Arhitecta şefă tulbură apele comisiei de Urbanism

Arhitecta şefă tulbură apele comisiei de Urbanism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima acţiune pe care noua arhitectă şefă Florentina Iugan a iniţiat-o a reuşit să nemulţumească cam jumătate dintre consilierii aflaţi, joi, la şedinţa CL. Şi asta, pentru că din cei 24 de consilieri prezenţi (sau 23, pentru că Petru Alexe a părăsit sala, după ce i-a botezat pe colegii săi „păcălici”, nemulţumit de uşurinţa cu care au votat PIDU), doar 14 au fost de acord cu proiectul iniţiat de arhitecta şefă.

Este vorba despre înfiinţarea comisiei tehnice de amenajarea teritoriului şi urbanism, un fel de pălărie a comisiei de urbanism din cadrul CL.

Consilierul local Constantin Olaru (PD-L) a propus de la bun început ca „din comisie să facă parte şi directorul Direcţiei de Urbanism, Ionel Ardean”. În plus, consilierul a sesizat faptul că „pe ordinea de zi se spune că discutăm doar constituirea comisiei, în timp ce pe laptop avem ataşat şi regulamentul de funcţionare al comisiei. Ce votăm de fapt?”.

După ce consilierul a anunţat că grupul democrat-liberalilor nu va vota şi regulamentul de funcţionare (care va fi foarte interesant de studiat, în momentul în care se va vota, mai ales că acolo se precizează că şedinţele comisiei sunt publice şi sunt invitaţi reprezentanţi mas-media!), au apărut voci care i-au solicitat arhitectei şefe să explice necesitatea înfiinţării acestei comisii.

Asta şi pentru că în componenţa comisiei (nume propuse de primar, după consultarea specialiştilor) se regăsesc şi profesori universitari de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, aceeaşi universitate pe care a absolvit-o arhitecta şefă. De unde, discuţii şi priviri cu înţeles…

La fel, subiect de discuţii a fost şi faptul că legea spune că „se poate” înfiinţa o astfel de comisie, nu şi că „trebuie” înfiinţată… 

Chiar consilierul local Picu Roman (PC) a întrebat dacă profesorii universitari vor fi sau nu plătiţi şi a aflat că se vor plăti deplasările acestora de la Bucureşti la Galaţi. Alte întrebări s-au referit la… siguranţa extinderilor de balcoane, în principal şi multe voci nemulţumite s-au auzit atunci când arhitecta a anunţat că toate PUZ-urile, PUD-urile şi chiar şi extinderile care ridică probleme deosebite vor fi analizate de comisia nou înfiinţată.

„Aş vrea să o întreb pe domnişoara ce obiective vor fi analizate de comisie? Cine decide importanţa acestor obiective şi cine dacă este sau nu nevoie să chemăm de la Bucureşti profesorul universitar pentru extinderea unui balcon”, a întrebat consilierul local Mihai Manoliu (PNL). Acesta a adăugat: „Mă îndoiesc că profesorii vor veni pentru orice de la Bucureşti şi, astfel, există riscul ca deciziile să fie luate doar de arhitecţii de la Galaţi”.

Până la urmă, hotărârea de înfiinţare a comisiei, cu tot cu componenţa sa (arh. Florentina Iugan – arhitect-şef al Municipiului Galaţ, arh. Mihai Puiu Bacalu – membru OAR, RUR, arh. Liliana Buhociu – membru OAR, RUR, arh. Cătălina Chiculiţă – membru OAR, RUR, conf.dr.arh. Cătălin Sârbu – şef catedră planificare urbană UAUIM, conf.dr.arh. Georgică Mitrache – şef catedră proiectare UAUIM, arh. Roxana Gheorghiu – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, ing. Doina Bercaru - Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi) a fost adoptată cu 14 voturi.

Ulterior, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a comentat: „noi, toţi din Consiliul Local, suntem nedrepţi cu arhitecta şefă. În condiţiile în care orice director nou numit în Primărie a beneficiat de o «lună de miere», timp în care a fost lăsat în pace să îşi pună la punct maniera de lucru, arhitecta a fost luată la rost după numai două săptămâni. Eu cred că arhitecta şefă trebuie lăsată să îşi facă treaba şi să nu se mai exercite presiuni asupra ei. Cei care au avut de obiectat sunt cei care au acceptat anumite lucruri care sper că nu se vor mai face în viitor”.  

Că înfiinţarea comisiei este utilă sau nu, ne va arăta timpul. Că mare pagubă nu e, la câte comitete şi comiţii avem, coane Fănică, una în plus nu strică…

Problema este că dacă atâţia consilieri şi funcţionari s-au arătat nemulţumiţi de o astfel de comisie, înseamnă că înfiinţarea sa tulbură nişte ape extrem de calme până acum, în privinţa urbanismului…

Citit 4896 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.