Analiză trimestrială la Parchetul gălăţean

Analiză trimestrială la Parchetul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Analiza activităţii din trimestrul III a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, precum şi din unităţile subordonate de pe lângă judecătoriile Galaţi, Tecuci, Tg.Bujor şi Lieşti a relevat, încă o dată, o realitate arhicunoscută.

Numărul de cauze de soluţionat este, de la an la an, tot mai mare, Galaţiul fiind mereu pe primele locuri la acest capitol.

De la Dinu Gâlcă (foto), procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, instituţie sub al cărei patronaj s-a desfăşurat şedinţa de analiză de luni, 12 octombrie, am aflat dimensiunile exacte ale activităţii procurorilor din unităţile amintite.

Peste 8.900 de cauze soluţionate

„În trimestrul III al anului în curs au fost soluţionate 8.927 de cauze dintr-un total de 24.403 cauze. 821 dintre acestea au fost rezolvate cu trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a inculpaţilor. Asta înseamnă o proporţie de 9,19 la sută cauze soluţionate prin rechizitoriu, în condiţiile în care media pe ţară a fost de doar 5,5 la sută.

În perioada la care ne referim au fost trimişi în judecată 1.100 inculpaţi, dintre care un număr de 111 în stare de arest preventiv (mai mulţi cu 39 decât în aceeaşi perioadă a anului trecut). În acelaşi timp, faţă de 2.516 învinuiţi s-a dispus aplicarea dispoziţiilor art.18 indice 1, adică sancţionarea cu amendă administrativă.

Evident, în acest context cu volum uriaş  de muncă se detaşează, ca de obicei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.”

La instanţe - admisibilitate bună

Pe partea activităţii procurorilor în instanţele de judecată, din datele materialului de analiză reiese că, în trimestrul III al anului în curs, aceştia au declarat 247 de apeluri şi recursuri penale din care au şi fost soluţionate în total 217 apeluri şi recursuri la soluţiile date de judecători.

În aceste condiţii, procentul de admisibilitate al acţiunilor procurorilor formulate în instanţă a fost de 82,25 la sută, procent care, aflăm, este foarte bun.

„De altfel, confirmă Dinu Gâlcă, săptămânal noi analizăm soluţiile dispuse în instanţele de judecată şi, în funcţie de acestea, se stabileşte dacă în cauzele soluţionate sunt motive de apel sau recurs. Nicio cauză penală sau civilă unde este obligatorie participarea procurorului nu scapă analizei colectivelor unităţilor de parchet respective.

Se analizează actele de inculpare, concluziile puse de procurori în cauză, respectiv soluţiile dispuse de instanţă după care se hotărăşte dacă se declară apel sau recurs. Dacă luni am analizat activitatea unităţilor de parchet amintite din judeţul Galaţi, în următoarele zile acelaşi lucru s-a făcut pentru unităţile subordonate din Vrancea şi apoi din Brăila.”

Coerciţia da, prevenţie insesizabilă

Concluzia care se desprinde după enunţarea celor câteva date de bilanţ trimestrial e aceea că, într-adevăr, volumul de activitate al procurorilor gălăţeni nu scade nicicum. Aceasta este însă, din păcate, o consecinţă a indicilor crescuţi ai infracţionalităţii în acest colţ de ţară.

Şi asta în condiţiile, în care, după cum preciza procurorul general Dinu Gâlcă, „în unităţile de parchet gălăţene procurori au venit, procurori au plecat, singura notă bună fiind aceea că, întâmplător, n-am mai avut şi procurori care să iasă la pensie”.

Despre cauzele dimensiunilor uriaşe ale fenomenului infracţional gălăţean aproape că nu mai e nimic de adăugat. În mare măsură e vorba de un nivel precar de instruire, de pauperitate, de consumul exagerat de alcool şi, nu în ultimă instanţă, de lipsa sau mai bine-zis de ineficienţa unui sistem coerent, susţinut de acţiune prevenţională, pentru că, aşa cum reiese din experienţa anilor anteriori, coerciţia e o măsură care se ia post-factum şi care nu oferă nicio o altă perspectivă cu privire la scăderea infracţionalităţii.

Citit 597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.