Dumhale, fantoma din Iveşti

Dumhale, fantoma din Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dumhale, aceasta e denumirea altui SRL din Iveşti, judeţul nostru,  la care comisarii Gărzii Financiare au constatat că administratorii societăţii au eludat legile fiscalităţii.

Conform datelor de înmatriculare de la Oficiul Registrului Comerţului, societatea are ca ramură prioritară de activitate comerţul cu ridicata al produselor şi minereurilor metalice. Din baza de date a Direcţiei de Finanţe reiese că administratorii societăţii nu au depus niciun fel de declaraţii cu privire la obligaţiile de plată către bugetul de stat sau deconturi de TVA.

Dumhale, Paraguna, Selvira…

O echipă de control a Gărzii Financiare – Secţia Galaţi a dat de urma societăţii amintite încă din noiembrie 2007 după ce mai întâi a făcut un control la SC Antonie SRL, tot din Iveşti.

Aici, aşa cum reiese din nota de constatare a Gărzii Financiare, „administratorul Huluparu Silvia a consemnat în prezenţa comisarilor Gărzii Financiare că a mai înfiinţat, la îndemnul lui Toader Săndel, din aceeaşi localitate, alte două srl-uri – Paraguna şi Selvira, toate funcţionând în strada Blăjerii de Sus, nr.103, din Iveşti.”

Cu toate acestea, comisarii Gărzii Financiare n-au găsit la adresa menţionată din comunitatea de rromi din Iveşti nicio firmă din cele trei menţionate. Totuşi, din declaraţii informative cu privire la achiziţiile şi livrările de bunuri derulate pe teritoriul României au fost descoperiţi nişte parteneri de afaceri ai celor de la Dumhale.

S-a mai constatat că administratorii acestei societăţi au livrat, în 2007 şi în semestrul I 2008, mărfuri în valoare de 2.498.936 lei (exclusiv TVA). Ulterior datei de 21 iulie 2008, când organul de control a făcut prima constatare, s-a mai reţinut că administratorii Dumhale SRL au mai făcut livrări de mărfuri (neidentificate în constatarea iniţială) în sumă de 2.470.888 lei (exclusiv TVA).

Găuri la buget şi evaziune

Concluzia finală a fost aceea că  reprezentanţii legali ai societăţii controlate au creat un prejudiciu total bugetului de stat - constând în obligaţiile fiscale datorate – în sumă de 861.261,08 lei, din care impozit pe profit stabilit suplimentar – 395.342 lei şi TVA de plată – 465.919 lei.

Acesta a fost motivul pentru care reprezentanţii Gărzii Financiare au solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti începerea cercetărilor cu privire la probabilitatea comiterii infracţiunilor prevăzute şi pedepsite în conformitate cu prevederile Legii nr.241/2005, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi de Legea nr.31/1990 republicată cu privire la societăţile comerciale, respectiv la împrumutul direct din disponibilul  al societăţii, utilizarea în folos propriu şi însuşirea sumelor încasate din operaţiunile comerciale derulate.

Evaziune şi la Bosmar

Administratorii SC Bosmar SRL Galaţi, ca şi cei ai multor alte societăţi din judeţ, n-au depus, de la înfiinţare şi până la data unui recent control făcut de o echipă de comisari ai Gărzii Financiare, declaraţiile cu privire la obligaţiile de plată către bugetul de stat, deconturi privind taxa pe valoarea adăugată sau declaraţiile informative  prevăzute de legislaţia în vigoare.

Sediul social declarat al societăţii era, conform datelor din Registrul Comerţului, în localitatea Iveşti, judeţul Galaţi, dar la adresa respectivă nu funcţiona de fapt nicio societate, aceasta fiind de altfel o obişnuinţă pentru multe alte societăţi din această localitate.

Totuşi, echipa de control a Gărzii Financiare  a reuşit, prin Direcţia de Informaţii Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să găsească nişte date cu privire la unii parteneri de afaceri ai SC Bosmar SRL.

S-a aflat cu această ocazie că admnistratorii Bosmar au livrat mărfuri în sumă totală de 2.498.880,77 lei, făcând în acelaşi timp şi achiziţii în sumă de 60.894,08 lei.

Analizând datele în totalitatea lor, precum şi documentele obţinute în urma controalelor încrucişate făcute, comisarii Gărzii Financiare au ajuns la concluzia că societatea Bosmar a fost înfiinţată  pentru relaţii comerciale cu alţi parteneri, dar fără ca administratorii acesteia să aibă măcar în intenţie evidenţierea acestora în contabilitate. În plus, fără evidenţe era… evident că tranzacţiile erau puse în operă cu scopul vădit de sustragere şi de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului.

Pentru facturile fiscale primite de cei de la Bosmar SRL Galaţi, comisarii Gărzii Financiare au calculat prin estimare sumele datorate bugetului de stat şi au ajuns la concluzia că aceştia au creat un prejudiciu bugetului de stat de 781.923,51 lei compus din impozit pe profit stabilit suplimentar de 365.433,28 lei şi TVA de plată - 416.490,23 lei.

În acelaşi timp, echipa de control financiar-fiscal a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Lieşti începerea cercetărilor cu privire la încălcarea prevederilor Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi ale Legii 31/1990 republicată, legea societăţilor comerciale.

Citit 1486 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.