Proces cu piraţi informatici

Proces cu piraţi informatici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O importantă reţea de infractori care a atacat ani la rând sistemele informatice şi reţelele la care sunt conectate acestea, provocând prejudicii importante unor renumite instituţii bancare din lume, a fost dezmembrată de procurorii DIICOT Galaţi.

Mai mult, zilele trecute, dosarul uriaş care cuprinde întreg materialul probator al faptelor de criminalitate informatică a grupului infracţional a fost înaintat instanţei, nouă infractori fiind trimişi în judecată.

Capetele de acuzare sunt la fel de multe ca şi faptele comise:

1.    constituire de grup infracţional organizat; acces fără drept la un sistem informatic;

2.    infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice;

3.    infracţiuni prevăzute de Legea nr.161/2003 (art.49), care se referă la prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice;

4.    falsificarea de instrumente de plată în formă electronică; 

5.    deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică; efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos;

6.    acces, fără drept, la un sistem informaţional.

Mai trebuie spus că întregul calup de infracţiuni a fost comis, în mod repetat, deci, în formă continuată.

Buni  informaticieni,  pe cărări greşite

Cele nouă persoane care au fost trimise în judecată - Bichiş Paul Lucian, zis „Bogus”, Gava Alexandru, zis „Manechin”, Gherasim Valentin, Păun Marius – „Iţică”, Popa Daniel – „Popică”, Lungeanu Cosmin Valentin – „Vexx”, Tudorancea Ionuţ Alexandru, Rău Marius Bogdan – „Fizz”, Naharneac Marius Petrică – „Sport”. 

Toate aceste persoane, în afara lui Naharneac Marius Petrică, au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv, adică aşa cum sunt încă din luna iunie a acestui an.

Ei au vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani şi sunt elevi, studenţi sau nu au nicio ocupaţie stabilă.  Au în schimb cunoştinţe vaste în sisteme şi reţele informatice.

De la procurorii DIICOT Galaţi am aflat amănuntul important că aceştia s-au cunoscut iniţial prin internet, după care s-au cunoscut şi personal; că  Bichiş Paul Lucian este liderul celorlalţi, care a conceput  un grup infracţional complex în interiorul căruia fiecare „pion” avea atribuţiuni clare.

Mobilul fraudelor informatice – propriul profit

Aşa cum reiese şi din conţinutul rechizitoriului DIICOT, infracţiunile acestora s-au pliat pe realitatea dezvoltării permanente şi rapide a sistemelor informatice ce sunt utilizate pe o scară tot mai largă atât de persoane fizice, cât şi de instituţii, inclusiv cele bancare, precum şi graţie dezvoltării reţelelor la care sunt conectate acestea.

Au acţionat, în consecinţă şi, în mod fraudulos, au reuşit să facă rost de aproximativ 700.000 USD (aceasta e, de fapt, doar partea văzută a aisbergului, adică ceea ce s-a putut proba până în prezent) în dauna unor instituţii bancare din străinătate, ori a unor persoane fizice cu domiciliul în străinătate.

Grupul constituit ca o reţea internaţională a acţionat  eficient, fraudând în Statele Unite ale Americii, în Spania, Germania, Italia, Australia, Irlanda etc.

Între instituţiile şi companiile fraudate au fost Am Expres Internaţional, care a fost păgubită de 61.990 USD, Discover Financial Services – 7.557,51 USD, Citi Bank – 3.719,14 USD, Conestoga Bank – 1.927,14 USD.

Aceste prejudicii vor constitui partea civilă a procesului penal în care cele nouă persoane vor trebui să dea seamă pentru faptele lor.

Trebuie precizat că reţeaua internaţională de infractori a fost dezmembrată cu sprijinul autorităţilor spaniole în materie, dar şi cu cel al unor instituţii specializate în criminalitatea informatică din România.

În Spania s-a constituit la un moment dat o Comisie Rogatorie Internaţională, cercetările făcute împreună cu partea română conducând în cele din urmă şi la identificarea unui alt lider al celei mai importante organizaţii infracţionale din Europa, un adevărat exponent al „modernei mafii româneşti”. 

„Modus operandi”

Persoanele componente ale grupului în cauză făceau frecvent schimb de informaţii privind modurile de operare, au făcut schimb  de useri şi parole, cătau şi recrutau permanent persoane care să facă extrageri de la bancomate,  care să facă transferuri on-line de tip Western Union. Toţi aveau abilităţi deosebite  în utilizarea calculatorului.

Între atribuţiile lor erau crearea şi procurarea de pagini WEB falsificate ale unor instituţii bancare din străinătate, crearea sau procurarea de baze de date ce conţineau useri şi parole ale unor utilizatori legitimi ai unor servere (Yahoo, Gmail, Ymail) şi identificarea şi descoperirea unor noi metode pentru aflarea detaliilor cărţilor de credit.

Un al doilea palier al grupului infracţional organizat era reprezentat de „săgeţi”, „trăgători” sau „cashieri”. Aceştia se ocupau, de exemplu, de retragerea de numerar de la bancomate.

„Unelte” informatice folosite

Infractorii foloseau în activitatea lor mesaje de e-mail ca pe nişte scrisori clasice, link-urile pentru legăturile dintr-un sistem informatic; SSN-uri (social security number, un număr de asigurări sociale format din nouă cifre, care e de fapt un număr unic de identificare al fiecărui cetăţean american, aşa cum e CNP-ul la noi).

Mai foloseau DOB-uri (prescurtarea „dată de naştere” în limba engleză). Foloseau instrumente de plată electronică pentru transferuri de fonduri, retrageri de numerar, instrumente de monedă electronică „e-money” (instrumente de plată reîncărcabile), carduri etc.

Utilizau  metoda „phishing” de obţinere a datelor confidenţiale, metoda „vishing” de intervenţie asupra sistemelor de telefonie de voce prin INTERNET pentru a avea acces la informaţii personale şi financiare de la public.

Nu au neglijat nici metoda „spam”, obţinând, între altele, pe căi ilegale, adrese electronice. 

Disjungeri de cauză urmate de alte cercetări

Mai trebuie spus că pentru un alt grup de persoane implicat în astfel de infracţiuni informatice cauza s-a disjuns, că cercetările continuă şi în privinţa altor câteva zeci de persoane implicate într-un fel sau altul.

Cu privire la cele nouă persoane care au şi fost trimise în judecată, acuzaţiile sunt, la fel, împărţite după contribuţia fiecăruia în activităţile infracţionale ale grupului.

Oricum, aşa cum aţi sesizat, plaja infracţiunilor comise este cât se poate de consistentă. Vom vedea ce va mai fi după judecată. De asemenea, vă vom ţine la curent cu evoluţia cercetărilor cu privire la restul grupului infracţional.

Citit 6529 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.