Secretarul de stat Cutean a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătoria Sectorului 1 a decis, luni, condamnarea secretarului de stat pe problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, cei peste o sută de revoluţionari adunaţi în faţa Judecătoriei salutând hotărârea.

Cea de-a doua persoană trimisă de DNA în judecată în dosar, Mihaela Daniela Sbârcea, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, Cutean trebuie să restituie 133.840 de lei cheltuieli judiciare făcute de procurori cu acest dosar.

Decizia de luni nu este definitivă.

După pronunţarea sentinţei, peste o sută de revoluţionari au salutat decizia, strigând: "Victorie, victorie!". 

Judecătoria Sectorului 1 a stabilit, pe 1 iunie, să respingă cererea de arestare făcută de revoluţionari pe numele lui Emilian Cutean, după ce inclusiv procurorul de şedinţă al DNA s-a declarat împotrivă. Instanţa a mai respins şi alte solicitări de probe făcute de avocaţi.

La termenul de pe 1 iunie, avocatul Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) ar fi trebui să pună concluzii, pentru instituţie, împotriva actualului său şef, Emilian Cutean.  Avocatul SSPR a susţinut, însă, că Emilian Cutean nu ar fi prejudiciat bugetul instituţiei, în totală contradicţie cu cele stabilite de procurorii anticorupţie.

Asociaţia Decembrie 1989 Metrou a cerut, pe 4 mai, instanţei să dispună arestarea preventivă a secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, judecat pentru abuz în serviciu. Revoluţionarii şi-au motivat cererea susţinând că Emilian Cutean ar putea influenţa martorii şi pe cealaltă persoană judecată în dosar, Daniela Zbârcea, şi s-ar putea sustrage cercetărilor. Mai mult, revoluţionarii au susţinut că Emilian Cutean trebuie să fie arestat preventiv pentru că lucrează din nou la Secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor, instituţie de la care ar fi "dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia Club 22, organizaţie înfiinţată şi condusă de el, fapt pentru care este trimis în judecată".

Membrii Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou, care este parte civilă în proces, au susţinut că deja Cutean ar fi influenţat partea civilă şi anume Secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor, care şi-a retras pretenţiile civile, spunând că le-a recuperat.

Instanţa a amânat pentru 1 iunie judecarea procesului, cerând parţilor să întocmească toate cererile şi să le motiveze, având în vedere că procesul durează de mult timp.

Emilian Cutean a fost trimis în judecată, în 2006, alături de Mihaela Daniela Sbârcea, sub acuzaţia de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.

Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotărâri de guvern prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia "Club 22", organizaţie înfiinţată şi condusă de el. "Club 22" a primit banii în cadrul programului "15 ani de la Revoluţia Română", un program comemorativ aprobat de HG 2213, din 9 decembrie 2004.  Cutean a semnat ordinele prin care se făceau plăţile pentru "Club 22" după data de 20 decembrie 2004, când acesta părăsise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Două miliarde de lei au fost virate asociaţiei în 22 decembrie 2004, restul fiind livrat în două tranşe semnate pe 23 şi 28 decembrie 2004.

Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociaţia "Club 22" sunt necuvenite şi sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. De asemenea, rechizitoriul îl acuză pe Cutean că nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revoluţiei. O parte din bani au fost depozitaţi într-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociaţiei sale. Alte nouă miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociaţii de revoluţionari.

Citit 590 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.