Maternitatea de peşti

Maternitatea de peşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi poate fi vizitat la cerere, de către preşcolari, elevi şi studenţi, compartimentul în care sunt crescuţi puieţii de peşti exotici *

Caraşi aurii, scalari, zebre americane, piranha, sanitari, peşti plaţi, xifo, peşti luptători, acestea sunt doar câteva dintre speciile de peşti exotici pe care gălăţenii îi pot admira la Acvariul de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Ceea ce ştiu foarte puţini vizitatori este faptul că, la cerere, şi mai ales în scop didactic, muzeografii deschid şi porţile maternităţii unde cresc puieţii de peşte.

Compartiment ultramodern

Înainte ca cei 900 de peşti reprezentând în jur de 70 de specii diferite să ajungă la o dimensiune optimă pentru a fi expuşi în acvariu, ei sunt hrăniţi şi îngrijiţi în maternitatea găzduită tot de muzeu.

Crescătoria de puieţi, care numără 16 acvarii, a fost modernizată la sfârşitul anului trecut, astfel încât acest compartiment special a devenit una dintre cele mai moderne astfel de spaţii aparţinând unei instituţii publice din ţară.

Maternitatea de peşti este prevăzută cu o instalaţie de condiţionare a apei şi un sistem de monitorizare a parametrilor fizico-chimici din apă, ambele acţionate computerizat, fapt unic în ţară, explică muzeografii.

În maternitate se produce puiet de peşti exotici pentru expunere în cadrul expoziţiei permanente, pentru îmbogăţirea colecţiei existente de peşti vii, dar şi pentru a fi făcute schimburi cu alte instituţii publice de profil din ţară şi din străinătate.

„Fiecare specie de peşti are caracteristicile sale de reproducere şi de creştere. Cu acest sistem computerizat reuşim să asigurăm condiţiile optime de dezvoltare pentru puietul de peşte,” explică Gheorghe Valeriu, muzeograf.

În curând, plante exotice de acvariu

În curând, maternitatea va fi folosită şi pentru creşterea de plante exotice, specifice acvariilor cu peşti tropicali.

„Dorim să extindem tematica expoziţiei din Acvariul deschis publicului şi avem în vedere, în cursul acestui an, deschiderea unor acvarii care vor înfăţişa grădini tropicale sub-acvatice, de tip olandez şi AquaScaping”, am aflat de la un alt muzeograf specializat în domeniu, Gabriela Grigoraş.

Foto: Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Citit 1515 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.