Tai porcul? Testează-i carnea pentru trichineloză!

Tai porcul? Testează-i carnea pentru trichineloză!
Foto: arhivă VL
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Direcţia Sanitară Veterinată şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi informează că trichieloza este o boală gravă a porcului pe care numai personalul specializat o poate depista. Din cauză că ea se transmite şi la om şi are manifestări violente, este absolut necesar ca toţi gospodarii care taie porc în aceste zile să ducă anumite bucăţi de carne medicului veterinar pentru analiza de depistare a trichinelozei. Nu-i nici scump şi nici nu durează mult, dar ne poate feri de îmbolnăvire. Asta, dacă tăiem porcul în curte. Dacă ne cumpărăm carne, e musai să luăm doar din magazine autorizate să vândă aşa ceva.

Unde puteţi face testul şi cât costă

Pentru a verifica dacă sunt probleme cu carnea, medicului veterinar îi ajung 200 de grame de carne, tăiată de la piept, din ambii pilieri diafragmici. E important să nu tăiaţi mai puţin de 200 g, din cauză că atunci testul se va mai putea face doar printr-un procedeu numit digestie artificială, care costă 46 lei şi nu se poate realiza decât în laboratorul DSVSA de la Galaţi, de luni până vineri, între orele 8,00 – 15,00. Dacă vă zgârciţi la o bucăţică de carne, cheltuiala vă va fi, deci, de peste cinci ori mai mare. În Galaţi, până pe 15 ianuarie, puteţi aduce carne la analiză la circumscripiţia DSVSA din Piaţa Centrală (telefon 0236411177) şi la cea din Piaţa de la Tecuci (telefon 0236 811126). De luni până vineri e program 7,00 – 17,00 şi va fi închis în primele două zile de Crăciun şi în primele două zile din an. Chiar şi în weekend va fi deschis pentru testări între orele 7,00 -13,00. Gospodarii de la ţară ştiu deja să ia legătura cu medicul veterinar de circumscripţie.

Cum se manifestă trichineloza?

Dacă luaţi trichineloză, cel mai probabil o să aveţi dureri îngrozitoare de cap, vărsături, vi se va umfla faţa şi veţi avea conjunctivită greu de suportat. Merită să riscaţi toate astea şi chiar să vă pierdeţi viaţa pentru a economisi nouă lei? Nu merită! Evident că, în cazul în care porcul tăiat se dovedeşte a fi infectat cu trichină, n-o să-l mai puteţi mânca şi nici să vindeţi carnea. Dar, pe baza unui dosar depus la DSVSA Galaţi, statul vă va despăgubi pentru porcul bolnav, la valoarea de piaţă.

Citit 12824 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2015 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.