"PRIMATELE" din transportul în comun/ LIPSĂ acută de CIVILIZAŢIE în autobuzele gălăţene

"PRIMATELE" din transportul în comun/ LIPSĂ acută de CIVILIZAŢIE în autobuzele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O călătorie cu mijloacele de transport în comun scoate la iveală, de cele mai multe ori, lipsa de civilizaţie a călătorilor, indiferent de vârstă. Poţi asista la scene cu limbaj violent,  poţi găsi mostre de comportament necivilizat, dar poţi avea parte şi de ceva acţiune mai rău ca-n filme, vizionând în direct bătăi în toată regula.

Scaune rupte şi gunoi

Deşi toate autobuzele au în dotare coşuri de gunoi, există destul de mulţi gălăţeni care preferă să-şi lase resturile de mâncare, ambalajele şi bidoanele pe unde-apucă, iar gumele de mestecat lipite de scaun. Pe lângă faptul că fac mizerie, unii rup căptuşeala scaunelor sau îşi manifestă talentul artistic scriind diferite mesaje geamuri sau pe cabina şoferului. Astfel, la capătul de linie al fiecărei curse, şoferul este obligat să-şi cureţe şi să-şi măture autobuzul. La sfârşitul cursei următoare, însă, autobuzul arată la fel sau chiar mai rău.

"Sunt mulţi tineri care mănâncă în autobuz în drum spre şcoală şi lasă ambalajele pe unde apucă. Să nu mai vorbim de gumele lipite de scaune sau de scuipatul pe geamuri. Eu sunt nevoit de câteva ori pe zi să mătur, să şterg mâzgâliturile şi să dau cu mopul”, ne-a declarat indignat un şofer.

Cei care fac mizerie nu primesc de cele mai multe ori amenda meritată şi sfârşesc doar prin a fi invitaţi să coboare din autobuz.

Distracţie şi mitocănie

Pentru unii tineri, autobuzul nu reprezintă doar o modalitate de a se deplasa dintr-un loc în altul, ci şi un loc de distracţie. Nu de puţine ori, ai "norocul" să dai peste tineri "melomani", care ascultă muzică la maxim la telefonul de ultimă generaţie sau chiar încing câte un dans, de regulă pe manele. Alţii parcă se pregătesc de meci şi sparg seminţe, lăsând grămezi de coji în urma lor. Ce să mai vorbim de cei care se cred interesanţi făcând în gura mare glume pe seama fetelor din autobuz sau înjurându-se între ei mai rău ca în ţigănie.

"Întâlnesc zilnic tineri care ori nu au bani să-şi cumpere căşti, ori preferă să-i terorizeze pe ceilalţi călători cu muzica orientală pe care o ascultă. Dacă îi rog să oprească muzica, mă scuipă sau mă îmbrâncesc", ne-a mai spus şoferul, care susţine că de cele mai multe ori se simte fără apărare în faţa bădăranilor.

Şoferi şi controlori agresaţi

Nu doar călătorii sunt agresaţi verbal şi fizic de "primatele" din trafic. Am fost şocaţi să aflăm că inclusiv şoferii sau controlorii au parte de comportamentul grosolan al unor călători, în momentul în care sunt rugaţi să prezinte biletul sau abonamentul. De cele mai multe ori, atât vârstnicii, cât şi tinerii reacţionează necivilizat, refuzând să achite amenda sau să prezinte datele personale reale.

"Acum o săptămână, când am ajuns la capătul traseului 34, în Port, un individ a rămas în autobuz. În timp ce îmi completam foaia cu traseul, am auzit pe cineva venind din spatele meu. N-am apucat să întorc capul, pentru că am fost lovit. Am sunat imediat la 112 şi m-am zbătut să-l pot reţine în autobuz. Din păcate, noi nu avem nicio protecţie", ne-a declarat Melu Spânu, şoferul autobuzului.

Mirosuri neplăcute la tot pasul

De foarte multe ori, persoanele care circulă cu autobuzul sunt certate cu apa şi săpunul. Deşi trăim în secolul al XXI-lea, unii oameni uită chiar şi de cele mai simple reguli ale bunului simţ. Deseori când ne urcăm în autobuz ne izbeşte un miros acut de transpiraţie, naftalină, alcool sau chiar urină. Din nefericire, nu este vorba doar de oamenii străzii, care nu se pot îngriji.

Hoţii de buzunare, foarte activi

Prezenţa hoţilor de buzunare în mijloacele de transport în comun a devenit un fapt divers. La orele de vârf, când autobuzele sunt arhipline, tâlharii îşi fac nestingheriţi "meseria". Profitând de îmbulzeală, se strecoară printre călători şi încep să-i caute prin buzunare sau prin poşete. De cele mai multe ori, dacă îi prinzi în "acţiune", tâlharii devin violenţi.

"Am văzut într-o zi un bărbat care încerca să deschidă poşeta unei bătrâne. În momentul în care am avertizat-o, m-a lovit şi am fost nevoită să sun la 112", ne-a declarat o călătoare.

Şeful Controlului şi Siguranţei Circulaţiei din cadrul Transurb, Ionel Chiriac, speră că se va organiza o secţie de poliţie specială pentru transportul în comun, pentru a diminua numărul incidentelor de acest gen.

Citit 5248 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Martie 2015 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.