Respinsă de la proba practică pentru că prestaţia sa la pian nu a mulţumit comisia de specialitate, o candidată a susţinut, totuşi, proba scrisă a examenului de titularizare. S-a întâmplat la concursul din iulie de la Galaţi. Inspectorii responsabili cu mişcarea personalului didactic declară însă că nu este nicio problemă, iar candidata îşi poate vedea liniştită de treabă.
Situaţia de la examen
Diana Andreea Giurea s-a înscris la examenul de titularizare de pe 15 iulie, ca absolventă cu dublă specializare: educaţie muzicală-educaţie muzicală specializată. A optat pentru examinarea la pian, pentru o catedră de Muzică instrumentală la Liceul de Artă, dar nu a reuşit să treacă de exigenţele profesorilor la acest liceu.
Cum proba practică este eliminatorie, ceilalţi candidaţi şi comisia de organizare a concursului nu se aşteptau să o întâlnească tocmai în ziua concursului, în sala examenului scris la Educaţie muzicală specializată, alături de celălalt candidat care a optat pentru un instrument, dar, care, spre deosebire de Andreea Giurea a trecut cu brio proba practică la percuţie.
Oricine accesează siteul www.titularizare.edu.ro şi confruntă datele se găseşte în faţa unei situaţii aparent bizare: la secţiunea probe practice, în dreptul candidatei e notat Respins, iar la secţiunea examen scris, e trecută cu nota 6,50.
Examen pe care, din spusele inspectorului şcolar de specialitate Nicu Mihai, l-a dat după subiectul specific realizat pentru candidatul la Percuţie. Nota 6,50, obţinută de „pianistă”, e explicabilă prin faptul că o parte, cea de Istorie muzicală şi de Pedagogie, este comună tuturor subiectelor.
Pe de altă parte, dacă nimeni nu se aştepta să mai vină la examen, de ce s-ar fi realizat un subiect la Muzică instrumentală, în funcţie de pian?
Cum e posibil
Inspectoarea şcolară responsabilă cu mişcarea personalului didactic, Constanţa Gusta, a explicat că, anul acesta, spre deosebire de cei anteriori, candidaţii au avut alte posibilităţi de repartizare. „Ei nu au mai avut fişe de opţiuni de completat, pentru că repartiţia nu a fost computerizată, ci în cadrul unei şedinţe publice. Computerul ar fi respins din start un candidat fără probă practică. Au mai fost asemenea cazuri, tot în anii cu repartizare în şedinţă publică.” De aici şi cazul unic, la concursul de la Galaţi, al candidatei.
„Ocuparea unui post titularizabil la Muzică instrumentală este condiţionată, într-adevăr, de trecerea probei practice. Candidata nu a trecut-o, dar, conform metodologiei, pentru că are diplomă de absolvire cu specializare dublă, ea primeşte dreptul de participare la examenul scris pentru a candida pe posturile disponibile la disciplina Educaţie muzicală”, mai spune inspectoarea.
Exact, metodologia pentru judeţe-pilot prevede, într-o notă din Anexa 1: „Candidaţii absolvenţi ai învăţământului superior de lungă durată care au studiat şi absolvit un instrument sau au studiat şi au absolvit un modul de instrument, pot preda şi instrumentul respectiv la şcolile şi liceele de artă. Aceştia vor putea susţine probele practice prevăzute la punctul 1 - Educaţie muzicală specializată – Muzică instrumentală. Pentru această categorie de candidaţi, proba scrisă va fi susţinută conform programei pentru disciplina Educaţie muzicală specializată - muzică instrumentală.”
Totuşi, în aceeaşi anexă găsim, negru pe alb, că cine nu e admis la proba practică nu are ce căuta la scris. În plus, nu specifică procedura în cazul celui care nu ia proba la Instrument specific. Dă proba scrisă la această disciplină sau la a doua sa specializare, respectiv Educaţie muzicală?
Teoretic, Liceul de Artă. Practic…
Clar este că această candidată nu va ocupa un post de titular, pentru că are o notă sub 7,00. Inspectorul şcolar de specialitate Nicu Mihai spune că, personal, nu înţelege situaţia destul de bizară:
„E prima dată când ne confruntăm cu aşa ceva. Nu s-a mai auzit ca cineva să nu treacă de proba practică, dar să vină la examen. Ceea ce vă pot spune sigur e că această candidată nu mai poate prinde un post la Liceul de Artă. Nu are competenţe pedagogice pentru nivelul unui liceu de specialitate”, declară inspectorul despre candidată, fostă suplinitoare chiar la Liceul de Artă.
Dintre cele nouă posturi de titulari la Instrument specific, de la Liceul de Artă, doar unul a fost ocupat la titularizare, cel pentru Percuţie. Restul catedrelor, printre care şi cele patru la Pian, sunt în continuare disponibile, la suplinire.
Teoretic, în toamnă, Diana Andreea Giurea are dreptul să aleagă, pe baza notei la examenul scris, dintre posturile de la Educaţie muzicală, dar şi dintre cele de la Muzică instrumentală. Pe acestea va putea candida doar dacă, între timp, se mai „antrenează” la pian şi reuşeşte să treacă de o nouă examinare practică.
Comentariu foto: Candidaţii la disciplinele Educaţie muzicală şi Muzică instrumentală (în funcţie de instrument) au dat examenul la Colegiul Naţional „C. Negri”