Sâmbătă dimineaţă, şoferii care intenţionau să parcurgă Drumul de Centură au avut parte de o surpriză aşa de mare din partea autorităţilor locale, că nu s-au mai oprit „din râs” tot weekendul: drumul a fost închis pe o porţiune destul de mare (de la Viaduct până după benzinăria Petrom). Dar nu despre asta este vorba, ci despre cum ştiu autorităţile locale să aibă grijă de nervii şoferilor gălăţeni.
În primul rând, blocarea Drumului de Centură s-a făcut fără niciun fel de anunţ: pur şi simplu s-a închis şi gata! Chiar aşa, de ce ar trebui primăria ori poliţia să anunţe? Nu este de ajuns că şoferii văd şi singuri ce se întâmplă când ajung acolo?
Sâmbătă dimineaţă, la faţa locului, un muncitor, îmbrăcat cu o vestă reflectorizantă, pe spatele căreia scria Vega, şi înarmat cu o paletă roşie, făcea semne că nu se circulă! Alături, alţi doi muncitori instalau semne de circulaţi adecvate – „drum în lucru”, „interzis” etc. Nu tu poliţie, nu tu primărie, nimic!
Coada de maşini a fost nevoită, astfel, să facă un ocol pe străzi aproape neştiute – precum Pictor Iser, sau alte alei fără nume – unde au fost instalate (de cine, iar nu se ştie!) nişte opritori, din cel mai autentic asfalt, de-ţi rup maşina în două!
Dâmburile, amplasate de-a latul străzilor nu au, desigur, nicio avertizare pentru şoferi, pentru a încetini, iar minunata culoare gri, asortată asfaltului te face să îţi zdruncini maşina de nu te vezi!
Dar să revenim la blocajul de pe Drumul de Centură: dacă şoferii cu maşini mici s-au mai descurcat, nu ştim ce s-a întâmplat cu TIR-urile care traversează zilnic acest drum!
Văzând cât de simplu este să blochezi circulaţia unui drum public – îţi pui o vestă reflectorizantă, împrejmuieşti şi faci semn din mână de „ocoliţi”!, că poliţia oricum nu vine, iar primăriei nu îi pasă! - sau cât de uşor este să amplasezi obstacole pe străzi – gen „dâmb de asfalt” – ne întrebăm:
1 – ce rol mai au inspectorii de zonă, plătiţi de primărie să vegheze la ce se petrece prin cartierele gălăţene
şi 2 – în general, de ce mai avem nevoie de instituţii publice, dacă acestora tot nu le pasă de ce se întâmplă prin oraş?