunoi a vechii gropi, iar, printr-un sistem de conducte orizontale, care sunt legate la staţie, acesta este transportat până la staţie. Odată intrat în staţia de biogaz, aceasta monitorizează concentraţiile de metan, oxigen şi dioxid de carbon.

Detalii despre biogaz

Biogazul este deosebit de periculos dacă nu este colectat sau dispersat în aer, putând exploda în concentraţii de 5-15 la sută. De asemenea, metanul din biogaz contribuie semnificativ la crearea efectului de seră (efectul metanului este de aproximativ 20 de ori mai puternic decât cel al dioxidului de carbon).

Metanul din biogaz permite utilizarea acestuia pe post de combustibil, fiind una din sursele de energie regenerabile. În ţările în curs de dezvoltare biogazul este folosit pentru gătit şi încălzire, iar în ţările dezvoltate, în centrele de procesare a deşeurilor biogazul este transformat în electricitate.

CITEŞTE ŞI: PRIMĂRIA NU A PLĂTIT NIMIC în aproape trei ani. ECOSAL a administrat GROAPA DE GUNOI "pro bono"

Citit 2694 ori Ultima modificare Duminică, 21 Septembrie 2014 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.