Informaţii notariale - Contractul de arendare

Informaţii notariale - Contractul de arendare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cititor ne-a rugat să scriem despre contractul de arendare. Domnul notar George Schin ne-a oferit mai multe informaţii despre acest subiect.

Contractul de arendare este un contract prin care una dintre părţi, numită arendator, transmite celeilalte părţi, numită arendaş, bunuri agricole în vederea exploatării pe o durată determinată şi în schimbul unui preţ, numit arendă, stabilite de părţi.

Contractul de arendare este reglementat prin Legea arendării nr. 16/1994 (publicată în M.Of. nr. 91 din 07.04.1994 şi ulterior modificată prin Legea nr. 58/1995, Legea nr. 65/1998. OUG nr. 157/2002, Legea nr. 247/2005, Legea nr. 276/2005 şi Legea nr. 223/2006).

În completarea dispoziţiilor speciale prevăzute de Legea nr. 16/1994, se aplică, în condiţiile arătate, „regulile particulare la arendare” prevăzute în Codul civil (art. 1454 şi urm., care nu au fost abrogate expres de lege), iar apoi dispoziţiile care guvernează locaţiunea de drept comun, arendarea fiind o varietate a acesteia.

Arendarea este un contract solemn, astfel, potrivit art. 6 din legea nr. 16/1994, „sunt valabile şi opozabile” numai contractele de arendare încheiate în scris (indiferent că înscrisul este autentic sau doar sub semnătură privată).

În calitate de arendator, contractul poate fi încheiat de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal al bunurilor care formează obiectul contractului şi care are dreptul la exploatarea agricolă a bunurilor respective şi are  capacitatea de a încheia acest contract.

În calitate de arendaş, contractul poate fi încheiat numai de către persoane fizice care sunt cetăţeni români şi au pregătire de specialitate agricolă, practică agricolă sau un atestat de cunoştinţe agricole şi reprezintă garanţiile solicitate de arendator şi persoane juridice cu naţionalitate română şi sediul în România, cu obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole.

Bunurile agricole care formează obiectul contractului trebuie să fie complet şi precis determinate (descrierea amănunţită a tuturor bunurilor arendate şi inventarul lor, planul de situaţie al terenurilor).

Citit 1587 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.