Google şi Microsoft, afectate de încetinirea economiei

Google şi Microsoft, afectate de încetinirea economiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vânzările giganţilor tehnologici Alphabet şi Microsoft au încetinit brusc, ceea ce sporeşte temerile legate de o încetinire a economiei, scrie BBC, citat de Mediafax. Alphabet, spre exemplu, compania care deţine Google şi YouTube, a declarat că vânzările au crescut cu doar 6 la sută în cele trei luni până în septembrie, la 69 miliarde de dolari, pentru că firmele şi-au redus bugetele de publicitate.

Cifrele de mai sus înseamnă că aceasta este cea mai slabă creştere trimestrială a firmei americane din aproape un deceniu, în afara începutului pandemiei. Între timp, Microsoft a declarat că cererea pentru computerele sale şi alte tehnologii a scăzut. Vânzările sale au crescut cu 11 la sută, ajungând la 50,1 miliarde de dolari, marcând cea mai slabă creştere a veniturilor din ultimii cinci ani.

Consumatorii şi întreprinderile din întreaga lume îşi reduc cheltuielile, pe măsură ce preţurile şi ratele dobânzilor cresc, alimentând temerile legate de o recesiune globală.

Un dolar american puternic a afectat, de asemenea, multinaţionalele americane, făcând mai costisitoare vânzarea produselor în străinătate. Profitul Alphabet a scăzut cu aproape 30 la sută, la 13,9 miliarde de dolari în acest trimestru, în condiţiile în care veniturile din reclame pe YouTube au scăzut pentru prima dată de când firma a început să raporteze public. Creşterea vânzărilor la firmă a încetinit timp de cinci trimestre consecutive.

Microsoft a declarat că se aşteaptă ca cererea pentru PC-urile sale şi pentru tehnologia de cloud computing să continue să scadă în acest an, deoarece clienţii din mediul de afaceri îşi reduc cheltuielile. De asemenea, vânzările în afacerea sa cu jocuri video Xbox s-au prăbuşit.

Marile firme de tehnologie şi-au văzut vânzările crescând în timpul pandemiei, pe măsură ce consumatorii şi angajaţii au ajuns să se bazeze mai mult pe tehnologie. Dar soarta sectorului pare mai sumbră în climatul actual. În ultimele luni, Alphabet a declarat că încetineşte angajările, în timp ce Microsoft şi-a redus numărul de locuri de muncă.

Multe alte companii de tehnologie au decis să concedieze personal, inclusiv Netflix şi Twitter, sau să încetinească ritmul de recrutare, cum ar fi platforma de socializare Snap.

 

Citit 1101 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 12:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.